2012. 05. 06. Hallgassuk újra – Ruzsa Viktor

Vasárnap, május 6-án délelőtt 10 – 12 óra között Hallgassuk újra! a  Civil Rádióban. Válogatás az elmúlt hét műsoraiból. Két, viszonylag új műsort választottam ki ezen a héten, az egyik egy könnyedebb, zenés, beszélgetős délutáni műsor, a másik egy viszonylag „nehezebb”, elvont, vagy inkább elgondolkodtató  beszélgetés (ezért ez lesz elsőként hallható   az adásban).

Május 1-én 14 – 15 óra között hangzott el Nagy Helga Lokátor című műsora. Helgát eddig gyakran inkább csak bemondóként hallhattuk  különböző  ajánlókban, ezért számomra nagy-  és – szeretném hangsúlyozni – pozitív meglepetés volt műsora. A tudományfilozófiáról, történetéről, történelmi analógiákról,  társadalom és technikai összefüggésekről beszélgetett Szegedi Péterrel, az ELTE Tudománytörténet- és Tudományfilozófia Tanszékének munkatársával.

 Helyszíni beszélgetést hallhattunk, a stúdióbeszélgetésektől kissé eltérő hangminőséggel,  azt azonban ellensúlyozza a beszélgetés tartalma.

Április 27-én du. 15 – 16 óra között hangzott el Vértes György Made in Hungary című rockzenei műsora, ám most az eddigiektől eltérően Gyurinak nem csupán egy rockzenészt, rockénekest, hanem egy igazán civil embert sikerült közelebb hoznia hozzánk.  Katona Klári  neve senki előtt nem ismeretlen, legyen az tinédzser, legyen idősebb korosztályba tartozó,  magas szintű kultúrát, igényes zenét szerető ember. Gyuri azon műsorkészítők közé tartozik, akinek műsorai alatt – még ha zenés, könnyebb, beszélgetős is – nem lehet mással foglalkozni, akit nem lehet háttérben hallgatni, jómagam élőben nem hallottam, viszont korábbi tapasztalataim alapján kíváncsi voltam, vajon ki  volt a vendége a múlt pénteki adásban, így szombaton nem bírtam megállni – utólag bevallhatom -, hogy ne vigyem haza az Archívumból, és meg ne hallgassam, alig vártam, hogy megtehessem. Nem csak az énekesnő sikeres életpályáját ismerhette meg a Hallgató, hanem pl. azt is, hogy  ma is készül új anyaggal, többek között egy olyan, óvodásoknak szóló népzenei anyaggal, amelynek segítségével amellett kampányol, hogy az új Nemzeti Alaptantervben ne vezessék ki az általános iskolai ének-zene oktatást. Kellemes, jó hangulatú beszélgetés volt,  amelyre ez a műsoridő ne volt elég, szívesen hallgattam volna még.

 

Ami nem kerülhet be a vasárnapi adásba, de  épen be is kerülhetne:

Április 30-án du. 17 – 18 óra között hangzott el eredetileg Kalmár Laci által indított, ám az utóbbi időben betársult Tarcsi Géza által vezetett Hátizsák című műsorunk. Laci távollétében Géza vezette a műsort, és – többek között – egy Laci által készített interjút mutatott be, Gyergyószentmiklós polgármesterét hallhattuk, az erdélyi  település nevezetességeiről, lehetséges túraprogramokról, a táj szépségéről beszélgettek. Amiért nem kerülhetett be a válogatásba, az, hogy Laci hangját alig lehetett hallani, nagyon sok utómunkát igényelne – kár érte, mert egyébként nagyszerű műsor lett volna. Laci is a „nem lehet mást csinálni műsorának hallgatása közben” kategóriába tartozik, jól érzékelhető, hogy nem könyvekből merítkezik, hanem valóban egy igazi természetjáró, természetbarát ember. Szívből kívánom, hogy mihamarabb visszatérhessen a Rádióba.

Végezetül: nagyon vidám  hétfő esti beszélgetést  hallhattunk április 30-án este 20 – 21 óra között a Konstruktív bizalmatlanság című műsorban. Bodnár Judit és Herman Rita a zene fiatalokra gyakorolt hatásáról, a zenei ízlés kialakulásáról beszélgettek, az est  fényét emelte Szigeti Marci is, aki nem csak technikusként  és kiváló zenei szerkesztőként működött közre, hanem Ritáék bevonták őt a beszélgetésbe.  Örültem, hogy  ilyenformán egy zenész is jelen volt a beszélgetésben. A kellemes beszélgetést színesítette  Kovács Ákos és a Depesche mode zenéje, talán írtam is Ritáéknak emailben, hogy több ilyen műsor  kéne, kár, hogy hetente csak egyszer vannak adásban, mert műsoraik által talán el lehetne érni, hogy a Civilt a fiatalabb korosztály is hallgassa, mert sajnálatos tény, hogy a CR-t fiatalok nem hallgatják (vagy legalábbis kevesebben, mint a sztárgyár futószalagként működő kereskedelmieket).

Amiért  nem kerül be a műsor a válogatásba: bár nem hangzott el előtte az „ismétlő” spot, sőt, a műsor elején elhangzott, hogy élő a műsor, kiderült, mégsem élő volt, egy február 6-i adást ismételtek.

 

Összességében: leszámítva, hogy a hosszú hétvége miatt jópár műsor elmaradt, és sok ismétlés is volt,  sok egyéb műsorunk is  ismétlésre érdemes lenne, de hát 2 óra a műsoridő, így nem volt könnyű a választás.

Fenti műsorok készítőinek  ezúton gratulálok, további hasonló jó műsorokat kívánva,

 

Viktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .