117 PERC KONCEPCIÓ

A Civil Rádió majdnem kétórás délutáni magazinja
a készítők által közösen elfogadott, megbeszélt, támogatott elképzelés

LEÍRÁS

1. Azonos címmel minden munkanapon 16-18 óra között többé-kevésbé egységes szerkezetű magazinműsort indítunk 117 perc címmel. . Az a cél, hogy a hallgató ugyanazt a műsort hallja minden nap, más és más stáb készítésében, de megbízhatóan ugyanazt.
2. Minden műsort szerkesztő-műsorvezető páros készít, tehát legalább két ember tudása, gondolkodása kell, hogy tükröződjön benne. Elképzelhető, hogy alkalmanként helyet cserélnek, erről a stáb dönthet,
3. A 117 perc dinamikus, sokféle, több műfajt és témát alkalmaz, 10-12 percnél hosszabb blokkok nincsenek, sok benne a zene, és néhány állandó műsorelem minden nap elhangzik.
4. A műsor jellege, hangulata alkalmazkodik az időponthoz, a munkából való hazatérés idejéhez: a nap nagyobb része eltelt, nagyjából ilyen volt, viszont még előttünk az este.
5. A műsor nem a jópofáskodó reggelek délutáni kiadása. Nem kell vicceskedni, komoly és könnyű témákról az adott stáb kedve, képességei, belső szabályai szerint lehet beszélni. Kerüljük az elcsépelt „Kedves hallgatóink!” megszólítást. A tegeződés nincs tiltva, de csak indokolt esetben használjuk.
6. A műsor modern, izgalmas, de könnyebb zenéket használ. Kimondottan a 117 perc részére előre összeállított adatbázisból a gép válogatja a számokat, a lista sorrendje cserélhető, akár törölhetőek belőle felvételek. Indokolt esetben más zenét is lehet használni. Zenei szerkesztő: Géczi Gábor.

117 PERC – ARÁNYOK
Az adásidő: 16:00-17:57 összesen 117 perc. Ennek legalább 40% azaz kb. 45 perc zene legyen az adásban. Bátran használjunk sokféle rövid zenét, dinamikusabbá teszi a műsort.
Ily módon a prózai rész kb. 70 perc, ez 6-7 darab legfeljebb 10 perces műsorelem, jobb megoldás, ha több, dinamikusan változó hosszúságú műsorelem van. 16:57-kor az adáson belül is legyen reklámblokk, ha más nincs benne, akkor a saját műsorajánlóink.

ÁLLANDÓ MŰSORELEMEK
Három nagyobb és hat kisebb műsorelem valamennyi műsorban szerepeljen.
1. Hogy telt a nap? Ismert személyiség, vagy csak általunk ismert, de érdekes emberrel készült napi összegzés. A műsor első fél órájában kapjon helyet. Nagyon alkalmas arra, hogy mélyebb témákról beszéljünk (sikeres nap vagy kiábrándító, munkahelyi gondok, családi problémák stb.), ne vicceljük el, menjünk a dolgok mélyére. 10-12 perc
2. Ha kedd, akkor… művészeti sorozat. Minden nap más művészeti ág egy-egy témájáról beszélünk. A stábok választanak maguknak majd témakört, vagy alkalmanként eldöntik. A laza délutánban néhány perc elmélyülés, egy vers, egy megkapó zene, kiállítás, színház, film stb.
3. A 117 perc embere ezen a héten. Ismert személy vagy nem ismert, de izgalmas ember, aki a hét minden adásában valamilyen szerepkörben megjelenik. Egyik napon őt kérdezzük a napról, legközelebb receptötletet mond, másnap művészeti érdeklődéséről vagy szakértőként a munkájáról beszélgetünk vele. Szervezése forgóban az egyes stábok feladata lesz, egyelőre nincs kitalálva, az első hetekre igyekszem szállítani.

Rövidebb műsorelemek

1. Hírek. Azokhoz szólunk, akik egész nap mással voltak elfoglalva, dolgoztak, tanultak. Szedjük össze nekik a nap fontos eseményeit, minél rövidebb megfogalmazásban, de minél színesebb tematikai válogatásban. A hírek formai elemeit tartsuk meg (szignál, belső effektek). Nem kell a műsor legelején, de az első negyed órában. 17 óra után valamikor megismételhető.
2. Sporthírek. Jelenleg nincs.
3. Kultúrkortyok. A Civil rádió hasznos sorozata, használjuk (bár egy megújítás szükséges lenne…)
4. Esti műsorajánló. A Civil Rádió aznapi műsorából válasszunk, és a konkrét adás témájáról beszélgessünk a készítővel (telefoninterjú vagy stúdió)
5. Vacsora ötletek. Önálló rovatcímmel, adjunk segítséget minden nap a háziasszonyoknak: ötlettár, hogy eszükbe jusson egy-egy lehetőség. Semmiképpen nem hagyományos recept, inkább csak két mondatban egy-egy trükk, fogás, a lényeg. Szabari Zoltán erre jól használható.

EGYÉB MŰSORRÉSZ ÖTLETEK
– közlekedés, tömegközlekedés bkk hírek, hajtás pajtás (szervezés alatt)
– aznapi programajánló tévé, játék, kert, egyéb
– civil szervezetek
– egészségpercek
– IT trükkök, mobil vagy tévéhasználati útmutató
– idegen szavak magyarázata, használata
– hogyan kapcsolsz ki, hogyan szeded össze magad holnapra?

STÁBOK listája mindig az aktuális műsortáblában.

BEDOLGOZÓK
Tarcsi Géza turisztika, utazás.
Szabari Zoltán főzés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .