A kanadai látogató…

Sayyida Jaffer, önkéntes
Kingston, Ontario, Kanada
e-mail: Sayyida.jaffer@gmail.com
Közösségi rádió: CFRC 101.9 FM
weboldal: www.cfrc.ca

A múlt héten meglátogatott minket egy kanadából érkezett közösségi rádiós kolléga. Géczi Gábor beszámolója.

Az elmúlt szombaton a 2-es stúdióban dolgoztunk, mikor kora délután beesett a CR stúdiójába a fenti fiatal hölgy. Turistaként érkezett, és ha már itt volt, akkor szerette volna megnézni a mi közösségi rádiónkat. (erről előzetesen e-mailben is értesítette a kollégákat.)

Körbe kalauzoltam, megmutattam neki mindkét stúdiót, az irodát és a szerkesztői szobát, sőt a Fonót is. Számos kérdést tett fel, amikre igyekeztem válaszolni. Pl. Mióta vagyunk? Hányan dolgozunk itt? Mennyi önkéntes, mennyi a fizetett alkalmazott? Milyen zenetárunk van? Csodálkozott, hogy nálunk technikusok segítik a műsorvezetőket, mert náluk, minden munkatársnak meg kell tanulnia kezelni a technikai eszközöket. A 2-es stúdiót látván elmondta, hogy náluk is van még kazettás magnó és nagy becsben tartják, mert sokan használják még pl. digitalizálásra!

Érdekelte az is milyen arányban használnak a kollégáink saját maguk által hozott zenét illetve a CR zenetárat. A tájékoztatás/tájékozódás kölcsönös volt. Én informáltam az új magyaroroszági média törvényről és a belőle fakadó, a közösségi médiumokra vonatkozó gondjainkról. Elmondtam hány közösségi rádió működik ma Mo-on. Érdekelte, hogy Bp-en hány közösségi rádió van. Beszéltem a Szabad Rádiók Magyarországi Egyesületéről is és megemlítettem tevékenységünket az Európai Uniós projektekben.

Ő egy kanadai kisvárosból, a Torontó mellett található Kingstonból jött és ott – mint általában Kanadában – egy helyi közösségi rádió üzemel, ami a helyi egyetemmel és/vagy a kisváros lakóival, irányítóival működik együtt. Nagyon sok kanadai közösségi rádió tagja a Közösségi Rádiók Világszervezetének. Kérdésére elmondtam, hogy a CR is tag.

Megállapítottuk, hogy jó lenne, ha lehetne együttműködés a távolabbi kontinenseken lévő közösségi rádók között is. https://radio4all.net/ Ezen a címen működik Kanadában a közösségi rádiók számára a lehetőség, hogy feltöltsenek saját és letöltsenek más közösségi rádiók által készített műsorokat és azokat leadják. Említettem, hogy van egy ismerősöm Montreálban. Erre rögtön ajánlott egy jó kis közösségi rádiót abban a városban is: CKUT Radio, 90.3 FM

A McGill Egyetemhez kötődik ez a közösségi rádió, weboldala: www.ckut.ca Búcsúzáskor Sayyida megköszönte az időt, amit rá szántunk és elmondta, hogy természetesen szívesen vár mindenkit, aki közülünk felbukkan az Ontario állambeli Kingstonban, Kanadában és akkor viszonozza a szives kalauzolást.

Géczi Gábor szerkesztő

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .