2012. 12. 23. Hallgassuk újra – Zalka Ilona

Minden alkalommal, ha írok, azzal szoktam kezdeni, hogy érdekes és izgalmas hét volt. Most sincs másképp, bár a jelölt héten sok volt az ismétlés. Csak a számomra legérdekesebb műsorokról írtam.

 

Weisz Iván a Kulturkoktél szerkesztője, most is tartalmas és érdekes programokat ajánlott. Szeretem ezt a műsort, mert segít tájékozódni.

 

Józsa Ágnes Színpadkép című műsorát, ha módom van, meghallgatom. Jobbára persze az archívumból, de még ekkor is aktuális. Nagyon tetszik, hogy többféle témát választ, alkalmanként 4-5-t, és a hangképek, a riportok amellett, hogy informatívak, érdekesek is, műsora szombatonként jelentkezik. Ezen a héten is sokszínű volt, mert 4 érdekes eseményről számolt be, a tőle megszokott kedvességgel és felkészültséggel. A Hoppárt társulat a Merlinben játszik, 5 féle produkcióval. Tagjai  a színművészeti Egyetemen voltak osztálytársak, vezetőjükkel Herceg Tamással készült beszélgetés a pályakezdés, a színészi lét kérdéseit feszegeti. A Vígszínház kezdeményezése volt a Down Egyesület segítése, és az egészséges és down- szindrómás gyerekek rajzaiból készítettek kiállítást a Szabó Ervin könyvtár gyermekkönyvtárában. Dr. Dipot Péter könyvtárvezetővel beszélgettek erről, Mácsai Pál kamara Rodin kiállítást nyitott meg a Szépművészeti Múzeumban. Végül hangképek készültek a Rózsavölgyi Szalonban tartott Jordán Tamás és Sebő Ferenc József Attila estjéből.

 

Radó László és Géczi Gábor ismét nagyon jó zenei összeállítással jelentkezett a Hangképcsarnok című műsorukban. Bár ezek között nem mindegyik az én zeném, jó volt hallgatni.

 

Mindig megkeresem a Konstruktív bizalmatlanság című műsorát. Hermann Rita és Bodnár Judit hétfő este beszélgetése a világvégi jóslatokról szólt. Itt meg kell jegyeznem, hogy ahhoz képest, hogy felvételről szólt sok volt a „makogás” „őzés”, bizonytalan fogalmazás. Sok volt a zene. A műsorvezetők egymás szavába vágtak, és nem mindig lehetett tudni, hogy ki. A kezdeti általánosságok után, igen érdekes, többféle világvége jóslatok és ezek történeti áttekintése tette izgalmassá az adást.

 

Civil rádió klub a Merítés különadása volt, mely a Gyermekmentő Szolgálattal foglalkozott Edvi Péter, dr. Irán László segítségével. A szokásos jó színvonalon.

 

 

Szabó András most sajátos Kapocs Ifjúságsegítő magazint szerkesztett, vezetett, mert Szigeti Márton (Marci) volt a vendége, aki rádiónk technikusa. Az életét, és az elkötelezettségét bemutató riport nekem sok újat mondott.

 

Az én műsorom a Disputa. Joggal vetődik fel, hogy a másik Disputát is hallgatom. Tanulok belőle. Most Elekes Irén Borbála beszélgetett Sinonyi Gyulával a Bocs Alapítványtól. Témájuk a „globális generáció” és az 50 felettiek élete, környezetvédelmi aspektusból is. A felelősséget feszegették, tartalmas és érdekes módon.

 

Klaszmann Péter Bíborköd című progresszív rockot bemutató műsora tőlem idegen, de mégis meghallgattam, mert kíváncsivá tett. Nem lett a kedvencem, de nem volt hiába való, ott tartott a készülék előtt.

 

 

Végül Péterfi Ferenc Demokrácia most című műsoráról írnék. Vendégei voltak: Somogyi Tamás Vörösmarty Gimnázium Transzperns csoportjának rendezője, és Zrínyi Gál Vince a Koma Társulat vezetője

„Egy előadás margójára”, írhatták volna a műsorajánlóban, mert a fiatalok demokrácia képéről, és a méltóságról szólt, éppen akkor, amikor naponta az utcán is szerették volna megvédeni ezeket az értékeket.  A Vörösmarty Gimnázium előadása a Jövő képtelen címmel került bemutatásra, mely sajátos eszközökkel, bábokkal, maszkokkal beszélt a közéletről. A kultúra, a színház segítségével nyitják ki a fiatalok érdeklődősét a világ változásai iránt.  A fiatalok közössége sokat adott a két rendezőnek is, miközben beszélgetések alakították az előadást. Interaktív, újszerű előadás arról, hogy mi történik, és mi történhet, ha ez a tendencia marad. Milyen társadalmi modellben szeretnének élni a fiatalok. Fiatalok „játszanak” fiataloknak és a gyerekeknek is. A közös gondolkodás, a kérdések közös megfogalmazása, akár nehéz helyzetben lévőkkel is (Leánynevelő Intézet) igazolta, hogy érdemes, sőt kell a fiatalokat meghallgatni.

Péterfi Feri nagyon jól vezette a beszélgetést, mert mindig „visszaterelte” partnereit a fő kérdésekhez.

 

 

A műsorajánlóba Színpadkép és a Demokrácia most címűeket tettem, az alábbiak szerint:

Hát megse lett világvége.

Ezen a héten is sok izgalmas, érdekes műsorral találkozhatott a civil rádiót hallgató. Mivel engem elsősorban a szűkebb értelemben vett kultúra érdekel, de ez a hét a fiatalokról is szólt, a válogatásom szempontjai is ezek voltak.

Józsa Ágnes Szinpadkép című műsora szombatonként jelentkezik. Ezen a héten is sokszínű volt, mert 4 érdekes eseményről számolt be, a tőle megszokott kedvességgel és felkészültséggel. A Hppárt társulat a Merlinben játszik, 5 féle produkcióval. Tagjai  a Színművészeti Egyetemen voltak osztálytársak, vezetőjükkel Herceg Tamással készült beszélgetés a pályakezdés, a színészi lét kérdéseit feszegeti. A Vígszínház kezdeményezése volt a Down Egyesület segítése, és az egészséges és down- szindrómás gyerekek rajzaiból készítettek kiállítást a Szabó Ervin könyvtár gyermekkönyvtárában. Dr. Dipot Péter könyvtárvezetővel beszélgettek erről, Mácsai Pál kamara Rodin kiállítást nyitott meg a Szépművészeti Múzeumban. Végül hangképek készültek a Rózsavölgyi Szalonban tartott Jordán Tamás és Sebő Ferenc József Attila estjéből.

A Demokrácia most műsorban Féterfi Ferenc színházi embereket hívott a Vörösmarty Gimnázium Transzparens csoportjának, illetve a Koma Társulat vezetőit. A jövő képtelen előadásról és készítéséről, a fiatalok nyitottságáról érdekes beszélgetés zajlott, melynek az elmúlt hét eseményei különös aktualitást is adott.

Most ezt ajánlottam de kérem böngésszenek rádiónk archívumában. Jó szórakozást.

 

Zalka Ilona

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .