2012. 12. 23. Hallgassuk újra – Zalka Ilona

Minden alkalommal, ha írok, azzal szoktam kezdeni, hogy érdekes és izgalmas hét volt. Most sincs másképp, bár a jelölt héten sok volt az ismétlés. Csak a számomra legérdekesebb műsorokról írtam.

 

Weisz Iván a Kulturkoktél szerkesztője, most is tartalmas és érdekes programokat ajánlott. Szeretem ezt a műsort, mert segít tájékozódni.

 

Józsa Ágnes Színpadkép című műsorát, ha módom van, meghallgatom. Jobbára persze az archívumból, de még ekkor is aktuális. Nagyon tetszik, hogy többféle témát választ, alkalmanként 4-5-t, és a hangképek, a riportok amellett, hogy informatívak, érdekesek is, műsora szombatonként jelentkezik. Ezen a héten is sokszínű volt, mert 4 érdekes eseményről számolt be, a tőle megszokott kedvességgel és felkészültséggel. A Hoppárt társulat a Merlinben játszik, 5 féle produkcióval. Tagjai  a színművészeti Egyetemen voltak osztálytársak, vezetőjükkel Herceg Tamással készült beszélgetés a pályakezdés, a színészi lét kérdéseit feszegeti. A Vígszínház kezdeményezése volt a Down Egyesület segítése, és az egészséges és down- szindrómás gyerekek rajzaiból készítettek kiállítást a Szabó Ervin könyvtár gyermekkönyvtárában. Dr. Dipot Péter könyvtárvezetővel beszélgettek erről, Mácsai Pál kamara Rodin kiállítást nyitott meg a Szépművészeti Múzeumban. Végül hangképek készültek a Rózsavölgyi Szalonban tartott Jordán Tamás és Sebő Ferenc József Attila estjéből.

 

Radó László és Géczi Gábor ismét nagyon jó zenei összeállítással jelentkezett a Hangképcsarnok című műsorukban. Bár ezek között nem mindegyik az én zeném, jó volt hallgatni.

 

Mindig megkeresem a Konstruktív bizalmatlanság című műsorát. Hermann Rita és Bodnár Judit hétfő este beszélgetése a világvégi jóslatokról szólt. Itt meg kell jegyeznem, hogy ahhoz képest, hogy felvételről szólt sok volt a „makogás” „őzés”, bizonytalan fogalmazás. Sok volt a zene. A műsorvezetők egymás szavába vágtak, és nem mindig lehetett tudni, hogy ki. A kezdeti általánosságok után, igen érdekes, többféle világvége jóslatok és ezek történeti áttekintése tette izgalmassá az adást.

 

Civil rádió klub a Merítés különadása volt, mely a Gyermekmentő Szolgálattal foglalkozott Edvi Péter, dr. Irán László segítségével. A szokásos jó színvonalon.

 

 

Szabó András most sajátos Kapocs Ifjúságsegítő magazint szerkesztett, vezetett, mert Szigeti Márton (Marci) volt a vendége, aki rádiónk technikusa. Az életét, és az elkötelezettségét bemutató riport nekem sok újat mondott.

 

Az én műsorom a Disputa. Joggal vetődik fel, hogy a másik Disputát is hallgatom. Tanulok belőle. Most Elekes Irén Borbála beszélgetett Sinonyi Gyulával a Bocs Alapítványtól. Témájuk a „globális generáció” és az 50 felettiek élete, környezetvédelmi aspektusból is. A felelősséget feszegették, tartalmas és érdekes módon.

 

Klaszmann Péter Bíborköd című progresszív rockot bemutató műsora tőlem idegen, de mégis meghallgattam, mert kíváncsivá tett. Nem lett a kedvencem, de nem volt hiába való, ott tartott a készülék előtt.

 

 

Végül Péterfi Ferenc Demokrácia most című műsoráról írnék. Vendégei voltak: Somogyi Tamás Vörösmarty Gimnázium Transzperns csoportjának rendezője, és Zrínyi Gál Vince a Koma Társulat vezetője

„Egy előadás margójára”, írhatták volna a műsorajánlóban, mert a fiatalok demokrácia képéről, és a méltóságról szólt, éppen akkor, amikor naponta az utcán is szerették volna megvédeni ezeket az értékeket.  A Vörösmarty Gimnázium előadása a Jövő képtelen címmel került bemutatásra, mely sajátos eszközökkel, bábokkal, maszkokkal beszélt a közéletről. A kultúra, a színház segítségével nyitják ki a fiatalok érdeklődősét a világ változásai iránt.  A fiatalok közössége sokat adott a két rendezőnek is, miközben beszélgetések alakították az előadást. Interaktív, újszerű előadás arról, hogy mi történik, és mi történhet, ha ez a tendencia marad. Milyen társadalmi modellben szeretnének élni a fiatalok. Fiatalok „játszanak” fiataloknak és a gyerekeknek is. A közös gondolkodás, a kérdések közös megfogalmazása, akár nehéz helyzetben lévőkkel is (Leánynevelő Intézet) igazolta, hogy érdemes, sőt kell a fiatalokat meghallgatni.

Péterfi Feri nagyon jól vezette a beszélgetést, mert mindig „visszaterelte” partnereit a fő kérdésekhez.

 

 

A műsorajánlóba Színpadkép és a Demokrácia most címűeket tettem, az alábbiak szerint:

Hát megse lett világvége.

Ezen a héten is sok izgalmas, érdekes műsorral találkozhatott a civil rádiót hallgató. Mivel engem elsősorban a szűkebb értelemben vett kultúra érdekel, de ez a hét a fiatalokról is szólt, a válogatásom szempontjai is ezek voltak.

Józsa Ágnes Szinpadkép című műsora szombatonként jelentkezik. Ezen a héten is sokszínű volt, mert 4 érdekes eseményről számolt be, a tőle megszokott kedvességgel és felkészültséggel. A Hppárt társulat a Merlinben játszik, 5 féle produkcióval. Tagjai  a Színművészeti Egyetemen voltak osztálytársak, vezetőjükkel Herceg Tamással készült beszélgetés a pályakezdés, a színészi lét kérdéseit feszegeti. A Vígszínház kezdeményezése volt a Down Egyesület segítése, és az egészséges és down- szindrómás gyerekek rajzaiból készítettek kiállítást a Szabó Ervin könyvtár gyermekkönyvtárában. Dr. Dipot Péter könyvtárvezetővel beszélgettek erről, Mácsai Pál kamara Rodin kiállítást nyitott meg a Szépművészeti Múzeumban. Végül hangképek készültek a Rózsavölgyi Szalonban tartott Jordán Tamás és Sebő Ferenc József Attila estjéből.

A Demokrácia most műsorban Féterfi Ferenc színházi embereket hívott a Vörösmarty Gimnázium Transzparens csoportjának, illetve a Koma Társulat vezetőit. A jövő képtelen előadásról és készítéséről, a fiatalok nyitottságáról érdekes beszélgetés zajlott, melynek az elmúlt hét eseményei különös aktualitást is adott.

Most ezt ajánlottam de kérem böngésszenek rádiónk archívumában. Jó szórakozást.

 

Zalka Ilona

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .