Futbólia

Kedves Barátaink, Kollégáink,

Változásról és jó hírről tájékoztatlak Benneteket. Megváltozott a Civil Rádió amatőr foci piknikjének az ideje, május 21-én, most következő hétfőn 10 órakor találkozunk a budai Bikás Parkban. Az OTP Bank Liga erőteljes tiltakozása a változás oka, az eredetileg szombatra tervezett közös játékunkról azt feltételezik, hogy a hazai bajnoki meccsekről eltereli a figyelmet, üresek maradnánk miattunk a lelátóik. Rendkívüli rugalmasságunk eredménye, hogy részben respektáltuk követelésüket. Tehát hétfőn 10 órakor az Etele út- Tétényi út kereszteződésénél családostól várjuk az érdeklődőket – a rádiós önkénteseket és más hallgatókat, barátokat is. “Jelentős futballtudás részben akadály.” Szóval műkedvelőket hívunk. Üdv, a Civil Rádió Baráti Körének tagjai

És ha már foci! Tóth Mónika a Publicus Intézet stratégiai igazgatójával Pulai Andrással készített interjút a hazai foci megítéléséről és finanszirozásáról:  

Civil Rádió 2018.05.14.

Kategória: Nincs kategorizálva | Címke: , , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

Etikus újságírás? Közszolgálat? Kiegyensúlyozott tájékoztatás?

Vajon a választások utáni Magyarországon csillapodik az erőszakos kommunikáció? Eltolódik a hangsúly? Oldódik az állampolgári frusztráció? Csendesebb mederbe terelődik a szembenállás? Vége lesz egyszer a hiteltelenítésnek, uszításnak, gyűlöletkeltésnek, a harcnak?

Idén befejeződik a Tisztelet Hangján című programunk, mely az etikus újságírás érdekében a gyűlöletbeszéd visszaszorításának lehetőségeit kereste. Műsorunkban Vicsek Ferenc az egy évvel ezelőtti programindító konferencia előadóit kérdezte az elmúlt időszak kommunikációjáról. Akik megszólalnak: Setét Jenő polgárjogi aktivista, az Idetartozunk Egyesület alapítója, Polyák Gábor a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője, Hargitai Miklós a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, Juhász Attila a Political Capital elemzője, Lendvai Ildikó az MSZP korábbi elnöke, volt képviselő.

Civil Rádió 2018.04.19.

Kategória: Nincs kategorizálva | Címke: , , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

Mesterségem címere?

Fényképeket készít, múzeumokkal tárgyal, pilóták a munkatársai, sok időt tölt a levegőben, ismeri régi korok útjait, sáncait, templomok, várak falait, kutat, felfedez. Kicsoda ő?

A légirégész.

Idén a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány Czajlik Zoltánnak ítélte meg a Magyar Felfedező Nagydíját 25 éves kitartó légirégészeti  kutatásaiért. Berek Péter beszélgetett a díjazottal. (a kép a kutató fotója)

Civil Rádió 2018.05.10.

Kategória: Nincs kategorizálva | Címke: , , , , | Hozzászólás most!

Te sem látsz más megoldást?

“Azt ismered hogy egy pasi kiesik az ötvenedik emeletről? Miközben zuhan azt mondogatja, hogy nyugtassa magát: eddig minden rendben, eddig minden rendben, eddig minden rendben, eddig minden rendben. Nem a zuhanás számít. A leérkezés.” (La Haine – 1995)

Hogyan tudunk kikerülni egy elkerülhetetlennek látszó tragédiát? Hogyan segíthet egy telefon megelőzni az öngyilkossági kísérletet? Kik vannak a vonal túloldalán? Krízishelyzetben is hívhatom? Tudsz egy számot?

Dr. Varga Gábor, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke a lelkisegélyszolgálatok ismertebbé tételét célzó kampány kapcsán beszélgetett a műsorvezetőkkel, Sárik Eszterrel és Szabó Andrással.

(lelkisegély telefonszámok: 116-123                                                                                    gyerekvonal: 116-000)

Civil Rádió, 2018.05.04.

Kategória: Nincs kategorizálva | Címke: , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

Hová tűnik el az európai unió polgárainak pénze?

Magyarországon még mindig optimisták vagyunk az Európai Bizottság által felvetett EU-s pénzek lehívását megnehezítő keretrendszerrel és arra adott válaszlehetőségeinkkel kapcsolatban. Bízunk benne, hogy ez majd “megrendszabályozza” az itthoni pénzköltést és észhez téríti az cinikusan kormányzó rendszert. Vagy mégsem mi vagyunk optimisták, hanem csak a Bizottság naiv, és ezért feltételezi, hogy az új feltételekkel valóban jobban tudja majd kontrollálni a régióban az EU-s pénzek felhasználását? Hegedűs Istvánt, az Magyar Európa Társaság elnökét Görög Mása kérdezte az uniós költségvetés átcsoportosításáról és az új prioritásokról.

Civil Rádió 2018.05.03.

Kategória: Nincs kategorizálva | Címke: , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

Éjszakai Járókelő

2014-ben a Járókelő.hu elnyerte a SozialMarie társadalmi innovációs díját.Az online platform működésének alapelve, hogy a közterületeken észlelt problémák megoldását segíti. Az állampolgároknak (járókelőknek) nem kell megkeresniük a megoldás érdekében az illetékes hatóságokat, hanem könnyen kezelhető formában feltölthetik azokat a honlapra. A probléma leírása és kategorizálása mellett megjelölhetik annak helyét és képet, videót is csatolhatnak hozzá. Ezt követően a Járókelő.hu ügykezelői ellenőrzik a bejegyzést, megkeresik a probléma megoldásáért felelős hatóságot, céget vagy szervezetet. Az ügy előrehaladásáról értesítik a bejelentőt illetve a honlap látogatóit. Amennyiben reakció érkezett az illetékesektől, az szintén látható az oldalon, csakúgy mint a regisztrált felhasználók esetleges hozzászólásai.”(wikipédia)

Most pedig a Night Mayor Budapest közösségi non-profit szervezettel együttműködésben elindult az Éjszakai Járókelő. Péterfi Ferenc műsorában Molnár Bence beszélt a kezdeményezésről.

Civil Rádió 2018.05.02.

Kategória: Nincs kategorizálva | Címke: , , , , , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

„Nincsen unalmas városi tér”

„Amikor meglátunk magunk körül egy városi, épített környezetet, akkor mindig legyen bennünk az a kíváncsiság, hogy ez mitől alakult így, és akkor innentől egyébként nincsen unalmas városi tér, akárhol leraknak minket a világban, minden nagyon izgalmas.”              A Szociobisztró a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének programsorozata.  Kőszeghy Lea, városszociológus a Szociobisztró legutóbbi eseménye, egy középső-Ferencvárosi séta kapcsán mesél arról, hogyan jelennek meg a természeti, politikai térbeli nyomai, a gazdasági hatások, a műszaki technológiai fejlődés állomásai a városban a város fejlődésében. Műsorvezető: Berek Péter.

Civil Rádió 2018.04.26.

Kategória: Nincs kategorizálva | Címke: , , , , , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

Adakozz élménnyel!

“A Charity Fest, a Bike Maffia által szervezett adományozói, szabadidős élménynap. Családok, fiatalok és idősebbek egyaránt megtalálhatják a kiváló programok közül a nekik megfelelőt. A szabadtéri közös bográcsolás, szervezett hosszabb – rövidebb erdei gyalogos és biciklis túrák, jógaórák, temérdek sport és gyermekprogram, közös piknikezés, társasjátékok adják az élménynap gerincét.
A fesztiválnak helyszínéül szolgáló Sztrilich Pál Cserkészpark, – mely Nagykovácsi legszebb részén helyezkedik el, – biztosítja a gondtalan kikapcsolódást és a természet adta végtelen szabadságot. A kitelepülő vállalkozások, cégek, egy általuk meghatározott adományösszegért cserébe jelennek meg a fesztiválon. Ezt az összeget tovább gyarapítja a vendéglátásból származó profit, vagyis minden elfogyasztott étel és ital után, a nyereség szintén bekerül az adományalapba. Az így összegyűlt pénzösszeget teljes egészében rászoruló családok lakásának felújítására költjük.”(A CharityFest facebook oldala)

Havasi Zoltán, a Bike Maffia alapítója Görög Mása vendége volt:

Civil Rádió 2018.04.25.

 

Kategória: Nincs kategorizálva | Címke: , , , , , , , , , , , , , | 1 hozzászólás

Egy jeles Hungarus a 18.századból

Debrecen. Segner tér. A furcsa hangzású név gyerekkorban egy kietlen buszvégállomást takar, szinte senkiföldje a város közepén, néhány örökéletű zöld gazzal a kuka alatt. Később, amikor már tágabbra nyílik a tudat horizontja, a város kiemelkedő alakjaként bukkan elő a buszforduló névadója. A Református Kollégium tanítványa, majd jeles orvos. Élete utolsó 22 évét Halle-i Egyetemen tölti a csillagászat, matematika és fizika professzoraként. Hogy hogyan kerülünk egy debreceni buszmegállóból a hallei temető ősöreg árnyas fái alá?

Hallgassák meg Berek Péter interjúját, amiben Balogh László, a nagykanizsai Batthyány Gimnázium igazgatója mesél a tudósról Kovács László tudománytörténész, tanár úr Segner János András, egy jeles hungarus a 18. századból című könyvének bemutatójának apropóján.

Civil Rádió 2018.04.26.

Kategória: Nincs kategorizálva | Címke: , , , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

„Fogy a levegő a civil szerveztek körül”

Az 1984 óta magyarországi központtal rendelkező, nemzetközi hatókörű programokat menedzselő Open Society Foundation Berlinbe költözik, ha Magyarországon olyan körülmények alakulnak ki, amelyek a támogatások folyamatosságát, nemzetközi projektek működtetését valamilyen módon akadályoznák. A kialakult helyzetről és a kilátásba helyezett, civil szervezetek munkáját megnehezítő, korlátozó Stop Soros törvényről Csontos Csaba, a szervezet budapesti szóvivője Tóth Mónikának adott rövid felvilágosítást.

Civil Rádió 2018.04.23.

Kategória: Nincs kategorizálva | Címke: , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

Fedjetek fel minél több hálózatot!

A listázásról, több értelemben.

“ (Az embereknek) Tudniuk kell, hogy ki kicsoda, aki jelentkezik az ő képviseletükre, gondolkodásuk befolyásolására, kicsoda, ki fizeti, miért teszi, amit tesz? Ha ezt nem tudják az emberek, akkor nem is tudnak jó döntést hozni. Tehát a transzparencia, az átláthatóság kulcskérdés. És én a sajtó munkásait kifejezetten biztatom arra, hogy segítsék az embereket a tények megismerésében, fedjenek fel minél több hálózatot, minél több együttműködést, hozzák felszínre mindazt, ami egyébként a mélyben van..” (OV)

A múlt héten a megfélemlítésre játszó újságcikk listáján szereplő Perczel Istvánnal, a CEU történelem professzorával való szolidaritásuk kifejezéseképpen a Magyar Ortodox Keresztények nyilatkozatot adtak ki:“…Ezen túlmenően általánosságban is kijelenthető, hogy emberek ilyen módon való listázása súlyosan erkölcstelen, méltatlan és igaztalan, a megfélemlítés nyilvánvaló szándékával készült, és a pártállami időket eleveníti föl. Ezért szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat Perczel Istvánnal és a lista többi szereplőjével is.”

A 117 perc című műsorunkban, Görög Mása a tudós történészt, Perczel Istvánt, a magyar ortodox keresztény közösség tagját kérdezte arról, hogyan került fel erre a sokat emlegetett listára.

Civil Rádió 2018.04.17.

Kategória: Nincs kategorizálva | Címke: , , , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

Foglaljuk el az Oktogont!

Az Oktogon Közösség egy “autonóm közösségi tér mindenkinek, szélsőségek nélkül. Megoldásérdekelt vitafórum. A szekér ott lesz a nagy tüntetésen, és annak végeztével elindul az Oktogonra. Ott a szokott menetrend szerint zene és vélemények.” Segítsetek tolni!

Hallgassátok meg Magosányi Árpádot, aki Péterfi Ferenc műsorában erről a kezdeményezésről, törekvéseiről, célokról, történeti előzményekről beszél, és hogy egyáltalán miért van értelme szombaton ismét tüntetni menni.

Civil Rádió 2018.04.18.

Kategória: Nincs kategorizálva | Címke: , , , , , , , , | Hozzászólás most!

“A Tudás Kertje”

A vácrátóti arborétum a Tudományos Akadémia kertje. Hivatalos nevén a Nemzeti Botanikus Kert, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének kertje, mely 1961 óta látogatható az év minden napján. Szentjánosbogár-sétát és madárcsicsergésbe olvadó nyáresti koncerteket, izgalmas kerttörténeti vezetéseket, bibliai növények bemutatóját és kisebb vásárokat szerveznek a látogatóknak, de az intézetnek a legfontosabb a bentlakók, a kertben növő, virágzó, élő növények és állatok ápolása, gondozása, tudományos leírása és kutatása. Sólyom Barbara tájépítész, kommunikációs programfelelős invitálja a hallgatókat. Műsorvezető: Berek Péter.

Civil Rádió 2018.04.14.

Kategória: Nincs kategorizálva | Címke: , , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

Szamos…De az isten áldja, nem a marcipán!

Adj Isten Szatmárban! Hol volt, hol nem volt az Óperenciás tengeren innen és a Nyírségen is túl, ahol még az egész falu elfér egyetlen fa árnyékában, a Szamos mentén 1000 éve virágzik egy kis település, mai nevén  Cégénydányád. A Szamos és a Tisza szatmári folyása gyönyörű tájakat, csodás, szinte érintetlen természeti szépségeket ígér az arra vetődő kirándulóknak. Hogy ezek az értékek és a helyi hagyományok ne menjenek veszendőbe, s a lakosság is megmaradjon, a Cégénydányádon élők és az innovációra fogékony városvezetés olyan projekteket valósítanak meg az Adj Isten Szatmáron elnevezésű programjuk keretében, melyekkel nemcsak a hazai, falusi turizmus skáláját színesíti, hanem még az IT oldalak híradásai közt is megjelennek. Hiszen a Legyen malacod! egy virtuálisan követhető bérhizlalási program, melynek során a hagyományos állattartást népszerűsítik, majd egy valódi disznótoros vendéglátással ér véget. Kelemen Róberttel, a település polgármesterével Dózsa Mariann beszélgetett.

Civil Rádió 2018.március 27.

 

Kategória: Nincs kategorizálva | Címke: , , , , , , , , , , , | Hozzászólás most!

“Hagyja, hogy a Jazz meséljen!”

Ezzel az ajánlással kezdődnek Winand Gábor műsorai minden csütörtökön 18 órától a Civil Rádióban, s valóban – minden műsor főszereplője a jazz (A Jazz), amely Gáboron és vendégein keresztül mesél nekünk. Történetek a 30-as évektől napjainkig, zenészek Miles Davis-től Steve Colemanig, ismert jazz-sztenderdek és fantasztikus improvizációk. Winand Gábor személyében egy olyan jazz zenésszel ismerkedhetnek meg a hallgatók, aki maga is hiteles és jeles alkotója, közvetítője a jazz műfajának, rengeteg felállásban dolgozik Magyarországon, és nemzetközi szinten is számos projektben és fesztiválon vesz részt. 1990-ben ismerkedett meg Gadó Gáborral, akinek Joy nevű zenekarával kezdett dolgozni és számos fesztiválon mutatkoztak be sikerrel. 2001 óta tagja a Balázs Elemér Groupnak, amellyel két lemezt rögzített. A zenekarral együtt játszott Charlie Marianóval, továbbá fellépett a londoni és a skopjei dzsesszfesztiválon, valamint több európai városban, így Berlinben, Hágában, Bécsben stb. Jelenlegi formációi között található még a Bosambo zenekar; a kubai énekesnő, Elsa Valle együttese, valamint saját csapata, a Winand Quartet, Rozsnyói Péter (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő) és Dés András (ütőhangszerek) közreműködésével. Az utóbbi években ismét együtt játszik Gadó Gáborral, akivel saját neve alatt megjelenő lemezeit készítette. Corners of my mind című albuma 2002-ben az egyik legnívósabb dzsesszmagazin, a francia Jazzman “Choc de l’année” díját nyerte el, melyet az év legkiemelkedőbb lemezeinek ítélnek oda. Az elmúlt időszakban saját lemezeinek anyagával számos helyre kapott meghívást Franciaországba (Jazz Festival de Souillac, Jazz Festival de Tours, Mittel Europa Jazz Festival Schiltingheim, Párizs, Valenciennes). Hagyja, hogy a kortárs magyar dzsessz egy ismert szólistája meséljen a jazz izgalmas világáról! Belehallgatok.

Kategória: Nincs kategorizálva | Címke: , , , , , , , , , | Hozzászólás most!