Dürrenmatti a dilemma: az ügyészség és a korrupcióüldözés

“A korrupció (a latin corruptĭo, romlás, rontás szóból) olyan törvénybe vagy közerkölcsbe ütköző cselekedet, amely során valaki pénzért vagy más juttatásért vagy juttatásra való kilátásért cserébe jogosulatlan előnyhöz juttat másokat.”

Ma már az utcaseprő közmunkásnak is fizetnie kell a főnököknek, hogy ne cseréljék le bármikor, hiszen a túljelentkezés miatt ettől mindennap félhet! A pályát éppen elkezdő, kedves bölcsisnénit is egyik napról a másikra ki lehet rúgni, hogy ott a polgármester egyik barátnőjének legyen bejelentett munkahelye! A megfelelő egészségügyi ellátást is csak akkor kapod meg, ha az unokatesód felesége ismer egy-két embert, és amúgy is épp a szomszédos osztályon dolgozik, ahol van még egy hely, ahova beférsz!

A társadalom ezen szintjén az emberek a megélhetésért való küzdelmükben, “fennmaradásuk” érdekében korrumpálnak és korrumpálhatók. Ezek az emberek a kiszolgáltatottságuk miatt kerülnek ebbe a helyzetbe, senki nem védi meg őket. Akik változtathatnának a helyzeten -, akik kigyomlálhatnák a társadalomból ezt a romlást, a döntéshozók, a törvényhozók, a politikusok, akik biztonságot adhatnának a munkavállalóknak és pályakezdőknek, betegeknek és rászorulóknak,- ma már egy ország, egy kontinens szeme láttára űzik a korrupciót. Rajta vannak kapva! …és mégsincs semmi…

Ligeti Miklós a Transparency International Magyarország jogi vezetője beszél az ügyészség korrupcióellenes munkájáról.

Civil Rádió 2017.11.16.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.