MAGYAR ZENEI MŰVEK

Az idén január elejétől életbe lépett Médiatörvény meghatározza, hogy az egyes médiumoknak milyen arányban kell magyar műveket sugároznia. A hazai zenészek ezt már régóta igyekeztek elérni a törvényhozóknál, és mostanra sikerült is.

Kiemelt kötelezettségeket jelent ez a közszolgálati és közösségi jellegű médiumok esetén: nekünk a zenei műsorokra fordított idő 50%-ban kötelezően magyar zenéket kell adnunk. Ezeket az arányokat ellenőrizni fogják, és jelentős eltérések esetén komoly szankciókat is terveznek.

Minthogy  Civil Rádióban eddig is elég magas volt a hazai zenék aránya, nekünk talán nem lesz nehéz elérni az 50%-ot… csak kicsit oda kell figyelni.  Zenei szerkesztők számára a részletek elolvashatóak a továbbiakban.

Természetesen nincs szó arról, hogy valamennyi műsornak, külön-külön is be kellene tartania ezeket arányokat (nyilván egy Bob Dylan műsor kevés magyar zenét tartalmazhat). Együtt viszont teljesítenünk kell az arányokat, úgyhogy tisztázzuk a fogalmakat.

A törvény szerint (leegyszerűsített megfogalmazásban) magyar zenei műnek minősül minden felvétel, amely eredetileg magyar nyelven készült, vagy amelynek legalább egy szerzője vagy előadója magyar (a pontos törvényértelmező szöveg alul elolvasható)

Az arányok betartása érdekében kiemelten fontosak a kimondottan magyar zenékkel foglalkozó műsoraink, az új műsorok bevezetésekor ezek előnyt fognak élvezni.  Jó lenne, ha a zenei műsorok készítői is kiemelten vállalnák a hazai zenéket, prózai műsorok lazító zenéinek pedig szinte kivétel nélkül magyar zenéket kellene használni.

______________________________________________________

Részlet a Médiatörvényből.

37. Magyar mű:
a)           amely eredetileg teljes egészében magyar nyelven készült,

b) amely eredetileg több nyelven készült, de időtartamát tekintve eredeti magyar nyelvű része hosszabb, mint bármelyik másik nyelven készült része,

c) amely eredetileg valamely, a Magyar Köztársaság által elismert nemzeti vagy etnikai kisebbség nyelvén készült, ha tárgya az adott kisebbség magyarországi életével, kultúrájával van összefüggésben,

d) amely alapjául magyar irodalmi mű, zenemű szolgált,

e) amely olyan zenei műsorszám, amely magyar nyelven kerül előadásra, vagy amely a Magyar Köztársaság által elismert valamely nemzeti vagy etnikai kisebbség nyelvén kerül előadásra, ha az adott kisebbség Magyarországhoz kapcsolódó kultúrájával van összefüggésben,

f) amely olyan instrumentális zenei műsorszám, amely – elsősorban szerzője révén – a magyar vagy a Magyar Köztársaság által elismert valamely nemzeti vagy etnikai kisebbség Magyarországhoz kapcsolódó kultúrájának részét képezi,

g) amely olyan zenei mű, amelynek legalább egy szerzője magyar,

h) amely olyan zenei műsorszám, amely magyar előadók közreműködésével készült, vagy

i)     amely olyan filmalkotás, amely a mozgóképről szóló törvény értelmében magyarnak minősül.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

One Response to MAGYAR ZENEI MŰVEK

  1. Koren Pál szerint:

    1. A törvény h pontját nem értem. Ha egy magyar együttes adja elő a sárga tengeralattjárót. akkor az magyar, narancssárga tengeralattjáró lesz ?
    2. Szintén a törvény hiányossága, hogy nem foglalkozik nyelvrokonaink zenéjével, lehet csinálni finnugor zenei műsorokat, vagy feltárni török, keleti zenei kapcsolatokat és ezek nem számítanak magyarnak.
    3. A törvény egyik kimondatlan célja a magyar népzene arányának növelése lehet.
    Ezzel teljes mértékben egyetértek, a Csík zenekar a bizonyíték rá. hogy szélesebb közönséggel is meg lehet kedveltetni ezt a zenét.
    4. Kóruszenét is lehetne nagyobb arányban sugározni, ún. könnyűzenei feldolgozásokkal megtéve a kezdő lépéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .