Őrkutyák Civilben

A civil társadalom egyik legfontosabb funkciójára, a (központi és helyi) hatalom ellenőrzésére, az állampolgárok és közösségeik érdekvédelmére fókuszál ez a műsorunk. Ezt nevezik angolul watchdog szerepnek. Hetente, szerdán 11-től és pénteken 21 órakor hallgatható az egy órás műsor. A legmarkánsabb országos szervezetek aktuális tevékenységeikkel visszatérő vendégeink (Amnesty, TASZ, Magyar Helsinki Bizottság, Transparency International, K-Monitor, Átlátszó), de rajtuk kívül sok más szervezet is a vendégünk, mert erősen fókuszálunk a mindennapi jogi- és érdekvédelmi ügyekre. Fontosnak tartjuk a felelős állampolgári magatartás megerősödését, ezért is igyekszünk napi, praktikus cselekvési lehetőségeket, ismereteket bemutatni adásainkban.

Kik ezek a szervezetek? Hogyan védik az érdekeinket? Mit tehetek én, mit tehetünk mi?
Ha szeretnél ezekre választ kapni, hallgasd az Őrkutyák Civilben című műsorunkat!
Közreműködők: Dukán András Ferenc, Huszerl József, Lőrinc Marcell, Nagy Helga, Üveges Lilla és Zsolt Péter

A Civil Rádió emberi jogi, érdekvédelmi műsorának 2018-as összefoglalója:

1 év 4 műsorvezető 44 adás 52 megszólított intézmény, szervezet, mozgalom, kezdeményezés, 88 vendég, és rengeteg felkarolt téma, aminek hangot adhattunk! Köszönjük vendégeinknek a részvételt, hallgatóinknak a figyelmet!
Számítunk Rátok 2019-ben is!

Sajtótanács, 2019. március 13.

A Civil Rádió megtartotta első Sajtótanácsát. Talán az országban is az első olyat, melyben maga a tartalomszolgáltató, azaz magyarul nálunk a rádió volt kíváncsi a kritikusabb hallgatók véleményére. 
Jelen lévők: Mészáros Antónia, Weyer Balázs, Péterfi Ferenc, Zsolt Péter . Írásban még kapcsolódtak Gyurkó Szilvia, Hargitai Henrik.
Vizsgált műsor az Őrkutyák két adása. Bővebben ez az írás: 
https://kronika.civilradio.hu/sajtotanacs-2019-marcius-13/#more-6637

Lejátszható műsorok (az aláhúzott részekre/a címekre/ klikkelve):

2019 szeptemberétől műsorunk podcaston is letölthető, hallgatható: https://anchor.fm/rkutyk-civilben

Kapcsolatteremtés és védőháló

2019.07.17-i műsorunkban bemutatkozik az UCCU és a NANE Alapítvány. Az UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány célja, hogy lehetőséget teremtsen a találkozásra és a dialógusra roma és nem roma fiatalok között. Vendégünk az szervezet alapítója Szénási Szilvia, szociális szakember. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére. A segélyvonalra, amely mind a mai napig az egyetlen olyan célzott telefonos szolgáltatás e témában, amelyek képzett női önkéntesek működtetnek civil szervezeti keretek között. Mivel Magyarországon mind a mai napig a NANE Egyesület az egyetlen családon belüli erőszakra specializálódott női civil szervezet, az elmúlt évek során tevékenységeink köre jelentősen kibővült. vendégünk a szervezettől: Horváth Éva , pszichológus. Műsorvezető Lőrincz Marcell Civil Rádió 2019. 07.17.

Civilek a Demokráciáért közösség

A Civilek a Demokráciáért közösség mutatkozott be a műsorban, arról beszélgettünk, hogy mik a lehetőségek és nehézségek a pártok mellett civilként foglalkozni közéleti kérdésekkel. vendégek: Juhász Vera és Szentesi György civil aktivisták. Műsorvezető: Dukán András Ferenc. Civil Rádió 2019.07.10.

Kis civilek nagy mozgalmak

Lőrincz Marcell 2019 július 3-i műsorában több civil szervezet képviselőjét szólaltatta meg éppen aktuális projektjeikkel, eseményeikkel és terveikkel kapcsolatosan. Vendég az Artemisszió Alapítvány vezetője Szántó Diana, Peksa Kama a Budapest Pride sajtószóvivője, Pogány Anikó a Szim Salom Egyesülettől és Setét Jenő az Idetartozunk Egyesület képviseletében. Civil Rádió 2019.07.03.

Police café
Vendégünk: Dr. Molnár Katalin, főiskolai docens, nyelvi lektor és a Police Cafe megálmodója. MI is a Police Cafe? „Ezt a kávéházat azért hívják így, mert rendőrök a házigazdák. Tehát ülünk a rendőrökkel, akik kérdezgetnek minket. De hiszen akkor ez kihallgatás! Nem, nem az, mert itt mi is kérdezgethetjük őket. Oda-vissza megy a szó. Sőt, körbe-körbe. Még vitatkozhatunk is, győzködhetjük egymást. Mondhatjuk, mutathatjuk, rajzolhatjuk. És ők is mondják, mutatják, rajzolják: érvelnek, válaszolnak, összegeznek, összehasonlítanak. De főleg inkább kérdeznek, meghallgatnak, mosolyognak, csodálkoznak. Gondolkodnak. Együtt velünk. Na de, miről beszélgetünk? Ha Police Café, akkor biztosan valami rendőrös témáról: jogszabályokról, jogkövetésről, jogsértésről. Bűncselekményekről. Nem egészen. És nemcsak, sőt, van, hogy egyáltalán nem is ilyesmiről. Inkább a biztonságról. Arról, hogy mitől érezzük jól magunkat ott, ahol élünk, dolgozunk, szórakozunk, közlekedünk. Hogy mitől élhető a környezetünk, a lakóhelyünk, az utcánk, a munkahelyünk, az iskolánk. Vagy mitől nem.
Civil Rádió 2019.07.24. Műsorvezető: Zsolt Péter

Szennyezettség és vegyi anyagok
A városi légszennyezésről, a Greenpeace iskolai légszennyezettség-méréséről és a nagyipari mezőgazdaság káros vegyszereiről Simon Gergely, vegyésszel beszélgettünk, és a műsor végén néhány percben a Szubjektív Értékek Alapítványtól Bujdosó Bori mutatta be most induló ReThink projektről.
Civil Rádió 2019.06.26. Műsorvezető: Lőrincz Marcell

Média és jogbiztonság
Az Őrkutyák Bodrogi Beától – aki a TASZ-nál épp a médiában kipécézettek megvédésének projektjét vitte – azt kérdezte, hogy miért tartják problémásnak a TV-székházban történtek bírósági ítéletét, mely szerint a képviselőket ha jobban megverték volna, akkor lehetne ügy. A kérdező érvelt amellett, hogy a jogi gondolkodáshoz hozzátartozik, hogy a sértettség mértékéből és nem a szándékból indul ki, de Bodrogi Beának erről más volt a véleménye. A beszélgetés másik része pedig a Freedom House médiaszabadság jelentéséről szólt, de nem a magyarról, hanem az amerikairól. Így tágabb kontextusba került a hazai helyzet.
Civil Rádió 2019.06.19. Műsorvezető: Zsolt Péter

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma
A 2019.június 12-i műsor vendége: Zászkalicky Márton és Mende Balázs Gusztáv, az Akadémiai Dolgozók Fórumának két tagja. Azt jártuk körbe, hogy mi hívott életre egy ilyen kezdeményezést, milyen problémákat látnak az MTA átalakításával kapcsolatban, illetve milyen lehetőségei vannak a dolgozói érdekképviseletnek az akadémiai szférában.
Műsorvezető: Dukán András Ferenc Civil Rádió 2019. 06. 12.
Az adáshoz kapcsolódódik egy petíció:
https://szabad.ahang.hu/petitions/nyilt-level-a-magyar-tudomanyos-akademia-egysegenek-megorzeseert

EP választás – 2019
Hogyan jutottunk el a 2019-es EP-választásokig? – tette fel a kérdést a műsorvezető Zsolt Péter, a Méltányosság Politikaelemző Központ két vezetőjének, Csizmadia Ervinnek és Lakatos Júliának. Mindhárman közösen kutatták a témát, további kollégáikkal. A műsor az Európai Unió és Magyarország kapcsolatának elmúlt 15 évébe ad betekintést.. Lakatos Júlia a „nemnyugatos” kifejezéssel az „illiberális” megközelítés helyett nyújtott egy másik nézőpontot, Csizmadia Ervin pedig a „mintakövető-mintaformálás” dichotómiával a magyar politikai elit gondolkodásának értékszempontjait igyekezett megvilágítani: Miért mintakövető a balliberális oldal és miért vált mintaformálóvá a Fidesz? A beszélgetés sok mindent érintett, a civilek szerepét, a hazai sajtó hozzáállását, a külföldi nézőpont hiányosságait, a politikai programokat, a közoktatást, az európai elit tudatlanságát, de tehetséges megoldásait is. Az adás a kézirat elkészülte után, de még annak megjelenése előtt hangzott el.
Műsorvezető: Zsolt Péter. Civil Rádió 2019.05.29.

Artravaló – művészeti nevelés állami gondoskodásban élőknek
Artravaló – az állami gondoskodás után kevés lehetőség vár a fiatalokra. Erre reflektál a művészeti nevelést alkalmazó projekt, mely szeptembertől új jelentkezőket vár. A programról Sherman Mártával, színész, rendezővel, a projekt munkatársával beszéltünk.
Mi történt?
Törökszentmiklóson indult újra útjára a paralimilitáris szélsőjobb. Milyen eszközei vannak a civileknek az ellenreakciókra. Sikerül-e nem csak romákat bevonni a helyi közösségek védelmére? Vendégünk volt: Balogh „Paci” Lajos és Setét Jenő roma polgárjogi aktivisták.
Műsorvezető: Lőrincz Marcel. Civil Rádió 2019. 05. 22.

Az Év Alkotása
Tudósítás a Fedél Nélkül c. lap Az Év Alkotása díátadójáról. A műsorban Szenográdi Réka koordinátor beszél a díj történetéről, bemutatja a díjazottakat és a zsűrit, vendégünk a próza kategória díjazottja Pollák László és telefonon kérünk értékelést két író-költő zsűritagtól Tóth Krisztinától, és Molnár Krisztina Ritától.
Műsorvezető: Huszerl József. Civil Rádió 2019. 05.15.

Diákmozgalmak – tüntetés, vagy tárgyalás?
Fehér Alexandra, Gyetvai Viktor és Sipos Ferenc Norbert a Független Diákparlament és a Diák Vagyok Mozgalom tagjai, egyetemi és gimnáziumi diákok, a tüntetések szervezői. Most arról beszélnek miért fontos az összefogás és a közös kiállás bizonyos az oktatást érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatosan, miért fontos egy országnak hogy a kritikai gondolkodást a megfelelő érveléstechnikát a fiatal korosztály elsajátítsa, és hogy miért képez akadályt a továbbtanulásban egy vidéki középiskolásnak – leginkább egy szakközépiskolásnak – a kötelezővé tett nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi.
Műsorvezető: Dukán András Ferenc Civil Rádió Budapest, 2019.05.08.

A Csorba család karácsonya
A 2008-2009 során történt romák elleni támadások áldozatai illetve családjaik korábban sem éltek jó körülmények között, de a brutális támadások és veszteségeik még nehezebb körülmények közé vetette őket. Mit tett az állami apparátus a megsegítésükre? Milyen civil kezdeményezések indultak segítő szándékkal? Erről beszélgettünk Baranyi Krisztinával és Gulyás Józseffel, illetve telefonon kapcsolódott be Hajdú Eszter.
Műsorvezető: Lőrincz Marcell. Civil Rádió 2019. 04. 24.

Visszacsatolás a médiában
A Civil Rádió mostanában futtatott le egy önmagát javító projektet, a „Sajtótanácsot” Arra vagyunk kíváncsiak, hogy más médiatapasztalattal rendelkezők miként és hogyan törekedtek a minőségi tájékoztatásra, milyen konfliktusaik voltak és hogyan kezelték? Vendégek: Farkas Csilla 24.hu majd zoom.hu főszerkesztője és Böcskei Balázs. Műsorvezető: Zsolt Péter. 2019. 04.17. Civil Rádió

A Szegénységről Méltósággal
Beszámoló a Szegénységről Méltósággal 2019 sajtódíj átadójáról. Beszélgetünk vendégeinkkel a díj eredetéről és szerepéről. Az idén díjazott alkotásokról, néhányat a zsűritagok ajánlanak hallgatóinknak. Vendégeink Csordás Attila szervező, Bogdánné Timi zsűritag és Csordás Anett, aki az egyik legszebb laudációt mondta el a díjátadón. Műsorvezető: Huszerl József. 2019.04.10. Civil Rádió

Ligetvédők
A műsorban, Setét Jenő roma aktivista rövid telefonos bejelentkezése után, megismerkedtünk azokkal az aktív polgárokkal, akiket a Városliget sorsáért való aggódás hozott össze. Elmesélték milyen eszközökkel vették fel a küzdelmet a párbeszédet elkerülő hatóságokkal és milyen eredményeket sikerült kiharcolniuk. Vendégek: Budai Géza, Ladányi Georg, Orthmayr Kinga, Sípos Anna.
Műsorvezető: Lőrincz Marcell. Civil Rádió 2019.03.27.

Fedél nélkül
Vendégünk a Fedél Nélkül. A lap múltjáról, küldetéséről, működéséről és jövőjéről beszélgettünk a lap szerzőivel, terjesztőivel, koordinátorával és a főszerkesztőjével. Szenográdi Rékakoordinátor, Gede Márton szerző, terjesztő, iskolai előadó.
Műsorvezető: Huszerl József Civil Rádió 2019. 03.13.

Nők, jogok, női jogok
Az adásban Dr. Zsadányi Edit irodalomtudóssal, a feminista irodalom kutatójával, illetve Dr. Jakab Attilával, a Debreceni Egyetem nőgyógyász-docensével beszélgettünk nőjogi kérdésekről, illetve ezek biológiai hátteréről.
Műsorvezető:Dukán András Ferenc. Civil Rádió 2019.02.27.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma
A Magyar Tudományos Akadémia kutatói hálózatával kapcsolatosan felmerült kormányzati és akadémiai nézetkülönbségekről Zsolt Péter 2019.március 6-án az Akadémiai Dolgozók Fórumától érkezett akadémiai kutatókat, Szilágyi Emesét és Lőrincz Viktort, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének két segédmunkatársát kérdezte.
Műsorvezető: Zsolt Péter. Civil Rádió 2019.03.06.

Professzorok Batthyány Köre és az MTA ügye
Zsolt Péter az Őrkutyák Civilben egyik szerkesztő-műsorvezetője vendégeivel körbejárja a Professzorok Batthyány Köre (PBK) szervezeti folyamatait, a közleményeik, nyilatkozataik megszületésének körülményeit, a polgári Magyarország megteremtéséért ringbe szálló politikai pártok, kormányok melletti kiállását. A PBK a kormány és az MTA közötti konfliktusban is megszólalt, mi több az átalakításra vonatkozó javaslattal élt, ami sokak szemében a minisztérium szándékaival egyezőnek tűnhet, és nem biztosíthatja kellően a tudományos kutatás szabadságát. „Nem olyan régen, Pálinkás József akadémiai elnöksége idején egy hatalmas nagy szervezeti átalakítás ment végbe az akadémián. Most néhány év elteltével újra elkezdeni ezt nem jó. A tudomány és a felsőoktatás, azt szokták mondani, hogy valahol félúton van az erdőgazdaság és lótenyésztés között. Tehát ha valamit elrontunk benne, akkor generációk kellenek, hogy helyrehozhassuk. Nem lehet ide-oda rángatni… Az alapkutatásokra egyszer Pálinkás József azt mondta: felfedező kutatások. És ez így is van, mert egy felfedezésnél előre sosem tudom, hogy mit fogok felfedezni, az innovációnál pedig mindig tudom, hogy mit akarok újítani. Nem lehet összemosni a kettőt.”(M.A.) „ Azt gondolom, a fókusz eredetileg nem az Akadémiai Kutatóhálózaton volt, hiszen a kutatástól, a felfedezéstől az ötleten át eljutni az iparilag megvalósítható termékig az egy hosszú láncolat, és ez a láncolat nem működik jól. És a láncolat végén vannak Magyarországnak gyengeségei.”(B.T.) A műsor vendégei: Mindszenty Andrea, a Professzorok Batthyány Körének felügyelőbizottsági tagja, az ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék professor emeritusa és Bíró Tamás, a PBK elnökségi titkára, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjának Részecske- és Magfizikai Intézet kutatója, helyettes igazgató.
Műsorvezető: Zsolt Péter Civil Rádió 2019.02.20.

Egyetemi ombudsman ELTE
Az ELTE Szenátusa 2018. november 12-én nagy többséggel szavazta meg az egyetemi ombudsmanról szóló szabályzatot. Számos vezető külföldi egyetemen hosszú ideje működnek egyetemi ombudsmanok, a magyarországi felsőoktatási intézmények közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti be először a tisztséget. Műsorunk vendégei Varga Virág Kornélia egyetemi hallgató és Dr. Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, az ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszékének adjunktusa, az egyetemi ombudsman-modelleket bemutató és összehasonlító vizsgálatának, elemzésének készítői.
Műsorvezető: Huszerl József Civil Rádió, 2019.02.13.

Roma öntudat és aktivizmus a roma gyilkosságok margóján
2019.02.23-án lesz a tizedik évfordulója annak, hogy a roma sorozatgyilkosságoknak egy kisgyermek is áldozatul esett. A modern Magyarország legbrutálisabb gyilkosságsorozata áldozatainak 2009-ben az akkori Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) emléktáblát avatott az Önkormányzat székházánál. Budapesten ez volt az egyetlen emlékhely, ami méltón emlékezett a cigányság tragédiájára. A táblát 2011-ben az új ORÖ vezető Farkas Flórián és testülete eltávolította, további sorsáról azóta semmit nem tudunk. A döntésük okairól sem derült ki semmi. A jelenlegi ORÖ-t többször keresték meg aktivisták azzal, hogy miért került le a tábla és hogy van-e mód arra, hogy visszakerüljön méltó helyére. Ezt személyesen és írásban is megtették, de érdemi választ nem kaptak több mint hatvan napja. Vendég: Balogh Lajos „Paci”, roma aktivista.
Műsorvezető: Lőrincz Marcell Civil Rádió 2019.02.06.
Frissítés: 2019. február. 12-ére virradóra az ÖRO visszahelyezte a táblát a székház falára. „A romák elleni sorozatgyilkosság közelgő jubileumára tehát sikerült visszatenni a táblát, de ehhez a civilek nyomására volt szükség. ” (forrás: https://ahang.hu/kampanyok/visszahely…)

Elvonások és elbocsájtások a felsőoktatásban
Pálfia Zsolt, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének alelnöke, Ferenczi Attila, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ELTE BTK-s csoportjának képviselője, illetve az Oktatói Hálózat két tagja Pásztor Erzsébet (ELTE TTK) és Takács Erzsébet (ELTE TÁTK) voltak a vendégeink. A műsorban az ELTE-s elbocsájtásokról, a szakszervezetek lehetőségeiről, illetve általában az érdekképviselet jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.
Műsorvezető: Dukán András Ferenc 2019.01.30. Civil Rádió

Az iszlámról és az iszlamofóbiáról
Az Őrkutyák Civilben január 23-i műsora egy globálisan régóta létező, de Magyarországon új keletű témát jár körbe: az iszlamofóbiát.
Vendégeink az iszlámról, mint vallásról és a muszlimokról, mint kulturális közegről mesélnek – mely sokkal színesebb és sokrétűbb annál semmint azt egyes negatív előítéletek próbálják beállítani. Bepillantást nyerhetünk a budapesti muszlimok életébe és az érdeklődők tippeket kapnak hogyan és hol találkozhatnak személyesen is velük. Vendégeink voltak: Lénárd Anna, a Sétaműhely vezetője, Sayfo Omar az Utrechti Egyetem Közel-Kelet kutatója, Káldos János, szociológus, a Napi Iszlám szerkesztője.
Műsorvezető: Lőrincz Marcell Civil Rádió Budapest, 2019.01.23.

Hajléktalanság – jó példák itthon és a máshol a világban
Egyik vendégünk a műsor előtt azt mondta, hogy a kormány és a képviselők jót tettek a hajléktalanoknak. Miután kérdőn néztünk rá mosolyogva magyarázta, hogy soha nem tapasztalt ilyen mértékű szolidaritást…
Vendégek: Tóth Kata, aki több hajléktalannal törődik, néhányukkal megosztotta otthonát. Kovács Vera az „Elsőként lakhatást” program fontosságáról beszélt. Szoboszlai Katalin egyetemi tanár, a szociális munkások napi munkájából hozott példákat, Novák András egy fiatalokból álló csoport tagjaként támogat hajléktalanokat, Sepsi Tibor az ENSZ ajánlásával és egy tengerentúli programmal készült Hajléktalan Segítő Központ Szentesen.
Műsorvezető: Huszerl József Civil Rádió 2019. 01. 16.

https://hvg.hu/itthon/20181204_A_korm… Huszonöt éves a Fedél Nélkül https://index.hu/nagykep/2018/12/04/a… Gondolta volna? https://index.hu/video/2019/01/04/haj… Hogy csinálták a finnek? https://hvg.hu/gazdasag/20190110_Nem_… Kovács Vera írásai http://www.esely.org/kiadvanyok/2014_…https://merce.hu/2018/10/14/mi-is-a-b…https://wmn.hu/ugy/49977-otthont-kara…

Szakszervezetek és a sztájk
2019 alighanem a sztrájkok éve lesz. Az apropót a túlóratörvény adja. Az Őrkutyák ezúttal nem a civileket, hanem a szakszervezeti mozgalmak képviselőit kérdezte. Meghívott vendégek maguk is vagy sztrájkszervezési tapasztalattal rendelkeznek, vagy sztrájkok kutatásával foglalkoznak. Kultúrtörténeti vonatkozása van a 8 órának, amiről itt olvashatunk: https://www.magyardiplo.hu/2630-ma-va… Berki Erzsébet sztrájkkutató ugyanakkor elmondta azt is miért alakult ez így, beszélt az elégséges szolgáltatások kérdéséről, mely a közszférára vonatkozó kötelezettség és az arbitrálásról. Molnár Ákos (Vasas Szakszervezeti Szövetség Nyugat-dunántúli régióvezetője) felelevenítette a Mercedesnél szervezett sztrájkot, Szűcs Viktória (Szociális Sztrájkbizottság) pedig a bölcsődei dolgozók fellépését. Megtudtuk, hogy a szakszervezeti aktivisták számára a munkatörvények betartatása, ellenőrzésének újraszervezése épp olyan fontos, mint a túlóra újragondolása.
A kérdező Zsolt Péter volt. Civil Rádió 2019.01.02.

Felsőoktatás – ELTE
Vendégeink: Kövér-Van Til Ágnes, ELTE Társadalomtudományi Kar oktatója, Társadalmi Nemek Tanulmánya Mesterszak szakigazgatója, Pásztor Erzsébet, az Oktatói Hálózat szervezője, ELTE Természettudományi Kar oktatója, ökológus; Zsadányi Edit, Oktatói Hálózat szervezője, ELTE BTK Magyar Irodalom és Kultúratudományi Intézet oktatója; Takács Erzsébet, ELTE Társadalomtudományi Kar oktatója, szociológus.
Műsorvezető: Dukán András Ferenc. Civil Rádió 2018.12.12.

AZ UNICEF a gyerekekért
Az UNICEF-munkájáról és kampányairól Mészáros Antóniával, a magyarországi szervezet ügyvezetőjével beszélgettünk.
Műsorvezető: Lőrincz Marcell. Civil Rádió 2018.12.05.

A Közélet Iskolája
Szélsőségesen alulszocializált a magyar társadalom ami a demokratikus működési modellek ismeretét és gyakorlatát illeti. Különösképp a hátrányos társadalmi csoportok. Mit tud ez ellen tenni egy civil szervezet, a Közélet Iskolája.
Erről kérdezzük Udvarhelyi Tesszát és Fernengel Ágnest.
https://www.facebook.com/KozeletIskolaja/
Műsorvezető: Zsolt Péter. Civil Rádió, 2018.11.28.

Az életvitelszerű közterületen tartózkodásról
A nyári adásban (https://youtu.be/0hKQrn0O-0M) megígértük, hogy okt.15 után újra foglalkozunk a hajléktalanság kriminalizációjával, konkrétan azzal, hogy mi történt a törvény hatálybalépése óta. Dr. Szoboszlai Katalin szociológus, szociális munkás beszámol arról, hogy tapasztal, érzékel Nyíregyházán. Sepsi Tibor alkotmányjogász segít értelmezni, hogy mit jelent pontosan az, hogy két bíró az Alkotmánybírósághoz fordult. Lakatosné Jutka az AVM aktivistája az AVM terveibe avat be, Kovács Vera, szociálpolitikussal arról beszélgetünk, hogy miként bánnak a hajléktalanokkal Európa más országaiban.
Műsorvezető: Huszerl József Civil Rádió 2018.11.21.

Tűzvonalban az oktatás
2018. november14-ére sztrájkot hirdettek az ELTE Társadalomtudományi Karának dolgozói. https://www.facebook.com/events/10374…
Ennek apropóján Fehér Alexandrával, a Független Diakparlament szóvivőjével és Gyetvai Viktorral, az elmúlt évek megmozdulasainak kiemelkedő diákaktivistájával beszélgettünk a felsőoktatás jelenéről és jövőjéről.
2018.11.14., műsorvezető: Dukán András Ferenc

Gyűlöletbűncselekmények – mit tudunk kezdeni ezekkel közösségi keretekben?
Első körben megismerkedhettek a hallgatók azzal, hogy mi az a gyűlöletbeszéd, gyűlöletcselekmény, gyűlöletbűncselekmény, illetve miért fontos ezeket megkülönböztetni, külön kategóriába sorolni a bűncselekmények körében. Ezek után Kozáry Andrea, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára mutatta be a Facing All The Facts projektet, mely együttműködési szemléletmódot alkalmaz, hogy feltárja a gyűlöletbeszéd és a gyűlöletbűncselekmény teljes méretét és természetét civil szervezetek, politikai vezetők, nemzeti bűnüldöző szervek és szakemberek közreműködésével. Majd Kovács Péter, a Szubjektív Értékek Alapítvány munkatársa mutatta be a Trackling Hate Crime and Hate Speech projekt záró kiadványát, mely szlovák, litván, máltai, és cseh civil szervezetekkel együttműködve mélyreható kutatást végzett ezen országok jelentő eszközeinek területén, hogy az ebből szerzett bepillantást felhasználja a gyűlöletbűncselekmények és a gyűlöletbeszéd áldozatainak nyújtott segítségnyújtás fejlődésének elősegítésére.
Civil Rádió 2018.11.07. Műsorvezető: Lőrincz Marcell

Emberi Jogi Nevelők Hálózata
Bemutatkozott az Emberi Jogi Nevelők Hálózata. A hálózat nem hivatalos szervezet, egy háromfős ügyvivői testület irányítja a napi munkát. Partnerszervezeteiken keresztül szerveznek és bonyolítanak olyan projekteket, amelyekhez komolyabb infrastruktúra szükséges. Úgyszintén ezeken a szervezeteken keresztül pályáznak és fogadják a támogatásokat. Legutóbb bentlakásos képzést tartottak az emberi jogi nevelésről. Az október közepei konferenciájukon hozták nyilvánosságra kutatásuk eredményét és adtak ki közleményt az emberi jogi nevelés hazai helyzetéről. Juhász Vera ügyvivőtől és Csengei Andrea szociális munkástól megtudtuk, hogy több helyen lenne igény képzésekre, mint amit a jelenlegi képzők el tudnak látni. A hálózat közleménye ezen a linken olvasható: http://ejha-halozat.hu/wp-content/upl…
2018.10.24. műsorvezető: Huszerl József

Roma jogvédelem
A romák jogaiért számos kezdeményezést, tüntetést, akciót szervező Idetartozunk Egyesület vezetője Setét Jenő lesz a vendégünk a következő Őrkutyákban. Beszélünk a roma közösségek önszerveződéseiről, az integrációs programok eredményeiről. a roma-nem roma együttélésről és a romákat sújtó rasszizmusról is.
2018.10.17. Műsorvezető: Lőrincz Marcell.

Európai ügyészség
Az Eu-ügyészség bevezetési szándéka értelmezhető egységesebb Eu létrehozási törekvésként. Magyarország ellenzéke szükséges bevezetését a korrupcióval, kormánya pedig az előzők szerint értelmezi, s így fölöslegesnek tartja. Ha a serpenyő egyik oldalán a több Eu és az ezzel járó kifogások, a másikon viszont a hatékony polgári értékrendszer – pl. a hatalom önkorlátozásának integritásszempontja is – található. Vendégeink – Nagy Attila Tibor Méltányosság Politikaelemző Központ és Klotz Péter Integritás Hálózat Egyesület – ebben tudtak megegyezni, de különböző dolgokat rakosgattak e két serpenyőbe. A műsorból megismerhetik az Eu-ügyészség tervezett struktúráját, működését, létrejöttének indokait is.
A vitát Zsolt Péter vezette. 2018.10.10. Civil Rádió

Kommunikációs buborék
Miért vannak kommunikációs szakadékok bizonyos társadalmi csoportok között? Mit jelentenek az ismeretbuborékok és a visszhangkamrák, milyen hatással vannak a kapcsolatainkra? Milyen pszichológiai gátak akadályozzák meg, hogy elfogadjuk mások a mienkkel nem azonos véleményét? Hogyan lehet ezen változtatni, hogyan lehet elérni, hogy szót értsünk a másként gondolkodókkal? Vendégeink: Bácskai Juli pszichológus, Polyák Gábor egyetemi tanár – a Mérték Médiaelemző Műhely szociológusa, Fellegi Borbála kutató, Somogyi Beáta drámatanár, Rózsa Dániel és Abonyi Dávid a Vitakultúra Egyesülettől.
Műsorvezetők: Huszerl József, Péterfi Ferenc 2018. 09. 26.

A Sargentini jelentésről
Az európai politikát figyelőket lázban tartó Sargentini jelentésről beszéltünk a szavazás napjának délelőttjén. Tényleg akkora a baj, hogy az Uniónak kell beavatkoznia? Es egyáltalán mit érhet el az eljárás, melyről szerdán szavazott az Európa Parlament? Vendégeink: Móra Veronika, az Ökotárs Alapítványtól és Zádori Zsolt a Helsinki Bizottságtól.
Műsorvezető: Lőrincz Marcell  2018.09.12.

Mediáció és helyreállító igazságszolgáltatás
A Foresee Kutatócsoport magyar és nemzetközi színtéren foglalkozik a mediáció, a helyreállító igazságszolgáltatás és a konfliktuskezelés egyéb, békés módszertanainak kutatásával, azok gyakorlati alkalmazásával. Munkájukkal a települési, oktatási, közösségi, családi, a szociális és gyermekvédelemi ellátórendszer, a büntető-igazságszolgáltatás és a büntetés-végrehajtás terén igyekeznek jobban érteni a konfliktusok kialakulásának okait, az érintettek szempontjait, valamint kidolgozni a megelőzés módszertanát és a mindenki számára megnyugtató válaszlehetőségeket. Lőrincz Marcell vendége: Fellegi Borbála – Foresee kutatócsoport 2018.08.22.

Underground Ferencesrend
Páter Ervin erdélyi ferences szerzetessel 1991-ben készült 5 órás interjúból részleteket mutatunk be. Az oral history műfajjal az Őrkutyák célja az, hogy beleláthassunk egy diktatúrában való földalatti ellenállásba, ahol intézmények feszültek intézményeknek. A román állam román egyházat szeretett volna a római katolikus egyházból faragni, kevés sikerrel, de sok vértanút „teremtve”.
Civil Rádió, 2018.08.08. műsorvezető: Zsolt Péter.

Duna romantika? Római-part – Lupa sziget. III.
Római-part – mobil gát – Duna romantika. A Római közvetlen szomszédját, a meseszerű Lupa szigetet mutatja be Lisztes Gábor, kis vissza- és előretekintéssel és kiállítás-ajánlókkal fűszerezve.
Civil Rádió 2018.08.01. Műsorvezető: Huszerl József

A lakhatás biztosítása a hajléktalanság megoldása?
A tél miatti kilakoltatási tilalmat mindenki akceptálja. Emberségből. De miért ne lehetne az ember hőségben is biztonságos helyen? Vagy épp esőben? Meghívott vendégeink szerint a hajléktalanság megoldható volna, csak a hajléktalanná válás folyamataiba kellene még időben megfelelő szociális kapaszkodókat kínálni és az utcára kerülés okait kellene valahogy felülvizsgálni és kiküszöbölni. Ötleteikre, javaslataikra kíváncsiak vagyunk, már csak azért is, mert profi kutatókról nagy tapasztalatú szociális munkásokról van szó. A Civil Rádió stúdiójában: Virág Tamás a Léthatáron Alapítvány és a Közöd Civil Társaság munkatársa és Kovács Vera az Utcáról Lakásba Egyesülettől. 2018.07.25.
A Civil Rádió műsorvezetője: Zsolt Péter.

Alaptörvényben a hajléktalanság büntethetősége
Az Országgyűlés a köztársasági elnök aláírása után elfogadta és a Magyar Közlönyben való kihirdetéssel érvényes jogszabályként meg is született az alaptörvény hetedik módosítása.
Bekerült egy alkotmányos tilalom a szövegbe, mégpedig az, hogy tilos életvitelszerűen a közterületeken tartózkodni. Eddig tilosat az alkotmányszöveg például emberkereskedelemre vagy gyerekmunkára mondott. Ebbe a listába kerül bele az életvitelszerűen közterületen való tartózkodás.
Az adás témája, mit éreztek a jelenlévők a módosítás elfogadása után, mint állampolgár és mint szakember?
Vendégeink: Szoboszlai Katalin szociológus, Sepsi Tibor alkotmányjogász és egy érintett aktivista, Lakatosné Jutka A Város Mindenkié Csoporttól.
Műsorvezető: Huszerl József

Stop Soros törvény és a hajléktalanság büntetése
Az Őrkutyák 2018.július 04-i műsorában a Stop Soros törvényt vizsgáltuk meg közelebbről. Vajon jogilag és praktikusan értelmezhetők-e a kérdések amelyekre a törvény utal? Politikai haszonszerzés zajlik vagy valód társadalmi igényre reagál a törvényhozó? Kik az érintett szervezetek és ők hogy ítélik meg mindezeket? Vendégeink: Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottságtól; Kovács András, a Menedék Egyesülettől; Demeter Áron, az Amnesty International magyarországi szervezetétől és Misetics Bálint, A Város Mindenkié csoporttól. Műsorvezető: Lőrincz Marcell

Adományozás, adománygyűjtés
Mikor adakozunk és mikor nem? Mikor működik a becsületkassza, meghatározza-e, hogy hol vagyunk, milyen emberek közt, vagy fontosabb a bizalom? Olyanokat keresünk, akik át tudják törni a bizalmatlanság falát.2018. június 20-án Zsolt Péter vendégei: Vidák Ákos, vállalkozásvezető, http://www.alapitvanyokgazdalkodasa.hu/, Fekete Éva, grafikusművész, közösségszervező, a nyíregyházi Tabulapláza Alapítvány munkatársa, hangfelvételről ld. még http://kolcseytv.hu/feketen-feheren-f… és Cseh Balázs Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének szóvivője.

Római-part 2. – kinek az érdeke?
Mégsem lesz aláírásgyűjtés a Római-parti gát kérdésében … Miért nem lesz aláírásgyűjtés? Alkalmas mód-e a népszavazás a védmű nyomvonalának eldöntésére? Azonos-e a budapestiek érintettsége abban, hogy hol lesz a gát? Egy árvízvédelmi és városfejlesztési kérdést „szabad-e” népszavazással eldönteni? Budapesten a Batthyány tér és a Soroksári út is veszélyeztetett terület. Bárhol is épül meg a Római-parti védmű, lesznek haszonélvezők és kárvallottak, milyen lehetőségek és példák vannak a gát okozta károk enyhítésére? Huszerl József vendége Lisztes Gábor

Magyar Nemzet – Magyar Hang
2018 május 30-i műsorunkban vendégünk volt Lukács Csaba újságíró, aki 18 évig volt a Magyar Nemzet munkatársa. Megszűnésekor kollégáival együttműködésben létrehozták a Magyar Hang című hetilapot. A történet körülményeiről, az újságírás jelenéről, a lehetőségekről Lőrincz Marcell kérdezte.

Kistelepülések és a civilek
2018 május 16-i műsorunkban a kistelepülések problémáival foglalkozunk az Autonómia Alapítvány http://autonomia.hu/hu/ és az Igazgyöngy Alapítvány http://igazgyongyalapitvany.org/ beszámolói alapján.
Vendégeink: L. Ritók Nóra és Nun András. Műsorvezető: Dukán András Ferenc

A  mi Római partunk 1.
Római… nemsokára elkezdődhet az aláírásgyűjtés a népszavazásért. Megpróbáljuk bemutatni a helyzetet árvízvédelmi szempontból. Nem célunk az agitáció egyik irányban sem, viszont azért mindent elkövetünk vendégemmel Lisztes Gáborral, hogy megmutassuk a probléma sokkal mélyebb, összetettebb és nem mai eredetű. Azt is fontos megérteni, hogy a megoldás elodázása várhatóan egyre súlyosabb károkat okozhat.
Műsorvezető: Huszerl József

Börtönrádió Vol.2
Az elmúlt hónapokban a büntetés-végrehajtási Intézetekből sorra tették ki a korábban kívülről érkező civil rehabilitációs programokat. A lehetséges okokról, a börtönökben meglévő állapotokról beszélgettünk a börtönrádiót előhívó civil szervezet, az Adj Hangot Egyesület egyik munkatársával, Hajdú Judit pszichológussal.
Műsorvezető: Lőrincz Marcell

A hatalom és magyar kistérségek
A műsor témája a magyarországi kistérségek helyzete, hatalmi túlkapások, rendőri visszaélések. Vendégek: Szegő Dóra – Magyar Helsinki Bizottság, Becker András – Átlátszó.
Műsorvezető: Dukán András Ferenc

Civil díjak itthon és a Szolvákiai Civil Becsületrend
A díjak értékéről, tartósságáról, erodálódásáról szól a műsor. Ajánljuk azoknak, akik elfogadnak vagy alapítanak díjakat. Zsolt Péter a Komáromban átadott Szlovákiai Civil Becsületrend kapcsán készített helyi beszélgetést Berényi Kornéliával és Tóth Bernadettel , a Civil Rádió stúdiójában pedig vendége, Gerencsér Balázs, a NIOK igazgatója a hazai civil díjazottakról mesélt.

Kisebb érdekcsoportok
Minél kisebb egy érdekcsoport, annál nehezebb az érdekeiket láthatóvá, érzékelhetővé tenni, ami egyik alapja az érdekérvényesítésnek. Nehéz, de nem lehetetlen. A műsorban két példát is mutattunk arra, hogy sok aprómunkával, kitartással és céltudatossággal igenis lehetséges. Az első részben bemutatkozott a Lépjünk, hogy léphessenek Közhasznú Egyesület, akik a központi idegrendszer rendellenességeivel élőket és azok családjait segítik. A maroknyi csapat célja a mindennapi élet nehézségeinek enyhítése mellett, az ápolási díj felemelése és ezzel párhuzamosan az, hogy az ápolási tevékenység számítson munkaviszonynak. Vendégünk Csordás Anett ötéves munkájuk eredményeiről és további terveikről számolt be a műsorban. http://lepjunkhogylephessenek.hu/
Néhány perces telefonbeszélgetésben egy régi témánkra tértünk vissza. Rostás Mátyás beszámolt arról, hogy még a választás előtt megkereste a pártok pedagógiai kabinetjeit, az iskolák egyenlőtlen állami támogatásinak kiegyenlítése érdekében. Korábbi adásunkban Rostás nagypapa elmondta, hogy milyen indíttatásból fogott hozzá a probléma megoldásához, ami egyedül nehéz, de ennek ellenére igen messzire jutott. https://youtu.be/8kUUfHbid3s
Műsorvezető Huszerl József

A médiáról és a gyűlöletről
Hihetetlen mértékben zajlik a „migránsozás” az állami illetve kormányközeli médiacsatornákon. Vajon szakmai szemmel és médiaelemzőként tekintve miként lehet ezt értékelni. Milyen eredménye lesz ennek? Lesz-e vége? És amúgy is, kiket tekint migránsnak a kormányzati propaganda, kiket az utca embere és kiket a szakma? Közreműködnek: Lőrincz Marcell, Bagladi Anna a Szubjektív Értékek Alapítványtól, Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhelytől és Messing Vera az MTA Szociológia Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársa.

A jövő mint társadalmi kihívás
Lányi András filozófus azon az állásponton volt, hogy az ember jövője olyan, amilyet megálmodik magának. Kérdezője, Zsolt Péter viszont azon, hogy a technológiai fejlődésnek van egy saját evolúciós logikája. Lányi András nem akart futurológus lenni, a kérdezőt viszont a jövő kihívása izgatta, és az, hogy a civil társadalomnak van-e valamilyen reflexiója erre a kihívásra. A látszólagos nézőpontkülönbségekből alakult a beszélgetés.

Hálapénz
Az Őrkutyák Civilben mai adásában a témánk a hálapénz, illetve az egészségügyben jelenlévő korrupció. Beszélgetőtársaink dr. Lénárd Rita és dr. Drajkó Zsombor az 1001 orvos hálapénz nélkül mozgalom tagjai. Műsorvezető: Dukán András Ferenc.

Érdekérvényesítés, részvétel, lakhatás
A műsor első része a közvetlen érdekérvényesítésről szólt, meg arról, hogy „egyedül nem megy”…. Elsőként bemutatkozott az aHang elnevezésű kezdeményezés és internetes platform. Vendégeink: Papp Dóra és Hajdú Gergő. A felületen néhány kattintással aláírhatja a petíciókat és népszerűsítheti a szívéhez közel álló helyi, országos vagy nemzetközi ügyeket. Ami megkülönbözteti a többi petícó megosztást lehetővé tevő oldaltól, hogy céljuk nem egyszerűen egy tiltakozást támogató eszköz létrehozása, hanem ahogy írják „Hidat építünk az érintettek és a döntéshozók között és mindenkinek lehetőséget adunk, hogy jobbító szándékkal szólaljon meg közügyekben.” https://ahang.hu
A március 19-én kezdődő, már évek óta hagyományosnak mondható Állampolgári Részvétel Hete egy rendezvénysorozat, a melyet civil szervezetek hoztak létre, hogy népszerűsítsék az önkéntességet, a tegyél magadért és a közösségedért magatartást és megmutassák, hogy bár „”egyedül nem megy” együtt viszont annál inkább… Sebály Bernadett beszél erről. https://www.cka.hu/arh
Végül Tóth Fannitól megtudtuk, hogy mit tervez A Város Mindenkié a gyerekes családok kilakoltatásának tiltásáért és annak törvénybe foglalásáért, miután a  Házbizottság februárban elutasította azt, hogy a Parlament még a választások előtt és a téli kilakoltatási moratórium lejárta előtt tárgyalja. http://avarosmindenkie.blog.hu/2018/0… Műsorvezető: Huszerl József

Börtönadás – börtönrádiózás 
A börtönök a mindenkori társadalmak egyik legőszintébb lenyomatai. Sokat elárul egy országról milyen állapotok vannak bennük, hogyan foglalkoznak az elítéltekkel és miként gondolkodnak a falakon túl illetve benn a másik oldalról. Műsorunkban az Adj Hangot! Egyesület által működtetett Börtönrádiót láttuk vendégül. Vendégek: Kerényi György és Braun Zsolt. Műsorvezető: Lőrincz Marcell és Black Isabella

Gyűlölettel teli közbeszéd
Mit lehet tenni a frusztrációval és gyűlölettel teli közbeszéd ellen? Műsorunk egyik vezetője két év külföldi tartózkodás után hazaköltözött, és meglepődött azon, hogy a közbeszédben mennyire nem próbálják az emberek többé megérteni egymást. Elfogadottá vált egymás leszólása, a gyűlölködő megszólalás, az agresszív reakció meg nem értett helyzetekre, az uszító, tettlegességgel fenyegető kommentek… Mit lehet ez ellen tenni? És ki tesz ez ellen? Erre keressük a válaszokat Orosz Györgyivel a Hősök Tere Kezdeményezéstől és Jósa Bálinttal a Szubjektív Értékek Alapítványtól, valamint beszélgetünk a március 12.-i Hate Speech Monologues eseményről is. Műsorvezetők Üveges Lilla és Zsolt Péter

Válasszunk, szavazzunk, számoljunk!
Április 8-án tartjuk 1990 óta a nyolcadik alkalommal az országgyűlési választásokat Magyarországon. Számos kutatás foglalkozik azzal, ki milyen alapon dönti el, kire szavaz, mi a legfrissebb műsorunkban azokat a kezdeményezéseket mutattuk be, melyek a racionális választást segítik elő illetve a választások tisztaságára ügyelnek. Erről beszélgettünk az Őrkutyák Civilben műsorban Mráz Attilával a Társaság a Szabadságjogokérttól, Pákozdi Évával a Magyar Európai Nők Fóruma Egyesülettől. Szóba került továbbá a Részvétel hete kezdeményezés, melyről bővebben a Civil Kollégium Alapítvány, cka.hu/szavazz oldalán lehet tájékozódni. Mindezt amerikai kitekintéssel tettük, így kiderült, hogy ott nem vasárnap szoktak szavazni. Hanem mikor? Kiderül a műsorból. Műsorvezetők: Lőrincz Marcell és Black Izabella.

Akadálymentes, elérhető, tudatos, lakható városért
Közel a megoldás – a 3-as metró akadálymentesítése A Rehab Critical Mass demonstrációja után kezdünk foglalkozni a témával. https://youtu.be/0IUxOsYYcl4?t=2m32s A MEOSZ és a Főváros Önkormányzata között folyt tárgyalássorozat eredménye az a megállapodás, amelynek köszönhetően majdnem minden akadály elhárult. A tárgyalásról és a következő lépésekről Kovács Ágnes a MEOSZ elnöke nyíilatkozott. http://www.meosz.hu/blog/ferdepalyas-…
Közvécé túra lesz Budapesten Ki nem bosszankodott már szorult helyzetben hiába keresve illemhelyet… A Város Mindenkié Csoport évek óta foglalkozik a témával. Írtak tanulmányokat javaslatokat, tárgyaltak a Főváros Önkormányzatával. Őszi adásunkban Szentiványi Csilla foglalta össze eddigi tevékenységüket. https://youtu.be/0IUxOsYYcl4?t=39m27s http://avarosmindenkie.blog.hu/2018/0… A csoport  az Idegenvezetők Világnapján Közvécé túrát tervez, amelyen a Belügyminisztériumtól indulva elsétálnak a Fővárosi Önkormányzathoz majd a Deák téri közvécét érintve a Nagymező utcai zöld háznál fejezik be a túrát. Minderről Szarka Alexandra A Város Mindenkié Közvécé csoportjának vezetője számolt be. Bemutatkozik a Tudatos Vásárlók Egyesülete Kevés olyan szervezet van, amelyek segítségével megtanulhatjuk saját érdekeinket képviselni. A TVE arra tanít, hogy a vásárlásaink során képviselhessük érdekeinket. A műsorban megtudtuk, hogy mit jelent pontosan a tudatos vásárlás és hogy mik az első lépések ahhoz, hogy tudatos vásárlóvá válhassunk. http://tudatosvasarlo.hu/
Ne lehessen kilakoltatni gyerekes családokat. A mikor a nagy fiam öt évesen felfogta, hogy vannak hajléktalanok tágra nyílt szemmel kérdezte: „Miért?”. A Város Mindenkié Csoport kezdeményezte a több párt által benyújtott törvényjavaslat, miszerint ne lehessen gyerekes családokat kilakoltatni. a javaslatot benyújtók kezdeményezték azt is, hogy az Országgyűlés gyorsított eljárással tárgyalja azt. a Házbizottság adásunkkal egyidőben döntött a gyorsított eljárásról. A Város Mindenkié döntésváró akciót tervezett a Parlament elé, erről az eseményről tudósított Magyari Tibor a szervezet aktivistája.. http://avarosmindenkie.blog.hu/2018/0… Műsorvezető: Huszerl József

Mindenki szóljon bele!
Van joguk a diákoknak tüntetni? Van joguk vitára felkérni az állami vezetőket? Van joguk jobb oktatást követelni? Műsorunkban arról beszélgetünk, milyen jogokkal bírnak a diákok a mai magyar oktatási rendszerben, milyen státusszal bírnak, milyen szerepbe kényszerülhetnek az iskolai hierarchiában.A résztvevők kiinduló álláspontja: „Mindenki szóljon bele! – ez legyen egy pedagógiai feladat!…A közös szabályok értelme nem a szankciók, hanem az együttműködés, a közös munka feltételrendszerének a megteremtése – és nem fegyverként használandó…” Vendégeink: Diószegi Nóra (Tanítanék), Ercse Kriszta (Civil Közoktatási Platform), Kormos Krisztián (Független Diákparlament) Műsorvezető: Dukán András Ferenc.

A Stop Soros törvényjavaslat
tulajdonképpen három pilléren alapszik. Az első, hogy a migrációt propagáló és az illegális határátlépőket támogató szervezeteknek regisztrációs kötelezettségük lesz. A második, hogy ezeknek a szervezeteknek „bevándorlási finanszírozási illetéket” kell fizetniüka külföldről származó pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatások után, amely 25 százalékra rúg. Ez egyfajta „kompenzáció” azért, hogy a magyar költségvetésből finanszírozott határvédelem ellen dolgoznak. A harmadik elem pedig, az idegenrendészeti távoltartás, amely olyan személyekre vonatkozna, akik sértik hazánk nemzetbiztonsági érdekeit. Valójában, ha egy valóban illegális migrációt segítő embercsempész társaság legalizálni szeretné tevékenységét, ez a törvénycsomag tökéletes biztonságot és lehetőséget nyújt számukra. Gondoljuk csak meg – a törvény felkínálja az embercsempészeknek, hogy jegyezzenek be egy alapítványt, amelynek keretében illegális bevándorlókat segítenek átjutni határokon, cserébe befizetik az államnak illetékként bevételük 25%-át, s tulajdonképpen ezzel le is van tudva a dolog… Ha másra nem is, erre kifejezetten alkalmas a törvénycsomag. A műsorban erről, s ezen dilemmákról Kováts Andrással a Menedék Egyesület elnökével, Gerencsér Balázzsal, a NIOK ügyvezetőjével és Sebály Bernadettel, a Civil Kollégium Alapítvány munkatársával, az AVM korábbi aktivistájával beszélgettünk.
A műsort szerkesztette és vezette: Lőrincz Marcell és Black Izabella.

Demokráciát a nevelésben!
A demokratikus nevelés változó társadalmi környezetben zajlik. Van, amikor a társadalom jár előrébb és a nevelés múlt századi, és van, amikor a diákok kerülnek szembe az illiberális környezettel. Csak látszólag nyújt nagyobb védelmet egy autoriter rendszer, hosszabb távon az egyeztetésekre épülő demokratikus közösségek az otthonosabbak.A demokráciákban egyensúlyra kell törekedni a versenyre és választásra épülő, valamint a konfliktusokat kezelni tudó megoldások közt. A beszélgetés apropóját a diáktüntetések adták, de ezúttal a demokratikus nevelés iránt elkötelezett vendégeinkkel szociológiai kérdéseket feszegettünk dr. Lehmann Miklóssal, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Társadalomtudományi Tanszékének megbízott tanszékvezetőjével és dr. Mattasits Annamáriával, jogász, pedagógussal, a Demokratikus Nevelésért Egyesület tagjával.
Műsorvezető: Zsolt Péter

Szegénységért börtönt? A szabálysértési eljárásokról
Egy átlagos napon 200-400 ember egyszerű szabálysértések miatt van börtönben – nagyrészt szegény, kiszolgáltatott emberek, akik nem tudják kifizetni a kis összegeket vagy a folyamatosan kisebb szabályszegésre kényszerülnek, és emiatt újra és újra a börtönben találják magukat. Kik ezek az emberek? Valóban az elzárás a legjobb megoldás?

Erről beszélgettünk a szabalysertes.hu honlap üzemeltetői közül a Helsinki Bizottsággal, valamint a kapcsolódó kutatásban résztvevő Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületével.
Műsorvezető: Huszerl József

Paks2 korrupciós kockázatai
A műsorban Paks II. témáját jártuk körül, jogállamisági vetületeket tekintve. Elsősorban a titkosításról és a korrupciós kockázatokról volt szó. Vendégünk: Becker András, az Átlátszó újságírója, illetve Ligeti Miklós, a Transparency Internationaltől, a titkosításról szóló alkotmánybírósági beadvány egyik szerzője. Műsorvezető: Dukán András Ferenc

Nagypapa és az ombudsman
Egy nagypapa – Rostás Mátyás – a nem állami iskolákba járó diákok érdekében az ombudsmannál járt. Szülők és tanárok közössége a helyi igényeknek megfelelő iskola alapítását tervezi. A költségek a szülők számára megfizethetetlenek az állami támogatás nélkül. A nagypapa, aki tagja az iskolát tervező közösségnek igazságtalannak tartja,hogy a különböző típusú iskolákat nem azonosan támogatja az állam és megpróbált tenni a változásért. Műsorvezető: Huszerl József

TASZ – Gyerekkel vagyok
Zeller Judit a TASZ munkatársa, aki a „Gyerekkel vagyok” kórházi kutatási projektjéről számolt be. A gyerekkórházakat épp úgy megkeresték, mint a szülőket. Karácsony közeledtével ismertette aktuális jótékonysági programjukat is. Zeller Judit jogász, egyetemi oktató, pszichológus. A műsorvezető: Zsolt Péter

Levegőt!
Ebben a műsorban a Levegő Munkacsoport munkatársa Lenkei Péter és önkéntese Marozs Ágnes mutatkozik be, majd egy rövid telefonálás erejéig bepillantást nyerhetünk az Átalakuló Közösségek egyik projektébe, amiben a rászoruló kisközösségek, családok részére kályhákat építenek Feldmár Nóra irányításával. https://youtu.be/onR-jDR9crg?t=26m15s
A Levegő Munkacsoport két aktivistájával a személyes elköteleződések kialakulásának megtárgyalásával kezdtük, később áttértünk technológiai kérdésekre. A legfontosabb problémát nem is annyira az energiaszegénységben, a hőszigetelési problémákban, a közlekedésben, a nagy üzemek felelőtlenségében, hanem a lakossági gondatlanságban, tudatlanságban látták. A rendszerváltás előtt még az üzemek és a közlekedés volt a levegőszennyezés fő forrása, de ma már a tudatformálásra kell helyezni a hangsúlyt – vélték -, mert az avar égetéstől a kályhákba helyezett káros anyagokig leginkább az egyének tehetnének saját levegőnk tisztaságáért.
Nemcsak tudatformálásra van szükség, de a szabályozások olyan irányba való elmozdítására is, amely megkönnyíti a fogyasztói magatartást. Végül szó esett arról is, hogy mikor kell őrkutya szerepben fellépniük.
Műsorvezető: Zsolt Péter

Hogyan közlekedj akadálymentesen, bringával és hol találsz a városban közvécéket?
A műsorban három olyan folyamatba kapcsolódunk be, amelyek sokunk közvetlen érdekének érvényesítését szolgálják.
1. A Rehab Critical Mass a Metró akadálymentesítését célul kitűző mozgalma; https://youtu.be/0IUxOsYYcl4?t=2m32s
2. a Magyar Kerékpárosklub a biciklisek és a többi közlekedő érdekeinek összehangolásáért tevékenykedik; https://youtu.be/0IUxOsYYcl4?t=21m7s
3. A Város Mindenkié Csoport évek óta nagyon sokat tesz azért, hogy legyen elég közvécé Budapesten. https://youtu.be/0IUxOsYYcl4?t=39m27s A következő adásokban hasonlóan sokunk érdekében tevékenykedő szervezetek munkáját mutatjuk be és követni fogjuk a megismert folyamatokat. Közreműködők: Üveges Lilla, Huszerl József

Hangosan a korrupcióról
A korrupcióról, a korrupció magyar „specialitásairól” beszélgetünk vendégeinkkel, Martin József Péterrel, a Transparency International Hungary ügyvezető igazgatójával és Becker Andrással, az Átlátszó újságírójával. Műsorvezető: Dukán András Ferenc