2012. 03. 03. Hallgassuk újra – Ferenczi Tünde

A Hallgassuk újra heti műsorfigyelésnél olyan műsorokat hallgattam meg, amiket korábban még nem hallottam, vagy nem ismerem a szerkesztőjét/műsorvezetőjét.  Nem hallgattam zenei műsorokat, mert ezek szerkesztéséhez, a zenei műfajok megítéléséhez nem értek.
A kiválasztott műsorok alapján: nagyon sok jó műsora és műsorvezetője van a rádiónak. Jellemző, hogy, párat közülük most hallottam először!  Vagyis nem ismerem a saját rádiónk műsorait, és ezzel, az a gyanúm, nem vagyok egyedül.
Mivel alapvetően a jó tapasztalatok határozták meg a heti monitorozásomat, arra gondoltam, most arról írok, azokat a műsorokat emelem ki, amik a rádió civil hangja mellett a szakszerűséget és a profizmust erősítik. Azért is teszem ezt, mert örülnék, ha lenne mód arra, hogy a most kiemelt szerkesztő-műsorvezetők közül a ritkábban hallhatók is nagyobb szerepet vállalnának a rádiózásban /rádióban.
A felsorolás nem jelent rangsort, és azt sem, hogy csak ezeket a műsorokat tartom jónak, inkább azt, hogy a heti bontásból ezeket hallottam és emelem ki.
Két egyórás műsort választottam ismétlésre: a Zsákbamacskát és a Kávéházi fertályórát. A választásban figyelembe vettem a műsor minőségén kívül az ismétlés idejét (vasárnap délelőtt) is.
Zsákbamacska, Gold György, élő
Téma: opera, egy fiatalokból álló új operatársulat, a Moltopera bemutatása
Meghívottak: a Moltopera négy tagja
A műsorvezető hangja, felkészültsége, szakmaisága és szakértelme karaktert ad a műsornak. Akkor is figyelemmel követem, ha egyébként a téma nem érdekel. Úgy gondolom, ilyen műsorvezetők fogják meg a hallgatókat. Vezeti is a beszélgetést (jó műsorvezető), és résztvevője is a beszélgetésnek (szakértője a témának). Ebből a kettőből jó dolog áll össze. A műsorban végig fennmaradó, jó értelemben vett feszültséget a jól sikerült vendégválasztás és a műsorvezető profizmusa garantálja.
Kávéházi fertályóra, Demeter Judit, Thuróczy Gergely, élő
Téma: Bártfai László naplójegyzetei és kora
Vendég: Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa
Judit és Thúró különböző műsorvezetői stílust képviselnek, de ez egyáltalán nem zavarja az összképet, sőt, színessé teszi a műsort. A „szakértőműsor” újabb jó példája. Végig fenntartják a figyelmet, változatos eszközökkel kézben tartják a műsort, nincsenek fölösleges, időhúzó, üres kérdések, nincs dadogás. Feszes ritmusú műsorvezetés, lendület. Az indítástól (vendég bemutatása és téma felvezetése) a végéig tartalmas a műsor, nem „ül le”, nem laposodik el, sőt egyre érdekesebb információkat tárnak a hallgató elé. Judit erőteljes hangja és határozottsága mellett Thúró spontaneitása, humora, szarkazmusa nagyon jól jön, fölér egy zenei betéttel. Szerencsés a témaválasztás – mindkét műsorvezető otthon van az irodalomban, a korban (19. század.) Megjegyzéseik, kérdéseik jók. A műsorhoz válogatott zenének (Thúró) is szerepe van abban, hogy hallgatók és műsorban lévők benne maradjanak a téma hangulatában.
Mindenki joga, ….
Jó, hogy van egy angol nyelvű műsorunk. A téma is nagyon jól jön: jogvédelem.
Város szemmagasságból, Szabó Béla, élő
Téma: fotózás, fotózott városok
Béla, jó, hogy nálunk rádiózol, jó hallgatni téged. A hangod nagyszerű, abszolút rádiós beszédkészséggel vagy felvértezve, így önmagadban, szólóban is hallgatható vagy (nem sokan mernénk elvállalni, hogy egy órán át magunk szórakoztatjuk a hallgatóságot), bár vélhetően nem ezért voltál egyedül, meghívott és műsorvezető-társ nélkül a műsorban.
Konstruktív bizalmatlanság, Herman Rita és Újvári Judit, élő
Téma: Oroszország, választások
Vendég: nincs
A műsornak egyik nagy erénye, hogy lányok vezetik. Ez az aktuális külpolitikai témát (oroszországi választások, Putyin) hallgathatóvá, sőt izgalmasabbá teszi. Otthonosan, abszolút magabiztosan vezetik a műsort. Megvan hozzá a kellő rádiós tudásuk. Egyáltalán nem félnek a mikrofontól, egészséges rádiós exhibicionizmust véltem kihallani belőlük.
Kapocs ifjúságsegítő magazin, Szabó András, élő
Ügyes. Gold Györgyhöz hasonlítom.
Kemény kötés, Hajós Vera, ismétlés
(ezt csak zárójelbe, a Hajós Verának)
Azt gondolom, a könyvismertető műsor nagyon nehéz műfaj, mert arról kell beszélni benne, amit olvasni kellene. Ennek ellenére Vera jól oldja meg ezeket a „könyv nélküli” helyzeteket. A beszélgetéseken hallani, hogy a műsorvezető szeret olvasni, és szereti a műsorát. Meg az is, hogy tud az irodalomról beszélni, kérdezni, véleményt alkotni. Jó a műsor felkonfja, olyan, mint egy rádióra alkalmazott irodalmi fülszöveg.
Mindent a nőkről, Elekes Irén, ismétlés
Téma: Nő-művelődéstörténet, Fehér Judit Asszonyok c. könyve; kávéházak és a nők a századfordulón
Vendég: Sali Noémi, várostörténész
Ha lenne rádiós sorozatunk, amit cd-n kiadunk, Elekes Irén művelődéstörténeti sorozatának benne kellene lenni. Irén maga is elkötelezettje, civil reprezentánsa és szakértője a műsorban bemutatott témáknak. A jó értelemben vett feminista művelődés- és irodalomtörténet hangzó dokumentumai ezek a műsorok. Nem mellékesen, abszolút jó műsorvezető, végig kézben tartja a műsort. A vendéget
engedi előtérbe kerülni, ugyanakkor kérdéseivel irányítja és színesíti a műsort.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .