Civil Világ Magyarországon

Fontos sorozat fut a Demokrácia MOST! című műsorunkban

„Egy táradalom annyit ér, ahogyan bánik elesett tagjaival.” A mondást átalakítva: egy demokrácia annyit ér, amiképp bánik civil szektorával.

A civil szektor egy bizonyos része túl nyúlik a nemzetállam határain, mások meg épp helyi jelentőségűek. A kívülről jövő együttműködés támogatás vagy beavatkozás? Melyik a jó civil viselkedés: a szolgáltatásokat ellátó-átvállaló, a társadalmat ellenőrző, a kormányt védő, amelyik a közéletbe beleszól, vagy az abból kivonuló? S egyáltalán milyen arányban vannak a különböző célokat követő civil szerveződések?

A politikusok szívesen uszítják egymásnak az embereket, hogy aztán lehetőleg ők kelljenek a kibékítéshez. Vajon képesek-e felvenni a civilek azt a kesztyűt, amellyel szembefordulhatnak bármilyen egymás elleni uszításnak? Vajon a civilek egy vagy több istent szolgálnak? A zászlajukra tűzött jó ügy az elsődleges, vagy ez csupán fedőtevékenység, és különböző hatalmi hálózatok szolgálói? Esetleg önálló hatalmi tényezők?

Egy olyan beszélgetéssorozat a műsor, amelyben a Méltányosság Politikaelemző Központból Zsolt Péter, a Civil Rádióból pedig Péterfi Ferenc közösen vállalkoznak, hogy vendégeikkel választ találjanak a fenti kérdésekre. Ők együtt várják a Demokrácia MOST! című műsor keretei közt 10 hónapon keresztül havi rendszerességgel párbeszédre (és nem pártbeszédre), a Civil Rádióba a hallgatókat.

Az eseménysorozat szisztematikus ismeretterjesztés a különböző civil szervezetekről. Áttekinti a szektort és a végére némi meglepetést is tartogat.

Részletesen az egyes adások itt:
1. adás: 2014. december 3. Vendégek: a Lions Clubok Szövetsége és a Rotary Hungary képviselői
2. adás: 2015. január 14. Zöldek Magyarországon – helyi  és globális szinten
Vendégek: a Tavirózsa Egyesület elnöke és a Greenpeace szakértője
3. adás: 2015. február 25. Hercegek kibicei, akik szeretnék, ha komolyan vennék őket Vendégek: Fritcz Tamás a CÖF szóvívő és Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség főtitkára
4. adás: 2015. március 25. Meg kell tanítani a demokráciát
Vendégek: Patonai Anita a KÁVA Kulturális Műhely és Szigeti Tóth János a Magyar Népfőiskolai Társaság elnökei
5. adás: 2015 május 6. Jogvédők, akiknek küldetéstudatuk van
Vendégek: Kapronczay Stefánia a TASZ ügyvezetője és Martin József Péter a Trancparency International ügyvezetője
6. adás: 2015. június 17. Segítő szervezetek, akik úgy vezetnek, hogy észre sem veszed Vendégek: Novák Júlia (TAVAM), Lantos Szilárd (Máltai Szeretetszolgálat), Szekér András (Habitat for Humanity)
7. adás: 2015. augusztus 12. A migráns-kérdés megoldáskereső katalizátorai,
Segítő szervezetek 2.
Vendégek: Zsohár Zsuzsanna a Migration Aid és Szántó Diana az Artemisszió Alapítvány képviselői
8. adás: 2015. október 5. Érdekérvényesítők, pedig nem is gondolnánk Vendégek: Monspart Sarolta (Margitszigeti Atlétikai Klub) és Halász Áron (Magyar Kerékpárosklub)
9. adás: december 16.  Civil szektor fejlesztők – politikán innen, politikán túl Vendégek: Móra Veronika az ÖKOTÁRS Alapítvány igazgatója és Nizák Péter (Nyílt Társadalom Intézet)
10. adás: január 20. Településfejlesztők, akik nem restek a közösségfejlesztéssel kezdeni Vendégek: Kovács  Edit a Közösségfejlesztők Egyesülete elnöke, Romhányi András a Wekerle Társaskör képviseletében és Komáromi Mátyás (Gyökerek és Szárnyak Alapítvány)

Ehhez kapcsolódva Vaclav Havel:
A civil társadalom és új ellenségei
című  cikkéből is közlünk sorozatot:  1. rész 2. rész 3. rész 4. rész 5. rész

 

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .