2012. 07. 15. Hallgassuk újra – Géczi Gábor

A műsorkészítés és más feladatok mellett a heti best of kiválasztása is elég sok időt igényel (annak dacára is, hogy nyáron sok az ismétlés). Emiatt részletes véleményt műsorokról, műsorsávokról, műsortípusokról nem kívánok mondani. Csak egy-két általános észrevétel:

 

A műsorok többsége, kb. 60 % vállalható, hallgatható, más rádiókban nem hallható, hiánypótló.

A reggeli műsorok némelyikének van tere bőven a javulásra.

 

A zenei műsorok úgy-ahogy rendben vannak, ha eltekintünk attól, hogy a „milyen műfajokat preferálunk és azokon belül milyen színvonalat” csatában csupán kényszerű fegyverszünet van.

 

A beszélgetős műsorok többségében még mindig általános, hogy a műsorvezetők nem, vagy alig szakítják meg zenei részletekkel az elhangzó beszédfolyamot. Nem jelzem, melyik műsorokról van szó. Korábban én is, mások is megtettük, tehát tudják magukról. (A műsorok visszahallgatása felvilágosító erejű lehet.)

—————————————————————————————–

 

Az alábbi négy műsort tartottam a legjobbnak a 2012. július 6-13 időszakban. Egyformán színvonalasak, csak azért sorszámoztam őket, hogy jelezzem az 1-es és a 2–es került be a Hallgassuk újra c. műsorba. (Választásom – mind a témákat, mind az egyebeket tekintve – természetesen szubjektív, mint minden kollégámé, aki ezt a feladatot vállalja.)

 

1./ Kávéházi fertályóra, 2012. július 7, szombat 13-14h.

Thúróczy Gergely vendége ifj. Szlávits László, szobrász volt.

 

2./ 2012. július 11, szerda, 20-21h, Jövőgyár. Reményi László. Isaac Asimov: Számszerűen c. írásának részletei zenével.

 

3./ 2012. július 10, kedd, 19-20h, Kapocs, ifjúságvédelmi magazin, Szabó András vendége: Hutter Mariann, a Völgy Pszichológiai Nyári Egyetem egyik szervezője.

 

4./ 2012. július 12, csütörtök, 10-11h. Tehetségsáv. Rédl Ádám vendége: Fehér Katalin, új média kutató és internet szakértő.

—————–

Túró műsoráról annyit, hogy nagyon szimpatikus volt a vendég, akit meghívott, érdekes dolgokról beszélgettek. Érdeme, hogy megismerteti a hallgatót egy kiváló hazai művésszel, aki igen sokoldalú és aki külön e műsorhoz maga válogatta a színvonalas zenei betéteket is.

 

A Jövőgyár kellemesen meglepett az irodalmi választásával. Bár Reményi László jelzi a végén, hogy nem válik a műsor irodalmivá, én ezt egy kicsit sajnálom. Remekül olvas fel, szinte hiba nélkül, kellemes hangja van, és a zenével való összeszerkesztés is kiváló munka. A felvezetőben nála van aláfestő zene, de szerencsére nem elektronikus loop, hanem finom jazz muzsika. És nem a műsor egésze alatt megy, így a csönd adta lehetőségeket kihasználja. A szövegrészletek közti zenék passzolnak a témához, ami egyébként egybevág a Tehetségsáv új média kapcsán felvetett gondolataihoz.

 

Szabó András remekül kézben tartja a műsorát, nem hagyja elkalandozni pszichológus-növendék vendégét, így a hallgató biztosan megtudja, miért is beszélnek a Bűn völgye nyári fesztiválról. Jó zenéket hoz és be is játssza őket.

 

Rédl Ádám vendégével nagyon érdekes és aktuális kérdéseket boncolgat, amelyek egy része egybevág Isaac Asimov jóslataival. Viszont engem kifejezetten zavart, hogy a műsor egésze, mind az 57 perc alatt elektronikus loop zene ment a háttérben. Ezzel egyrészt elveszti azt a lehetőséget, hogy egy fontos eszközzel a csönddel élni tudjon, kiemeljen vagy elválasszon műsorelemeket. Másrészt a beszédhang is csak a csönd ellentéteként szólalhat meg. Ha végig egy zajfolyam van, az a beszédértést is zavarja. A bejátszott zenéknél dicséretes, hogy magyar zenéket választott. S bár ezek többsége – ha a fülem nem csal – musical részletek voltak, de azokból még a hallgathatóbbak.

 

Végül a riporter kategóriában szeretném megemlíteni, hogy kiemelkedőnek tartom, amit Ruzsa Viktor kollégánk véghezvitt 2012. július 13-i pénteki műsorában (már nem először), ahol a mozgáskorlátozottak egyesülete által szervezett tüntetésről készített riportjait adta közre. Tartalmában és minőségében is példamutató, csakúgy, mint  az a tudósítás, amit a látássérültek parlamenti látogatásáról készített.

 

Hát így. További jó rádiózást kívánok.

 

Géczi Gábor

szerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .