A Civil Rádió frekvenciaügye a hazai sajtóban

„A hatóság kiírta az éterből a Civil Rádiót, Döntött a médiahatóság: elhallgat Magyarország legnagyobb civil rádiója, A Médiatanács elmagyarázza, miért nem hosszabbította meg a Civil Rádió engedélyét, A Civil Rádió bezárása újabb támadás a sajtószabadság ellen, A Civil Rádió harcolni fog az ellehetetlenítése ellen, Elnémulhat…, Elhallgattatják…, Elkaszálta a Médiahatóság a Civil Rádiót – Elhallgathat az egyik utolsó független adó is”Kazinczy Bálint összefoglalója

Október 10-én jelent meg az első sajtóhír, amely a Médiatanács Civil Rádiót érintő döntéséről szólt. A Magyar Hang számolt be elsőként arról, hogy a testület keddi (október 8-i) ülésén úgy döntött, nem hosszabbítja meg további 5 évvel a Civil Rádiózásért Alapítvánnyal a budapesti 98,0 Mhz frekvenciára kötött szerződést, ami annyit jelent, bizonytalanná vált a rádió jövőbeli frekvenciás elérhetősége december 21. után (interneten azonban, bármi is történjen, mindenképpen tervezünk a folytatással). Innentől kezdve a hatóság dönt arról, újra pályáztatja-e a frekvenciát, és ha igen, az elbírálás után melyik pályázónak ítéli azt oda.

Noha a grémium október 8-i ülésének jegyzőkönyve még nem volt elérhető a testület honlapján, sajtómegkereséseket követően délután megjelentettek egy hírcikket, amelyben egyebek mellett, említés szintjén kitértek a Budapest 98,0 Mhz-es frekvenciát illető döntésre is, amelyben megerősítették a korábbi értesüléseket. Ezt követően a nagyobb hazai hírportálok, mint az Index vagy a HVG is beszámoltak az eseményről. Mindezek mellett a médiahírekre szakosodott Media1 továbbá a Népszava, a Mérce és a 24.hu is közölték az információt.

A hírt leközlő oldalak közül több helyen is arról olvashatunk, hogy a rádió a rá korábban kiszabott bírságokat befizette, és emiatt nem állja meg a helyét a döntés. Itt fontos megemlítenünk, hogy a Médiatanács valójában nem a bírságok be nem fizetésével, hanem a rádió kisebb működésbeli szabálytalanságaira hivatkozva hozta meg a döntését. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy előfordultak olyan súlytalan eltérések a műsorkvótákban, mint hogy 40% helyett 42,4% ismétlés volt hallható. Minderre és a hazai közösségi rádiókra vonatkozó médiaszabályozásra is kitért a szintén budapesti éterben fogható kisközösségi Első Pesti Egyetemi Rádió (EPER), amely “A hatóság kiírta az éterből a Civil Rádiót” címmel jelentetett meg rövid írásos és hangi összefoglalót az esetről.

Az eseményekhez hozzátartozik, hogy kedden a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, Gréczy Zsolt közleményt jelentetett meg, amelyben jelezték, tiltakoznak a Médiahatóság lépése ellen, és továbbra is kiállnak a civil, közhasznú szervezetek mellett.

Néhány nappal később, október 15-én az NMHH újabb közleményt jelentetett meg az Országos Sajtószolgálaton keresztül, amelyben reflektáltak a sajtóban megjelentekre, továbbá közölték, a Médiatanácsnak “szándékában áll azokat a frekvenciákat újra megpályáztatni, amelyeken a szolgáltatók jogosultságát – a Civil Rádióéhoz hasonlóan – nem hosszabbította meg. A régi és az új pályázók egyenlő esélyekkel lesznek jogosultak pályázatot benyújtani.”

Arról, hogy mikor döntenek a frekvenciapályázat kiírásáról, egyelőre nincs hír.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .