„Egyszerűen, ne légy szarember!” Jurij Sevcsuk – DDT

MÁLENKIJ ROCKOT – az orosz rock múltja és jelene

Miután az unokámat hazavittem az edzésről, péntek koraeste mindig Mátyásföldről autózok hazafelé. Útközben a Malenkij Rockot – című Civil rádiós műsort hallgatom ilyenkor.
Nagyon bírom ezeket a hazai médiában sehol nem hallható zenéket, de az egész sorozat nagy kedvencem. Egy mostanában keveset hallott kultúra, saját történetek olyan műsorvezetőktől, akik különféle okokból hosszú időt éltek főként a mai Oroszország területén.
Az élet legnagyobb drámáit idézi fel – ma éppen Balogh Viktor műsorvezető – május 9-e előtti napok: a Nagy Honvédő (majd később Nagy Hódító) Háborúval a háttérben. Megrendítő és mégis kedvesen személyes, mikor Viktor elmeséli a közelmúltban meghalt nagybátyjával a halála előtt egy héttel lezajlott találkozóját, aki ennek a háborúnak az egyik hőse volt – „8 kg volt a zakója balfelére feltűzött kitüntetések súlya”. Az orál history itt összefonódik a „nagy” történelemmel, közben a műsorvezető furcsa, kisé huncut nevetéssel kommentál (itt és másutt is gyakran) egyes részleteket – így válik a személyes, vagy történelmi dráma emberivé. Nem hagyományos rádiós ritmusban és formában zajlik a műsor, sokszor felsóhajt, megáll – megakad a műsorvezető hangja, de mennyivel hitelesebb és élményszerűbb a hallgatónak is ez a szavakat kereső stílus, mint a másutt „jó ritmusban” , flottul megformált beszédben eldurrantott közhelyek.
A személyes történetek és a zenék között Viktor még Jurij Sevcsukkal a DDT nevű zenekar vezetőjével készült, az Érvek és tények című orosz hetilapban megjelent interjúból idéz remek részleteket, aki lerántja a leplet a szovjet időkkel nosztalgiázókról. „A holnap félelmétől menekülnek a tegnap megszépített történeteibe” idézi.
Azt hiszem, nagyon szeretem ezt a rádiós-formát, a Málenkij Rockot-ot, és Balogh Viktort is igen kedvelem.
Az adás itt meghallgatható:
https://civilftp.civilradio.hu/0508_1800_Malenkij.mp3

Péterfi Ferenc

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .