Őrkutyák Civilben

A civil társadalom egyik legfontosabb funkciójára, a (központi és helyi) hatalom ellenőrzésére, az állampolgárok és közösségeik érdekvédelmére fókuszál ez a

műsorunk. Ezt nevezik angolul watchdog szerepnek. Hetente, szerdán 11-től és pénteken 20 órakor hallgatható az egy órás műsor. A legmarkánsabb országos szervezetek aktuális tevékenységeikkel visszatérő vendégeink (Amnesty, TASZ, Magyar Helsinki Bizottság, Transparency International, K-Monitor, Átlátszó), de rajtuk kívül sok más szervezet is a vendégünk, mert erősen fókuszálunk a mindennapi jogi- és érdekvédelmi ügyekre. Fontosnak tartjuk a felelős állampolgári magatartás megerősödését, ezért is igyekszünk napi, praktikus cselekvési lehetőségeket, ismereteket bemutatni adásainkban.

Kik ezek a szervezetek? Hogyan védik az érdekeinket? Mit tehetek én, mit tehetünk mi?
Ha szeretnél ezekre választ kapni, hallgasd az Őrkutyák Civilben című műsorunkat!
Közreműködők: Dukán András Ferenc, Huszerl József, Lőrinc Marcell, Nagy Helga, Üveges Lilla és Zsolt Péter

 

 

 

 

 

Lejátszható műsorok (az aláhúzott részekre klikkelve):

A Sargentini jelentésről
Az európai politikát figyelőket lázban tartó Sargentini jelentésről beszéltünk a szavazás napjának délelőttjén. Tényleg akkora a baj, hogy az Uniónak kell beavatkoznia? Es egyáltalán mit érhet el az eljárás, melyről szerdán szavazott az Európa Parlament? Vendégeink: Móra Veronika, az Ökotárs Alapítványtól és Zádori Zsolt a Helsinki Bizottságtól.
Műsorvezető: Lőrincz Marcell  2018.09.12.

Mediáció és helyreállító igazságszolgáltatás
A Foresee Kutatócsoport magyar és nemzetközi színtéren foglalkozik a mediáció, a helyreállító igazságszolgáltatás és a konfliktuskezelés egyéb, békés módszertanainak kutatásával, azok gyakorlati alkalmazásával. Munkájukkal a települési, oktatási, közösségi, családi, a szociális és gyermekvédelemi ellátórendszer, a büntető-igazságszolgáltatás és a büntetés-végrehajtás terén igyekeznek jobban érteni a konfliktusok kialakulásának okait, az érintettek szempontjait, valamint kidolgozni a megelőzés módszertanát és a mindenki számára megnyugtató válaszlehetőségeket. Lőrincz Marcell vendége: Fellegi Borbála – Foresee kutatócsoport 2018.08.22.

Underground Ferencesrend
Páter Ervin erdélyi ferences szerzetessel 1991-ben készült 5 órás interjúból részleteket mutatunk be. Az oral history műfajjal az Őrkutyák célja az, hogy beleláthassunk egy diktatúrában való földalatti ellenállásba, ahol intézmények feszültek intézményeknek. A román állam román egyházat szeretett volna a római katolikus egyházból faragni, kevés sikerrel, de sok vértanút „teremtve”.
Civil Rádió, 2018.08.08. műsorvezető: Zsolt Péter.

Duna romantika? Római-part – Lupa sziget. III.
Római-part – mobil gát – Duna romantika. A Római közvetlen szomszédját, a meseszerű Lupa szigetet mutatja be Lisztes Gábor, kis vissza- és előretekintéssel és kiállítás-ajánlókkal fűszerezve.
Civil Rádió 2018.08.01. Műsorvezető: Huszerl József

A lakhatás biztosítása a hajléktalanság megoldása?
A tél miatti kilakoltatási tilalmat mindenki akceptálja. Emberségből. De miért ne lehetne az ember hőségben is biztonságos helyen? Vagy épp esőben? Meghívott vendégeink szerint a hajléktalanság megoldható volna, csak a hajléktalanná válás folyamataiba kellene még időben megfelelő szociális kapaszkodókat kínálni és az utcára kerülés okait kellene valahogy felülvizsgálni és kiküszöbölni. Ötleteikre, javaslataikra kíváncsiak vagyunk, már csak azért is, mert profi kutatókról nagy tapasztalatú szociális munkásokról van szó. A Civil Rádió stúdiójában: Virág Tamás a Léthatáron Alapítvány és a Közöd Civil Társaság munkatársa és Kovács Vera az Utcáról Lakásba Egyesülettől. 2018.07.25.
A Civil Rádió műsorvezetője: Zsolt Péter.

Alaptörvényben a hajléktalanság büntethetősége
Az Országgyűlés a köztársasági elnök aláírása után elfogadta és a Magyar Közlönyben való kihirdetéssel érvényes jogszabályként meg is született az alaptörvény hetedik módosítása.
Bekerült egy alkotmányos tilalom a szövegbe, mégpedig az, hogy tilos életvitelszerűen a közterületeken tartózkodni. Eddig tilosat az alkotmányszöveg például emberkereskedelemre vagy gyerekmunkára mondott. Ebbe a listába kerül bele az életvitelszerűen közterületen való tartózkodás.
Az adás témája, mit éreztek a jelenlévők a módosítás elfogadása után, mint állampolgár és mint szakember?
Vendégeink: Szoboszlai Katalin szociológus, Sepsi Tibor alkotmányjogász és egy érintett aktivista, Lakatosné Jutka A Város Mindenkié Csoporttól.
Műsorvezető: Huszerl József

Stop Soros törvény és a hajléktalanság büntetése
Az Őrkutyák 2018.július 04-i műsorában a Stop Soros törvényt vizsgáltuk meg közelebbről. Vajon jogilag és praktikusan értelmezhetők-e a kérdések amelyekre a törvény utal? Politikai haszonszerzés zajlik vagy valód társadalmi igényre reagál a törvényhozó? Kik az érintett szervezetek és ők hogy ítélik meg mindezeket? Vendégeink: Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottságtól; Kovács András, a Menedék Egyesülettől; Demeter Áron, az Amnesty International magyarországi szervezetétől és Misetics Bálint, A Város Mindenkié csoporttól. Műsorvezető: Lőrincz Marcell

Adományozás, adománygyűjtés
Mikor adakozunk és mikor nem? Mikor működik a becsületkassza, meghatározza-e, hogy hol vagyunk, milyen emberek közt, vagy fontosabb a bizalom? Olyanokat keresünk, akik át tudják törni a bizalmatlanság falát.2018. június 20-án Zsolt Péter vendégei: Vidák Ákos, vállalkozásvezető, http://www.alapitvanyokgazdalkodasa.hu/, Fekete Éva, grafikusművész, közösségszervező, a nyíregyházi Tabulapláza Alapítvány munkatársa, hangfelvételről ld. még http://kolcseytv.hu/feketen-feheren-f… és Cseh Balázs Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének szóvivője.

Római-part 2. – kinek az érdeke?
Mégsem lesz aláírásgyűjtés a Római-parti gát kérdésében … Miért nem lesz aláírásgyűjtés? Alkalmas mód-e a népszavazás a védmű nyomvonalának eldöntésére? Azonos-e a budapestiek érintettsége abban, hogy hol lesz a gát? Egy árvízvédelmi és városfejlesztési kérdést “szabad-e” népszavazással eldönteni? Budapesten a Batthyány tér és a Soroksári út is veszélyeztetett terület. Bárhol is épül meg a Római-parti védmű, lesznek haszonélvezők és kárvallottak, milyen lehetőségek és példák vannak a gát okozta károk enyhítésére? Huszerl József vendége Lisztes Gábor

Magyar Nemzet – Magyar Hang
2018 május 30-i műsorunkban vendégünk volt Lukács Csaba újságíró, aki 18 évig volt a Magyar Nemzet munkatársa. Megszűnésekor kollégáival együttműködésben létrehozták a Magyar Hang című hetilapot. A történet körülményeiről, az újságírás jelenéről, a lehetőségekről Lőrincz Marcell kérdezte.

Kistelepülések és a civilek
2018 május 16-i műsorunkban a kistelepülések problémáival foglalkozunk az Autonómia Alapítvány http://autonomia.hu/hu/ és az Igazgyöngy Alapítvány http://igazgyongyalapitvany.org/ beszámolói alapján.
Vendégeink: L. Ritók Nóra és Nun András. Műsorvezető: Dukán András Ferenc

A  mi Római partunk 1.
Római… nemsokára elkezdődhet az aláírásgyűjtés a népszavazásért. Megpróbáljuk bemutatni a helyzetet árvízvédelmi szempontból. Nem célunk az agitáció egyik irányban sem, viszont azért mindent elkövetünk vendégemmel Lisztes Gáborral, hogy megmutassuk a probléma sokkal mélyebb, összetettebb és nem mai eredetű. Azt is fontos megérteni, hogy a megoldás elodázása várhatóan egyre súlyosabb károkat okozhat.
Műsorvezető: Huszerl József

Börtönrádió Vol.2
Az elmúlt hónapokban a büntetés-végrehajtási Intézetekből sorra tették ki a korábban kívülről érkező civil rehabilitációs programokat. A lehetséges okokról, a börtönökben meglévő állapotokról beszélgettünk a börtönrádiót előhívó civil szervezet, az Adj Hangot Egyesület egyik munkatársával, Hajdú Judit pszichológussal.
Műsorvezető: Lőrincz Marcell

A hatalom és magyar kistérségek
A műsor témája a magyarországi kistérségek helyzete, hatalmi túlkapások, rendőri visszaélések. Vendégek: Szegő Dóra – Magyar Helsinki Bizottság, Becker András – Átlátszó.
Műsorvezető: Dukán András Ferenc

Civil díjak itthon és a Szolvákiai Civil Becsületrend
A díjak értékéről, tartósságáról, erodálódásáról szól a műsor. Ajánljuk azoknak, akik elfogadnak vagy alapítanak díjakat. Zsolt Péter a Komáromban átadott Szlovákiai Civil Becsületrend kapcsán készített helyi beszélgetést Berényi Kornéliával és Tóth Bernadettel , a Civil Rádió stúdiójában pedig vendége, Gerencsér Balázs, a NIOK igazgatója a hazai civil díjazottakról mesélt.

Kisebb érdekcsoportok
Minél kisebb egy érdekcsoport, annál nehezebb az érdekeiket láthatóvá, érzékelhetővé tenni, ami egyik alapja az érdekérvényesítésnek. Nehéz, de nem lehetetlen. A műsorban két példát is mutattunk arra, hogy sok aprómunkával, kitartással és céltudatossággal igenis lehetséges. Az első részben bemutatkozott a Lépjünk, hogy léphessenek Közhasznú Egyesület, akik a központi idegrendszer rendellenességeivel élőket és azok családjait segítik. A maroknyi csapat célja a mindennapi élet nehézségeinek enyhítése mellett, az ápolási díj felemelése és ezzel párhuzamosan az, hogy az ápolási tevékenység számítson munkaviszonynak. Vendégünk Csordás Anett ötéves munkájuk eredményeiről és további terveikről számolt be a műsorban. http://lepjunkhogylephessenek.hu/
Néhány perces telefonbeszélgetésben egy régi témánkra tértünk vissza. Rostás Mátyás beszámolt arról, hogy még a választás előtt megkereste a pártok pedagógiai kabinetjeit, az iskolák egyenlőtlen állami támogatásinak kiegyenlítése érdekében. Korábbi adásunkban Rostás nagypapa elmondta, hogy milyen indíttatásból fogott hozzá a probléma megoldásához, ami egyedül nehéz, de ennek ellenére igen messzire jutott. https://youtu.be/8kUUfHbid3s
Műsorvezető Huszerl József

A médiáról és a gyűlöletről
Hihetetlen mértékben zajlik a “migránsozás” az állami illetve kormányközeli médiacsatornákon. Vajon szakmai szemmel és médiaelemzőként tekintve miként lehet ezt értékelni. Milyen eredménye lesz ennek? Lesz-e vége? És amúgy is, kiket tekint migránsnak a kormányzati propaganda, kiket az utca embere és kiket a szakma? Közreműködnek: Lőrincz Marcell, Bagladi Anna a Szubjektív Értékek Alapítványtól, Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhelytől és Messing Vera az MTA Szociológia Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársa.

A jövő mint társadalmi kihívás
Lányi András filozófus azon az állásponton volt, hogy az ember jövője olyan, amilyet megálmodik magának. Kérdezője, Zsolt Péter viszont azon, hogy a technológiai fejlődésnek van egy saját evolúciós logikája. Lányi András nem akart futurológus lenni, a kérdezőt viszont a jövő kihívása izgatta, és az, hogy a civil társadalomnak van-e valamilyen reflexiója erre a kihívásra. A látszólagos nézőpontkülönbségekből alakult a beszélgetés.

Hálapénz
Az Őrkutyák Civilben mai adásában a témánk a hálapénz, illetve az egészségügyben jelenlévő korrupció. Beszélgetőtársaink dr. Lénárd Rita és dr. Drajkó Zsombor az 1001 orvos hálapénz nélkül mozgalom tagjai. Műsorvezető: Dukán András Ferenc.

Érdekérvényesítés, részvétel, lakhatás
A műsor első része a közvetlen érdekérvényesítésről szólt, meg arról, hogy “egyedül nem megy”…. Elsőként bemutatkozott az aHang elnevezésű kezdeményezés és internetes platform. Vendégeink: Papp Dóra és Hajdú Gergő. A felületen néhány kattintással aláírhatja a petíciókat és népszerűsítheti a szívéhez közel álló helyi, országos vagy nemzetközi ügyeket. Ami megkülönbözteti a többi petícó megosztást lehetővé tevő oldaltól, hogy céljuk nem egyszerűen egy tiltakozást támogató eszköz létrehozása, hanem ahogy írják “Hidat építünk az érintettek és a döntéshozók között és mindenkinek lehetőséget adunk, hogy jobbító szándékkal szólaljon meg közügyekben.” https://ahang.hu
A március 19-én kezdődő, már évek óta hagyományosnak mondható Állampolgári Részvétel Hete egy rendezvénysorozat, a melyet civil szervezetek hoztak létre, hogy népszerűsítsék az önkéntességet, a tegyél magadért és a közösségedért magatartást és megmutassák, hogy bár “”egyedül nem megy” együtt viszont annál inkább… Sebály Bernadett beszél erről. https://www.cka.hu/arh
Végül Tóth Fannitól megtudtuk, hogy mit tervez A Város Mindenkié a gyerekes családok kilakoltatásának tiltásáért és annak törvénybe foglalásáért, miután a  Házbizottság februárban elutasította azt, hogy a Parlament még a választások előtt és a téli kilakoltatási moratórium lejárta előtt tárgyalja. http://avarosmindenkie.blog.hu/2018/0… Műsorvezető: Huszerl József

Börtönadás – börtönrádiózás 
A börtönök a mindenkori társadalmak egyik legőszintébb lenyomatai. Sokat elárul egy országról milyen állapotok vannak bennük, hogyan foglalkoznak az elítéltekkel és miként gondolkodnak a falakon túl illetve benn a másik oldalról. Műsorunkban az Adj Hangot! Egyesület által működtetett Börtönrádiót láttuk vendégül. Vendégek: Kerényi György és Braun Zsolt. Műsorvezető: Lőrincz Marcell és Black Isabella

Gyűlölettel teli közbeszéd
Mit lehet tenni a frusztrációval és gyűlölettel teli közbeszéd ellen? Műsorunk egyik vezetője két év külföldi tartózkodás után hazaköltözött, és meglepődött azon, hogy a közbeszédben mennyire nem próbálják az emberek többé megérteni egymást. Elfogadottá vált egymás leszólása, a gyűlölködő megszólalás, az agresszív reakció meg nem értett helyzetekre, az uszító, tettlegességgel fenyegető kommentek… Mit lehet ez ellen tenni? És ki tesz ez ellen? Erre keressük a válaszokat Orosz Györgyivel a Hősök Tere Kezdeményezéstől és Jósa Bálinttal a Szubjektív Értékek Alapítványtól, valamint beszélgetünk a március 12.-i Hate Speech Monologues eseményről is. Műsorvezetők Üveges Lilla és Zsolt Péter

Válasszunk, szavazzunk, számoljunk!
Április 8-án tartjuk 1990 óta a nyolcadik alkalommal az országgyűlési választásokat Magyarországon. Számos kutatás foglalkozik azzal, ki milyen alapon dönti el, kire szavaz, mi a legfrissebb műsorunkban azokat a kezdeményezéseket mutattuk be, melyek a racionális választást segítik elő illetve a választások tisztaságára ügyelnek. Erről beszélgettünk az Őrkutyák Civilben műsorban Mráz Attilával a Társaság a Szabadságjogokérttól, Pákozdi Évával a Magyar Európai Nők Fóruma Egyesülettől. Szóba került továbbá a Részvétel hete kezdeményezés, melyről bővebben a Civil Kollégium Alapítvány, cka.hu/szavazz oldalán lehet tájékozódni. Mindezt amerikai kitekintéssel tettük, így kiderült, hogy ott nem vasárnap szoktak szavazni. Hanem mikor? Kiderül a műsorból. Műsorvezetők: Lőrincz Marcell és Black Izabella.

Akadálymentes, elérhető, tudatos, lakható városért
Közel a megoldás – a 3-as metró akadálymentesítése A Rehab Critical Mass demonstrációja után kezdünk foglalkozni a témával. https://youtu.be/0IUxOsYYcl4?t=2m32s A MEOSZ és a Főváros Önkormányzata között folyt tárgyalássorozat eredménye az a megállapodás, amelynek köszönhetően majdnem minden akadály elhárult. A tárgyalásról és a következő lépésekről Kovács Ágnes a MEOSZ elnöke nyíilatkozott. http://www.meosz.hu/blog/ferdepalyas-…
Közvécé túra lesz Budapesten Ki nem bosszankodott már szorult helyzetben hiába keresve illemhelyet… A Város Mindenkié Csoport évek óta foglalkozik a témával. Írtak tanulmányokat javaslatokat, tárgyaltak a Főváros Önkormányzatával. Őszi adásunkban Szentiványi Csilla foglalta össze eddigi tevékenységüket. https://youtu.be/0IUxOsYYcl4?t=39m27s http://avarosmindenkie.blog.hu/2018/0… A csoport  az Idegenvezetők Világnapján Közvécé túrát tervez, amelyen a Belügyminisztériumtól indulva elsétálnak a Fővárosi Önkormányzathoz majd a Deák téri közvécét érintve a Nagymező utcai zöld háznál fejezik be a túrát. Minderről Szarka Alexandra A Város Mindenkié Közvécé csoportjának vezetője számolt be. Bemutatkozik a Tudatos Vásárlók Egyesülete Kevés olyan szervezet van, amelyek segítségével megtanulhatjuk saját érdekeinket képviselni. A TVE arra tanít, hogy a vásárlásaink során képviselhessük érdekeinket. A műsorban megtudtuk, hogy mit jelent pontosan a tudatos vásárlás és hogy mik az első lépések ahhoz, hogy tudatos vásárlóvá válhassunk. http://tudatosvasarlo.hu/
Ne lehessen kilakoltatni gyerekes családokat. A mikor a nagy fiam öt évesen felfogta, hogy vannak hajléktalanok tágra nyílt szemmel kérdezte: “Miért?”. A Város Mindenkié Csoport kezdeményezte a több párt által benyújtott törvényjavaslat, miszerint ne lehessen gyerekes családokat kilakoltatni. a javaslatot benyújtók kezdeményezték azt is, hogy az Országgyűlés gyorsított eljárással tárgyalja azt. a Házbizottság adásunkkal egyidőben döntött a gyorsított eljárásról. A Város Mindenkié döntésváró akciót tervezett a Parlament elé, erről az eseményről tudósított Magyari Tibor a szervezet aktivistája.. http://avarosmindenkie.blog.hu/2018/0… Műsorvezető: Huszerl József

Mindenki szóljon bele!
Van joguk a diákoknak tüntetni? Van joguk vitára felkérni az állami vezetőket? Van joguk jobb oktatást követelni? Műsorunkban arról beszélgetünk, milyen jogokkal bírnak a diákok a mai magyar oktatási rendszerben, milyen státusszal bírnak, milyen szerepbe kényszerülhetnek az iskolai hierarchiában.A résztvevők kiinduló álláspontja: “Mindenki szóljon bele! – ez legyen egy pedagógiai feladat!…A közös szabályok értelme nem a szankciók, hanem az együttműködés, a közös munka feltételrendszerének a megteremtése – és nem fegyverként használandó…” Vendégeink: Diószegi Nóra (Tanítanék), Ercse Kriszta (Civil Közoktatási Platform), Kormos Krisztián (Független Diákparlament) Műsorvezető: Dukán András Ferenc.

A Stop Soros törvényjavaslat
tulajdonképpen három pilléren alapszik. Az első, hogy a migrációt propagáló és az illegális határátlépőket támogató szervezeteknek regisztrációs kötelezettségük lesz. A második, hogy ezeknek a szervezeteknek “bevándorlási finanszírozási illetéket” kell fizetniüka külföldről származó pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatások után, amely 25 százalékra rúg. Ez egyfajta “kompenzáció” azért, hogy a magyar költségvetésből finanszírozott határvédelem ellen dolgoznak. A harmadik elem pedig, az idegenrendészeti távoltartás, amely olyan személyekre vonatkozna, akik sértik hazánk nemzetbiztonsági érdekeit. Valójában, ha egy valóban illegális migrációt segítő embercsempész társaság legalizálni szeretné tevékenységét, ez a törvénycsomag tökéletes biztonságot és lehetőséget nyújt számukra. Gondoljuk csak meg – a törvény felkínálja az embercsempészeknek, hogy jegyezzenek be egy alapítványt, amelynek keretében illegális bevándorlókat segítenek átjutni határokon, cserébe befizetik az államnak illetékként bevételük 25%-át, s tulajdonképpen ezzel le is van tudva a dolog… Ha másra nem is, erre kifejezetten alkalmas a törvénycsomag. A műsorban erről, s ezen dilemmákról Kováts Andrással a Menedék Egyesület elnökével, Gerencsér Balázzsal, a NIOK ügyvezetőjével és Sebály Bernadettel, a Civil Kollégium Alapítvány munkatársával, az AVM korábbi aktivistájával beszélgettünk.
A műsort szerkesztette és vezette: Lőrincz Marcell és Black Izabella.

Demokráciát a nevelésben!
A demokratikus nevelés változó társadalmi környezetben zajlik. Van, amikor a társadalom jár előrébb és a nevelés múlt századi, és van, amikor a diákok kerülnek szembe az illiberális környezettel. Csak látszólag nyújt nagyobb védelmet egy autoriter rendszer, hosszabb távon az egyeztetésekre épülő demokratikus közösségek az otthonosabbak.A demokráciákban egyensúlyra kell törekedni a versenyre és választásra épülő, valamint a konfliktusokat kezelni tudó megoldások közt. A beszélgetés apropóját a diáktüntetések adták, de ezúttal a demokratikus nevelés iránt elkötelezett vendégeinkkel szociológiai kérdéseket feszegettünk dr. Lehmann Miklóssal, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Társadalomtudományi Tanszékének megbízott tanszékvezetőjével és dr. Mattasits Annamáriával, jogász, pedagógussal, a Demokratikus Nevelésért Egyesület tagjával.
Műsorvezető: Zsolt Péter

Szegénységért börtönt? A szabálysértési eljárásokról
Egy átlagos napon 200-400 ember egyszerű szabálysértések miatt van börtönben – nagyrészt szegény, kiszolgáltatott emberek, akik nem tudják kifizetni a kis összegeket vagy a folyamatosan kisebb szabályszegésre kényszerülnek, és emiatt újra és újra a börtönben találják magukat. Kik ezek az emberek? Valóban az elzárás a legjobb megoldás?

Erről beszélgettünk a szabalysertes.hu honlap üzemeltetői közül a Helsinki Bizottsággal, valamint a kapcsolódó kutatásban résztvevő Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületével.
Műsorvezető: Huszerl József

Paks2 korrupciós kockázatai
A műsorban Paks II. témáját jártuk körül, jogállamisági vetületeket tekintve. Elsősorban a titkosításról és a korrupciós kockázatokról volt szó. Vendégünk: Becker András, az Átlátszó újságírója, illetve Ligeti Miklós, a Transparency Internationaltől, a titkosításról szóló alkotmánybírósági beadvány egyik szerzője. Műsorvezető: Dukán András Ferenc

Nagypapa és az ombudsman
Egy nagypapa – Rostás Mátyás – a nem állami iskolákba járó diákok érdekében az ombudsmannál járt. Szülők és tanárok közössége a helyi igényeknek megfelelő iskola alapítását tervezi. A költségek a szülők számára megfizethetetlenek az állami támogatás nélkül. A nagypapa, aki tagja az iskolát tervező közösségnek igazságtalannak tartja,hogy a különböző típusú iskolákat nem azonosan támogatja az állam és megpróbált tenni a változásért. Műsorvezető: Huszerl József

TASZ – Gyerekkel vagyok
Zeller Judit a TASZ munkatársa, aki a „Gyerekkel vagyok” kórházi kutatási projektjéről számolt be. A gyerekkórházakat épp úgy megkeresték, mint a szülőket. Karácsony közeledtével ismertette aktuális jótékonysági programjukat is. Zeller Judit jogász, egyetemi oktató, pszichológus. A műsorvezető: Zsolt Péter

Levegőt!
Ebben a műsorban a Levegő Munkacsoport munkatársa Lenkei Péter és önkéntese Marozs Ágnes mutatkozik be, majd egy rövid telefonálás erejéig bepillantást nyerhetünk az Átalakuló Közösségek egyik projektébe, amiben a rászoruló kisközösségek, családok részére kályhákat építenek Feldmár Nóra irányításával. https://youtu.be/onR-jDR9crg?t=26m15s
A Levegő Munkacsoport két aktivistájával a személyes elköteleződések kialakulásának megtárgyalásával kezdtük, később áttértünk technológiai kérdésekre. A legfontosabb problémát nem is annyira az energiaszegénységben, a hőszigetelési problémákban, a közlekedésben, a nagy üzemek felelőtlenségében, hanem a lakossági gondatlanságban, tudatlanságban látták. A rendszerváltás előtt még az üzemek és a közlekedés volt a levegőszennyezés fő forrása, de ma már a tudatformálásra kell helyezni a hangsúlyt – vélték -, mert az avar égetéstől a kályhákba helyezett káros anyagokig leginkább az egyének tehetnének saját levegőnk tisztaságáért.
Nemcsak tudatformálásra van szükség, de a szabályozások olyan irányba való elmozdítására is, amely megkönnyíti a fogyasztói magatartást. Végül szó esett arról is, hogy mikor kell őrkutya szerepben fellépniük.
Műsorvezető: Zsolt Péter

Hogyan közlekedj akadálymentesen, bringával és hol találsz a városban közvécéket?
A műsorban három olyan folyamatba kapcsolódunk be, amelyek sokunk közvetlen érdekének érvényesítését szolgálják.
1. A Rehab Critical Mass a Metró akadálymentesítését célul kitűző mozgalma; https://youtu.be/0IUxOsYYcl4?t=2m32s
2. a Magyar Kerékpárosklub a biciklisek és a többi közlekedő érdekeinek összehangolásáért tevékenykedik; https://youtu.be/0IUxOsYYcl4?t=21m7s
3. A Város Mindenkié Csoport évek óta nagyon sokat tesz azért, hogy legyen elég közvécé Budapesten. https://youtu.be/0IUxOsYYcl4?t=39m27s A következő adásokban hasonlóan sokunk érdekében tevékenykedő szervezetek munkáját mutatjuk be és követni fogjuk a megismert folyamatokat. Közreműködők: Üveges Lilla, Huszerl József

Hangosan a korrupcióról
A korrupcióról, a korrupció magyar “specialitásairól” beszélgetünk vendégeinkkel, Martin József Péterrel, a Transparency International Hungary ügyvezető igazgatójával és Becker Andrással, az Átlátszó újságírójával. Műsorvezető: Dukán András Ferenc