A tisztelet hangján – műhely-konferencia

– a Civil Rádió  szervezésében –

“A gyűlöletbeszéd paradoxona, hogy beszéd, de valójában cselekvés, mely szavak nélkül nem valósulna meg. A modern politikában a gyűlöletbeszéd a politikai kommunikáció részévé vált. Kétféle identitást hoz létre, az egyiket a támadóban a másikat a sértett félben. És azért több mint az egyszerű beszéd, mert felszabadít rosszindulatú társadalmi folyamatokat, destruktív jogosultságokat éleszt, amelyek generációkat visznek bele a csoportok közötti gyűlölet köreibe.”

Csepeli György szavai ezek. Innen indul az ő előadása az Európai Bizottság által indított projekt keretében szervezett szemináriumon. A gyűlöletbeszéd ellen uniós médiaetikai kódex megírására fogtak össze hét uniós ország rádiósai. A társadalmi, a jogi, a szociálpszichológiai és a média háttér feltárására valamint a születő új kódexhez a javaslatok összegyűjtésére minden országban szemináriumokat szerveztek a projektfelelősök. Magyarországon a Civil Rádió a projekt gazdája. Arra számítunk, hogy az előadások és a workshopok jó alkalmat teremtenek a migrációs helyzet megismerésére, a gyűlöletbeszéd természetrajzának bemutatására, és az új kódex körvonalainak megrajzolására.

Ehhez a munkához nagy szükség van a magyar újságíró társadalomban a téma iránt érzékeny kollégák együttműködésére. Nem csak a menekültek a téma, hanem minden kisebbség, etnikaiak és vallásiak egyaránt. A programot azért szerveztük három csütörtökre, hogy ne szakítsunk ki senkit egymást követő három napra a munkájából.

Az előadók: Csepeli György, egyetemi tanár, Koltay András, egyetemi tanár, a Médiatanács tagja, Iványi Gábor, lelkész, Kováts András, a Menedék Egyesület vezetője, Bernáth Gábor, az MTA kutatója, Bodrogi Bea, jogász a Civil Média alapítója, Juhász Attila, a Politcal Capital elemzője, Demeter Áron, az Amnesty International programfelelőse, Perintfalvi Rita, teológus, Ránki Sára, nyelvész, Molnár Péter a CEU oktatója és Láng Judit, romológus, valamint Zádori Zsolt, a Helsinki bizottság programvezetője.

A helyszín a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székháza, az időpontok: március 23., március 30. és április 6. 

A projekt keretében rádióműsorok is készülnek, amelyek az országban több rádióban lesznek hallhatóak.

A Civil Rádió nagyon fontosnak tartja, hogy a gyűlöletbeszéd elleni kódexbe a lehető legtöbb kolléga javaslata beépüljön.

2017. március 23-i nap programja

2017. március 30-i nap programja

2017. április 6-i nap programja


Videófelvételek – időrendben

 

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.