2012. 12. 02. Hallgassuk újra – Ruzsa Viktor

Ezen a héten ismét nekem jutott a megtisztelő feladat, hogy a Kollégák műsoraiból válogassak, hogy melyik az a 2 vagy 3, amelyet érdemesnek gondolok arra, hogy újra meghallgassuk, noha van, amelyiket nem egyszer hallhattunk már.

Nem könnyű a választás, amikor  kiválasztom  az adásba kerülő 2-3 műsort/műsorrészletet, akkor végül mindíg  valamilyen közös tematika lesz a döntő szempont, hogy ne legyenek nagyon elütőek egymástól a kiválasztott műsorok.   Így végül a történelem és filozófia mellett döntöttem.  Ennek alapján két műsor és egy műsorrészlet kerül be a vasárnapi válogatásba.

 

1.  Gábriel Tibor: A Budai Vígadó története

 

Elekes Irén Borbála hétfőn délután 16:15 – 17:00 óra közötti Város szemmagasságban című műsorában a szerzővel beszélgetett az egykor az Állami Népiegyüttesnek és a Civil Rádiónak is otthont adó épület keletkezésének körülményeiről, Budapest akkori történetéről, illetve az épület első fél száz évéről, a megépülés évétől, 1899-től kezdve 1950-ig. 

 

2. Gartner-Kertész Tibor: Nagyapám fegyvert rejteget

 

Vasárnap este 19:00 – 20:00 óra között hallható Keménykötés című műsorunk első részében Hajós Vera egy, a  Scolar Kiadó gondozásában megjelent könyről  beszélget annak szerzőjével, Gartner-Kertész Tiborral, aki hároméves kutatómunka után tárja elénk az I. világháború és korának történelmét, a nagyapja szemszögéből nézve. A szerzőt egy, a nagyapja hagyatékában talált cédula ihlette. Vajon mi késztette nagyapját arra, hogy pincéjében temérdek mennyiségű fegyvert rejtegessen? Vera bevezetőjében mindjárt felmerült a kérdés: Ki milyen erkölcsi normát, hagyatékot hoz magával otthonról…?  

 

3. A név és az ember – Botond Gyula pszichiáter

 

Bár nem először került adásba kedden este 20:00 – 21:00 óra között Pogány Gyuri A név és az ember című sorozatának ezen darabja, jó volt végighallgatni a Botond Gyulával készült interjút. Gyuritól megszokhattuk, hogy nem pusztán azért hív meg embereket a műsorába, hogy a szakmájáról beszélgessen velük, hiszen azt úgyis mindenki tudja. Annak bárki utánanézhet az interneten vagy egyéb helyeken, hanem kicsit az illető gondolkodásmódjáról, filozófiájáról beszélgessen velük. Mostani beszélgetőtársával is így tett. Bár a műsor első felében az interjú könnyen emészthetőnek tűnt, éppen azért, mert Gyuri a tanulmányokról, szakmáról beszélgetett vele, azonban a műsor második harmadától kezdve elgondolkodtatóvá vált a beszélgetés, főleg az utolsó harmadban, amikor a mai gyerekek interneten  való kapcsolatteremtése és a média torzítása, az egyes információk pontatlan átadása, elgondolkodtató kérdések is szóba kerültek. 

Az, hogy mindhárom beszélgetés tartalmas, és erőteljes odafigyelést igénylő  volt, az is bizonyítja, hogy alig voltak zenével megszakítva. Még Gyuri műsorában is mindösszesen talán 2 zeneszám volt, ráadásul a második Gyula saját szerzeménye, amely még csak dallamosnak sem nevezhető, eléggé elvont, viszonylag egysikú volt, viszont tökéletesen illeszkedett a beszélgetés tartalmához.

Nem háttérműsorra számíthat az, aki vasárnap délelőtt 10 – 12 óra között a  Hallgassuk újra! adást választja.

 

Kellemes időtöltést kívánok annak, aki hallgatni fogja, az érintett Kollégáknak pedig ezúton gratulálok ezen műsorokhoz.

 

Üdvözlettel,

Viktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .