Vendégségben Ulmban a helyi FREE FM Közösségi rádiónál

2015. április 15-én szerdán körülbelül 11 órakor érkeztünk az ulmi vasútállomásra, ahol Rainer Markus Walter, a FREE FM rádió egyik vezetője várt bennünket (14 éves kora óta DJ, ma főleg mai elektronikus zenéket játszik a műsorában). Ő volt az, aki egész kinti tartózkodásunk során velünk volt, és hasznos információkkal látott el.
Gyalog elmentünk a Free Fm rádióhoz: Ulm belvárosában van egy régi épületben, ami valamikor fegyverraktár volt, később iskola.

A FREE FM rádió Ulmban éppen az idén 20 éves (mint a Civil Rádió). 1995. június 7-én alapította 3-4 zenei klub, amelyek ma is léteznek Ulmban, és koncerteket szerveznek.
https://www.freefm.de (ez a weboldaluk, sajnos csak németül olvasható)

A Free Fm finanszírozása elég érdekes.
Németországban mindenkinek előfizetési díjat kell fizetni. Korábban személyenként kellett fizetni, ma már háztartásonként. Kb. 20 millió háztartás fizet havi 18 eurót a rádió és TV műsorokért. Ebből finanszírozzák a közszolgálati TV-t és rádiót. De ennek egy nagyon kicsi százalékát (de ez is elég nagy összeg) elkülönítik a közösségi rádióknak és TV-knek.
A Free Fm Ulmban korábban 50 ezer eurót kapott évente, amiből éppen tudta a költségeit fedezni. Ma már évi 100 ezer eurót kapnak és ebből már kényelmesebben tudják fedezni a működésüket.

 

Emellett kb. 240 tagja van a Free FM rádiónak, amiből 140 támogató tag, 100 pedig aktívan dolgozik a rádióban, mint önkéntes. Ők is fizetnek havonta 5 eurót, de aki munkanélküli vagy diák vagy nyugdíjas, az csak évi 40 eurót fizet 60 helyett.

 

Két vezető csapatuk van. Az egyik 6-7 tagú és a műsorokért felelős (egyfajta szerkesztő bizottság). Ők döntenek az új műsorokról is.

A másik vezető csapat is 6 tagú, és itt egy-egy tag felel a műszaki dolgokért, a zenéért, a promócióért, a weboldalért, stb.
A legutóbbi időkben konszenzusos döntéseket hoznak, noha ezek hosszabb időt vesznek igénybe.
A vezetőket a tagság választja, hagyja jóvá.

 

Volt egy megbeszélésünk a Free FM egyik alapító vezetőjével Sabine Fratzke-vel is. Megnéztük a stúdiókat is. Az egyikben az élő műsorok mennek, a másikban előre lehet rögzíteni. Mindegyik műsorvezető maga keveri a műsorát, az alapképzés során ezt kötelező megtanulniuk. (A képzést saját embereikkel végzik, akik ezért némi pénzt kapnak.)
A műszaki vezető folyamatosan keres használt, de színvonalas eszközöket, berendezéseket az E-bay-en, és ott vásárol. Ezekkel tartják fent a műszaki színvonalat.

 

A PROJEKT

Biljarszki Emil kollégánk révén kerültünk velük kapcsolatba, aki együttesével tavaly részt vett a minden páros évben ULM-ban megrendezett Nemzetközi Duna Fesztiválon (Duna menti Városok és Régiók Vására).
A Free Fm partnereket keresett a DANUBE STREAMWAVES (kb. dunai rádióhullámok) nevű projektjükhöz.
A projektnek a Baden-Würtemberg Alapítvány nyújt pénzügyi támogatást és a projekt célja a Duna Régióban található résztvevő médiumok közötti határokon átnyúló együttműködés ösztönzése.

Ahhoz, hogy a közösségek tagjai által működtetett médiumok és a kulturális szektor szereplői közötti kooperációt létrehozzuk, először is össze kell hozni őket. E célból egy kongresszust hív össze a Free FM Ulmban 2015. novemberében, ahol a gondolatokat ki lehet cserélni arról, milyen témákra fókuszáljunk.
A kongresszus szintjének emeléséhez ekkorra szervezik a Német Szabad Rádiók éves összejövetelét is.
A projektben részvevők itt és ekkor fogják meghatározni a további lépéseket, vagyis hogy milyen műsorokat, illetve know-how ismereteket tudunk majd cserélni és milyen jövőbeli találkozók lesznek még.

A projektről itt lehet még olvasni, hallani – sajnos csak németül.

https://www.freefm.de/projekte/danubestreamwaves

Mindkettőnk utazási költségeit a projekt költségvetéséből megtérítik, egy bankból átutalták. Hotelt sem kellett fizetnünk, mert a FREE FM rádió műszaki vezetője, Klaus Schmidtke és élettársa Christine Söffing szállást nyújtott nekünk a lakásuk egyik szobájában és reggelit is biztosítottak. Klaus zenész, és a Free FM-nél is vezet egy jazz műsort.
Így azután informális beszélgetések során, reggel és este még inkább megismertük egymást és egymás közösségi rádióját, annak értékeit és gondjait.
KLAUS jelezte, hogy jóban vannak az egyik helyi kereskedelmi rádióállomással, akik éppen fölszámolják vagy kicserélik stúdióik berendezéseit és a régieket fölajánlották nekik. Ők, ha találnak 1-2 dolgot, akkor azokat használják, és a többiről írnak egy listát, és elküldik a Civil rádiónak. Mi eldönthetjük, mi kell belőle és azokat ingyen megkaphatjuk.

2015. április 16, csütörtök

Másnap délután egy egyórás élő műsor vendégei voltunk a FREE FM rádióban, ahol Ákos és én beszámolhattunk a CR történetéről, működéséről, jelenlegi helyzetéről. Szó esett a Danube Streamwaves projektről is. Kicsit későn, de kértek tőlünk magyar zenei felvételeket, és mi végül az internetről beszereztünk 4-5 dalt, amiket le is játszottak és tetszett nekik. Egy Fridrich Hog nevű kollégájuk vezette a műsort, aki angolul kérdezett bennünket és a válaszainkat röviden összefoglalta németül.
Kértünk egy felvételt a műsorról, az alábbi linken meg lehet hallgatni német illetve angol nyelven. (A PLATTFORM c. állandó műsorukban ment le, ami minden hétköznap van 16-17h között.)

A műsor ide kattintva meghallgatható

2015. április 17, péntek

Két napig nagyon jó időnk volt, de a harmadik napon már esett az eső és hidegebb volt. De így is megmutatták nekünk AZ ULM város mellett található Formatervezési Főiskolát (Ulm School of Design, Hochschule für Gestaltung Ulm. Ezt a BAUHAUS tanítványai alapították és 1953-1968 között működött. Több magyar művész is végzett ott. 1968-ban támogatás híján be kellett zárni. Egy darabig az ulmi egyetem használta, de nemrég a Bauhaus volt tanítávnyai egy alapítványt hoztak létre, ami renoválta az épületeket és kiadta művészeknek, illetve létesített egy Bauhaus múzeumot benne.

Összefoglalva:
Rendkívül fontosak az ilyen találkozók, ahol megismerhetjük egy másik ország kultúráját és azon belül a közösségi rádiós gyakorlatukat. A közvetlen, személyes tapasztalat talán rejtve marad a hivatalos EU-s tisztviselők előtt, mert eltakarják a megkövetelt projekt eredmények, de a részvevők számára napnál világosabb.

A beszámolót készítette
Géczi Gábor

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

One Response to Vendégségben Ulmban a helyi FREE FM Közösségi rádiónál

  1. Ruzsa Viktor szerint:

    Kedves Gábor!

    Szívből gratulálok ehhez! 117 perc című magazinunk szerintem tökéletes fórum lehet majd a novemberi konferenciával kapcsolatban – gondolok itt egy esetleges összekapcsolódásra az internet segítségével. A felajánlott műszaki dolgok közül szerintem bármit felajánlanak, érdemes elfogadni, ha ilyen formán van rá mód, akkor mindkét stúdiót simán újra lehetne/kellene építeni, mert mindegyik füles kontaktos, mindegyik mikrofonállvány lötyög, a 2-esben a keverő alapzajos (bár időnként, miután Gyuri megpiszkálja, egy-két napig nem), az adásvezérlő gép melletti telefon történetét tudjuk, tehát élő adásban nem lehet jó minőségű telefoninterjút készíteni (a 2-esben lévő új híbrid az elfogadható). Bármit felajánlanak, köszönjük meg, és semmit se utasítsatok vissza, hozzatok el mindent, amit lehet!
    (Ez csak egy halk megjegyzés hozzá: A németek precizitását ismerve, egy ott leselejtezett műszaki cikk is biztosan jobb, mint nálunk bármelyik, talán ők jobban is vigyáztak rájuk.)

    Amit érdemes lenne elsajátítani tőlük: A koncertszervezés. Ha jól értem, akkor ezek a koncertek – részben vagy egészben – a rádiót támogató koncertek, tehát maga a közösségi rádió ebből (is) tarthatja fenn magát. Ilyet mi is csinálhatnánk, hiszen annyi jó zenész „cimboránk” van, akik örömmel jönnek hozzánk interjúkra, ld. Czutor Zolitól kezdve Nikola Parovon át Ferenczi Györgyig vagy Török Ádámig, vagy Lerch Istvánig, stb.

    Megemelem a kalapot előttetek, kedves Gábor, de tényleg, az ilyen külföldi utakról érdemes lenne hang- és videóanyagot is készíteni, és ha lehet tanulni tőlük, akkor azt átvenni!

    Üdvözlettel,

    Viktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .