117 PERC VÉLEMÉNYEK második hét

2013. június 3. Újvári Judit – Varga Mihály
elindult a második hét, szerencsére ugyanolyan kellemes élménnyel, ahogyan az előző végetért.

Újvári Judit műsorvezetésével új szín költözött közénk, ilyen verbális képességekkel megáldott műsorvezető kevés van közöttünk, örülök, hogy Judit vállalta a részvételt a műsorban. Gondolatai vannak – már ez sem csekélység -, és azokat olyan könnyedén és egyszerűen képes mondatokba önteni, ami rikaság. Külön felhívom a figyelmet a találmányára: műsornkat hazakísérő műsornak nevezte, ami nagyon találó, a továbbiakban bátran használja más is, szerintem még a szignálban is módosítani fogunk.

Varga Mihály szerkesztőként alig jutott szóhoz szárnyaló műsorvezetője mellett, de talán éppen ezért lesz működőképes ez a páros. Misi tapasztalt újságíró, véleményére adok, és úgy tűnik Judit is. Örülök, hogy összejöttetek.

A műsor tanulságai
1. Nem kell erőltetni az interaktivistást, mondjátok el a telefonszámot, de ne általában, hanem inkább valamilyen téma kapcsán. És, ha nem jön telefon, nem kell panaszkodni, hogy itt ülök, és senki nem nyit rám…
2. A technika ördögét ne emlegessük, ez olyan közhely, amit jóérzésű műsorvezető már nem ejt ki a száján. A hallgatót egyébként sem érdekli, hogy recseg a fejhallgató vagy nem működik a monitor. Ez a mi belső ügyünk.
3. Szeretném kiemelni Judit néhány mondatos kommentárját, amit Szunyogh Szabolccsal folytatott telefonbeszélgetés után mondott el (akinek van ideje, hallgassa meg). Ha ez egy előre megírt jegyzet lett volna, akkor is azt mondanám, hogy nem rossz, de mindezt fejből, helyben fogalmazva mondta el. Az ilyen, személyes hangú megszólalásoktól lesz egy műsorvezető szerethető, markáns egyéniség. Sok ilyet.

pgy


2013. június 4. Csaba Beatrix – Thun Éva
Csaba Bea vezetésével Thun Éva szerkesztésében különös műsor hangzott ma el. Elejétől végéig tele volt anyagokkal, komoly, nehéz, színvonalasan megcsinált anyagokkal. Nekem ez inkább egy hétvégi nehéz, összefoglaló adás volt, könnyedebb, délutáni hazakísérő műsornak sok volt. Viszonylag kevés zene fért el benne, többször egyik anyag a másik után következett…

Bea nagy gyakorlattal és könnyedén vezeti a műsort, most a szerkesztésében is komoly részt vállalt. Éva visszafogottan nem erőltette a véleméynét a műsorvezetőre, eddig ismeretlenek voltak egymásnak, nyilván a következő műsorokban összeszoknak majd, és inkább két ember szemléletét tükrözik a leendő adások.

Nem gondolom, hogy az én véleményem megfellebezhetetlen, érdemes lenne majd minél előbb találkoznunk, és a vitás kérdésekről hosszabban beszélgetni. Erre mindjárt alkalom lehet a vasárnapi kerti buli (amira még sokan nem jeleztek vissza!!!)
Szunyogh Szabolcs, a hét embere eddig érzelmekkel és szakértelemmel beszélt a közoktatás kérdéseiről, remélem a héten továbbra is ilyen erős eleme lesz a műsoroknak.
Szabari Zoli megbízhatóan izgalmas témákat hoz, megbízhatóan izglamasan előadva. Csak bírja így sokáig!

Tanulságok
1. Az alapvetésben megfogalmazott kb. 45 perc zenénél persze lehet kevesebb, de ennyivel nem. Az már a műsor rovására megy…
2. Nagyon fontos és izgalmas, hogy előzetes anyagok hangzanak el a műsorban. Behozza a külső világot, madárcsicsergés és autózaj, ez mind hétköznapivá, közvetlenné teszi a műsort. Még az is lehet, hogy a stúdió ablakát is ki kellene nyitni….

A krónika oldalon megnyílt a 117 perc önálló menüpont, összefoglaló tudnivalók, vélemények. https://kronika.civilradio.hu/?page_id=1274

Sajnos, Szabó András (Dalok Galopp) jelezte, hogy rosszul mérte fel a lehetőségeit, mégsem vállalja a műsorvezetést, nem fér bele az életébe. Így Görög Mása csütörtökön egyedülmaradt, de feltett szándéka, hogy talál valakit még maga mellé. Jelzem, hogy már vannak olyanok, akik jelezték, hogy szívesen részt vennének a jövőben a munkában, úgyhogy hosszabb távon meg tudjuk oldani a kiesést. Várható, hogy lesz még ilyen.

pgy


2013. június 5. Herman Rita – Hajós Vera
a múlt hét legjobb hagyományait folytatta a mai műsor: sokféle témát sokféle megközelítésben dolgozott fel.

Herman Rita műsorvezetőként eddig ritkán ült egyedül a stúdióban, nem ijedt meg ettől, könnyedén vezette az adást, de még meg kell találnia a saját hangját. Hajós Vera szerkesztőként számos Disputával a háta mögött pontosan tudta, hogy milyen munka egy kétórás másor összeállítása. Öröm volt látni, hogy a két ember, akik eddig még sosem dolgoztak egymással milyen módon respektálták egymás véleményét. Vera szerint nem volt elég pörgős a műsor, igaza van, jelentős tartalék van még benne. Én ebben a mai adásban a zenéket nem kedveltem. Új ötletként megjelent a Szókincs elnevezésű sorozat elképzelése, izgalmas, érdekes műsorelemmé válhat (idegen szavak értelmezése, használata). Rövid, lényegretörő, sokféle hír és programajánló hangzott el.

Vera jelezte, hogy nem akarja sokat használni ugyanazokat a spotokat. Csinájunk többet, újakat, frissítsük folyamatosan, semmi akadálya. Ha bárkinek van ötlete, kérem írjátok le és el fogjuk készíteni. A jelenleg futó összes szignál, szpot, elválasztó felkerült a krónikára, meg lehet hallgatni. Ahol gyűlnek a fotók is…

Kicsit elmaradtam a jövő heti emberrel, de holnap szállítani fogom. Továbbra is várok ötleteket, javaslatokat a hét emberére, hogy hosszabb távon tudjunk tervezni.

Pogány György


2013. június 6. Görög Mária – Krausz Tivadar
Rossz jelekkel kezdődött a tegnapi, csütörtöki műsor szervezése: Szabó András (Dalok-galopp)ˇnéhány nappal az adás előtt jelezte, hogy rosszul mérte fel a nyári elfoglaltságait, mégsem tud a 117 perc munkáiban részt venni. Görög Mari egyedülmaradt, ugyan többen próbáltunk segíteni neki (köszönet Móninak), de végülis régi, bevált műsorkészítő társát Krausz Tivadart választotta inkább társnak. Együtt szerkesztették, és nagyjából együtt is vezették a műsort.

Mása kedves hangú, szépen beszélő, gyakorlott műsorvezető, bár ilyen jellegű adásokat ő sem készített még. SZínvonalasan és gond nélkül végigcsinálta a műsort, az mégsem állt össze egységes adássá, mivel Tivadar többször is szinte átvette a műsorvezető szerepét. Tivadar viszont karcos hangú, nagyon határozott véleménnyel, világlátással rendelkező ember, aki önmagában megint nagyon izgalmas műsorvezetői karakter lehetne – de így, felváltva, egy adásban mégiscsak féloldalas lett.

Tematikailag színes és érdekes volt a műsor, lényegében hozta az elvárt színvonalat, csak mi, akik tudtuk az előkészítés problémáit érezhettük, hogy lehetett volna jobb is. A hírek összeűllítása állatorovosi lóként szinte minden hibát tartalmazott, ezekről hosszan beszélgettünk az adás után.Ezzel kapcsolatban mellékelek egy rövid leírást a hírszerkesztés alapelveiről, akiknek van ilyen gyakorlatuk, azoknak nem sokat mond, másoknak hasznos lehet.

Marci kicsit elgondolkozott.

A műsor tanulságai:
1. Két, egymást túlzottan ismerő és együttműködő ember nem eredményez igazán jó szerkesztő-műsorvezető párost, ismerik egymás gondolatait, ezért nem folytatják le azokat a vitákat, ami a műsorvezetőnek gondolati segítséget adhat.
2. Tivadarra az őszi időszaktól tevékenyebb formában is számítunk.
3. Mindjárt vége a második hétnek is.

pgy


2013. június 7. Szabó Zoltán – Szabó András
Huhhh, itt a második hét vége…. Minden stáb volt már egyszer, kezdődik a következő menet…

Ma Szabóék voltak adásban: Szabó Zoli szerkesztésében, Szabó Andris (Kapocs) műsorvezetésével (Szabó) Marci technikai segítségével. Két olyan ember került egy csapatba, akik külön-külön is kíváló műsorvezetőként működhetnének. Andris még nem csinált ilyen jellegű műsort, Zoli viszont másfél éve nemigen rádiózott, mindketten próbálgatták a lehetőségeket és magukat.
Jó műsor volt, sok anyaggal, fajsúlyos és érdekes témákkal, ez elején kissé elsietve, a végén kicsit lelassulva…

Andris saját műsoraiban az egyik leginkább odafigyelő, a partnerét követő beszélhetőtárs. Szinte irígylem sokszor, hogy mennyire együtt tud lélegezni a vendégeivel, de ma ez nem sikerült olyan jól. A hazai médiában talán egyedülállóként megszólalt az adásban az a Római parti ember, akinek már körülvette a házát a víz, és aki úgy érezte…. hogy otthagyták őt. Sajnos, kimaradt lehetőség volt, nem mentünk a mélyére.

Zoli lubickolt, híreket olvasott, jött-ment a stúdió és a technika között, szóval jól érezte magát: két óra alatt újta belerázódott a másorkészítésbe. Öröm volt látni, hogy az együttműködésük is tökéletesen működött, az egymás iránti tisztelet a másik véleményét is fontossá tette. Hosszú távon azt gondolom, hogy nem egy stábban kellene majd lenniük, de egyelőre megmarad a Szabó-család.

A 117 perc első kéthetes periódusán túl vagyunk. Igyekeztem ezt folyamatosan követni, minden stábbal konzultáltunk adás után, ha szükség volt, segítettem a szerkesztésben, még fotóztam is. Szeretném, ha a továbbiakban rendszeres találkozókon egyeztetnénk az elképzeléseinket, és alakítanánk tovább a műsort. Jövő hét elején rendezzük a sorainkat, pótoljuk a kieső embereket, és utána nekifutunk a kiegészítő – de fontos – dolgoknak: hyírek készítése, állandó elemek, Facebook megjelenés stb.

pgy

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .