117 perc adásmenet 2013. 07. 11.

E.I.B.                                            117 PERC ADÁSMENET      

Berek Péter

2013. július 11.

HÁTTÉRANYAG

16:00 HÍREK

16:05 – 16:10 ZENE, rövid „műsorismertetés”

16:10 – 16:20 A Te állandó rovataid (?) /vagy belefér a francia interjú?

ZENE, 117 perc spot

16:25 16:35 FITZ JÓZSEF-DÍJAS KÖNYV Telefoninterjú Dr. Deák Eszterrel 224-3879

Fitz József-könyvdíjat nyert az OSZK egy kiadványa

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az akkori Művelődési Minisztérium által 1988-ban alapított Fitz József-könyvdíjat idén a Levélben értesítsen engem! – Kortársak Széchényi Ferenc könyvtáralapításáról című kötetünk (szerk. Deák Eszter – Zvara Edina, Bp., OSZK–Kossuth, 2012.) is elnyerte. A díj átadására 2013. július 18-án 14.00 órakor kerül sor Egerben, a Magyar Könyvtárosok Vándorgyűlésén.

Ez a díszes kötet az Országos Széchényi Könyvtár alapításának 210. évfordulójára jelent meg, s a könyvtár nyomtatott katalógusainak szétküldése alkalmából Széchényi Ferencnek írott korabeli köszöntőlevelekből ad gazdag válogatást a hazai és külföldi kulturális, tudományos és politikai élet meghatározó személyiségeinek tollából.

Gróf Széchényi Ferenc (1754–1820) az 1770-es évektől kezdve tudatosan gyűjtötte a Magyarországra és a magyarságra vonatkozó nyomtatványokat, kéziratokat, térképeket, érméket, és gyarapította a horpácsi, majd a nagycenki kastélyban elhelyezett családi könyvtárát.

Ezt a gazdag magángyűjteményt 1802. november 25-i keltezésű alapítólevelében felajánlotta nemzetének, és I. Ferenc király november 26-án történt jóváhagyásával megalapította a magyar nemzet könyvtárát, a mai Országos Széchényi Könyvtárat. 1799 és 1800 folyamán adta ki saját költségén e gyűjtemény katalógusának első három kötetét. Ezeket küldte szét ajándékul a kor jelentős íróinak, tudósainak, politikusainak, egyházi embereinek, szabad királyi városoknak, vármegyéknek, káptalanoknak, tudós társaságoknak, egyetemeknek, így adva hírül az országos könyvtár megalapítását. Latin nyelvű kísérőlevele – melyben azt kéri a címzettektől, hogy saját kezűleg írott levélben válaszoljanak – egyben felhívás is a könyvgyűjtemény további gyarapítására. Széchényi Ferenc tudatosan gyűjtötte össze a neves kortársaktól érkező válaszleveleket, mint „díszes emlékjeleket” az utókor számára.

Az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattára őrzi ezt a mintegy hétszáz korabeli autográf írást, amelyek a leghitelesebb korabeli méltatását nyújtják Széchényi Ferenc páratlan hazafias tettének, továbbá tanúskodnak a könyvtáralapítás társadalmi fogadtatásáról is. A Deák Eszter és Zvara Edina szerkesztésében megjelent gazdagon illusztrált ünnepi kiadvány közel száz magyar nyelvű, illetve magyar fordításban közreadott, eddig túlnyomórészt kiadatlan kortársi levelet tartalmaz olyan hírességektől, mint Batsányi János, Csokonai Vitéz Mihály, Tessedik Sámuel, Virág Benedek, Berzeviczy Gergely és Teleki Sámuel.

Nem hiányozhatnak az összeállításból az európai hírű külföldi tudósok sem, mint a göttingeni professzor Christian Gottlob Heyne vagy August Ludwig Schlözer. A köszöntőlevelekből kiderül, hogy az 1802-ben megalapított könyvtárat a kortársak az 1526 után elpusztult európai hírű budai Corvin könyvtár utódjának tartják, Széchényi gróf személyét pedig jelképesen Hunyadi Mátyással azonosítják. Széchényi Ferenc e páratlan értékű felajánlását a korabeli Magyarország (Erdélyt és Horvát-Szlavónországot is beleértve) minden alattvalójának szánta. A magyar, latin, német, cseh és szerb nyelvű válaszleveleket a hungarus-tudat jegyében a közös haza szellemisége és szeretete hatja át. A számos kéziratfotót is tartalmazó könyv közreadja VII. Pius pápa köszöntőlevelét, valamint a tizenkét éves Széchenyi István atyjának írott magyar nyelvű köszönőlevelét is. A forráskiadást a Széchényi Ferenc könyvgyűjtői és mecénási tevékenységét bemutató tanulmány és a levélírók életrajza egészíti ki, továbbá egy közel hétszáz tételes táblázat foglalja össze mindazon személyeket és intézményeket, akiket Széchényi Ferenc a katalógus köteteivel megajándékozott.

Deák Eszter – Zvara Edina: Levélben értesítsen engem! Kortársak Széchényi Ferenc könyvtáralapításáról. (Boka László előszavával). Budapest, OSZK-Kossuth, 2012. 279 p.

ZENE, 117 spot

 

16:45 A HÉT EMBERE: Dr. Komáromi Zoltán háziorvos /telefonon egyeztetve 70/363-3138

veszélyes szúnyogok, méhek

alternatív gyógymódok pro/kontra

+ mai hír: ismét aláírásgyűjtést indítanak euthanázia-ügyben

16:57 ZENE 117 perc spot

17:00 HÍREK

ZENE, 117 perc spot

17:10 SŰRÍTMÉNY – Szabari Zoli 30/643-4882

Csütörtök: Coq au vin

elkészítés

  1. A csirkét feldaraboljuk: szárnyak, mellek, combok (a farhát részt eltesszük alaplé főzéshez) és sózzuk, borsozzuk.
  2. A vaj felét egy nagyobb átmérőjű lábasban (amiben kényelmesen elfér a hús) felhevítjük, beletesszük a csirkedarabokat és többször megforgatva megpirítjuk, minden oldalról.
  3. Hozzáadjuk a szalonnát és a megpucolt, de egészben hagyott hagymafejeket.
  4. Kb. 10 perc elteltével mehetnek bele a megtisztított gombafejek és az egészen finomra vágott fokhagymák. lefedve pároljuk néhány percig, amíg a gomba levet ereszt.
  5. Átforgatjuk a húsokat a párolólében, majd hozzáadjuk a lisztet, a paradicsomot, a bort és a cukrot. Felforraljuk.
  6. Felöntjük az alaplével, ismét felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, annyira, hogy éppen csak gyöngyözzön a lé.
  7. Kb. 50 perc alatt puhára főzzük a húst.
  8. A lábasból kiszedjük a zöldségeket, szalonnát és a húst. A főzőlevet összeturmixoljuk a maradék vajjal.
  9. A gombával, hagymával és szalonnával körítve, a mártással meglocsolva, friss, ropogós bagette kíséretében tálaljuk a borban főtt csirkét. (Készült Shaun Hill receptje alapján,ebből a könyvből.)

ZENE, 117 perc spot

17:20   ROSTÁS ÁRPÁD vándorasztalos – felvétel

bölcsőt készít az angol trónörökös pár számára,

de évek óta táborokat is szervez hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyerekeknek.

„Évek óta próbálom segíteni az árvagyerekeket, családokat és próbálok nekik kiutat mutatni a bűnözésből és az elkeseredésből.
Eddig közel 1500 gyermeken tudtam segíteni, közülük 15 gyermeket sikerült a drogról lebeszélnem.

A kezdeményezéssel célom, hogy a hozzám hasonlóan nehéz körülményekből induló gyermekeknek célt és motivációt adjak egy más élet megalapozásához.”

A híres vándorasztalossal munka közben beszélgetett E.I.B. kolléganőnk. A felvétel elején a műhely zajában a bölcsőkészítés fázisairól beszél Rostás Árpád, azután pedig vall életéről, sikereiről, kudarcairól és arról az elhivatottságról, amely kisgyermek kora óta mindig újabb és újabb célok felé viszi.

ZENE, 117 perc spot

17:30 Közösségi kertek – Keszthelyi Zsuzsa telefoninterjú 20/363-3138

mindent tud a közösségi kertekről

Részlet egy pódiumbeszélgetésből:

Keszthelyi Zsuzsa: Nálunk rögtön az induláskor két kert is létrejött. Az egyik a Kortárs Építészeti Központ által, akik megkeresték a beruházót, és meggyőzték, hogy a leállt ingatlanépítések, telkek helyén legyen ez a kert. A Grundkert 35 parcellás, a KÉK-é 80.

A város arra alkalmas, hogy zöldségeket, bogyós gyümölcsöket termeljenek meg. Fejlesztési terület lehet még a csirkefarm, a műemlék helyek felújítása után. És hát vannak ugye feltételek, például termőföld (ezt mi hozattuk), víz, stb. Mi kutat fúrtunk a kerületben.

Ezek a kertek alapvetően háromféle módon működhetnek: 1. önkormányzati kezdeményezésre, 2. kvázi felülről jövő szerveződésként, ahogy pl. a KÉK csinálja – Nyugat-Európából megszerzett know-how, ernyőszervezet, 3. alulról jövően, amihez a helyi lakosok kapcsolódhatnak.

Fontos stabil közösséget létrehozni már az elején, részt venni vitákban, hogy mit és hogyan termesszünk. Nálunk a nagy- (osztatlan), ill. kis- (osztott) parcellás közül a kisparcellás megoldást választották. Folyik nálunk egyfajta fonó jellegű közös ténykedés, ill. tudásmegosztás.

[Nagyon izgalmas, hogy az egyik közösségi kerthez egy befektető szolgáltatta a területet.]

Keszthelyi Zsuzsa: Igen, először ódzkodott, de elmagyaráztuk neki, hogy a kert bármikor elköltöztethető, ezután már nagyon befektető pozitívan fogadta az ötleteket

Termőföldre is adott pénzt, a hírverés kapcsán pedig az önkormányzat is megtalált minket. A KÉKesek kampányt folytattak, és náluk olyan sok jelentkező volt, hogy sorsolták a parcellákat. Mi nem ezt az utat választottuk, nálunk csak több körös beszélgetés, ismerkedés után lehetett parcellához jutni. Nálunk kb. 10% a lemorzsolódás. Ez egy mikrotársadalmi szerveződés, egyfajta együttgondolkodás. A kisebb konfliktusok megoldása pedig tanulási folyamat, aminek nyomán az élet más területein is másképp kezdenek működni ezek az emberek.

ZENE, 117 perc spot

17:40 KULTÚRKORTYOK

17:50 NESTA

BÚCSÚ

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .