..és akkor kinyílt a negyedik ajtó..

Szőnyi Olga, (1933-2013), elismert magyar operaénekesnő, Bartók Kékszakállú herceg vára című operájának legendás Juditja.“Jó színészi készségekkel megáldott drámai mezzo volt. Egyik férje, dr. Russay István (Szombathely, 1918 – Budapest, 1986), jogász, 1938 és 1969 között a Külkereskedelmi Minisztériumban, illetve elődeiben töltött be különböző állásokat, 1969-től 1984-ig a Mineralimpex vezérigazgatója volt. Férje váratlan halála után Szőnyi Olga is részt vett az ellene indult nyomozásban, amely során elsikkasztott, vagy feltehetőleg kenőpénzként kapott dollármilliókat találtak Russay külföldi bankszámláin, készpénzben, kötvényekben és különböző nemesfémekben.” (Wikipédia)
Hogyan szerezhetett valaki dollármilliókat a szocializmus legvidámabb barakkjában, titokban, külföldi számlákon tartva? Borvendég Zsuzsanna legújabb, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága által kiadott A Cég megnyertjei – a megnyertek cégei – Titkosszolgálati vállalatalapítások és valutakitermelés a Kádár-rendszer idején című kötetében történeti esettanulmányokon keresztül mutatja be, hogy “a vadkapitalista üzletvitel a szocialista elit kiváltságaként már a hatvanas évektől kezdve a rendszer sajátja volt”.

Elekes Irén készített interjút a szerzővel.
Civil Rádió 2018.07.05.

Természetesen Szőnyi Olga életművét és munkásságát a fenti bejegyzéssel értékelni nem kívánjuk, ezen kívül csak méltatni tudjuk, a bejegyzésben való szerepeltetése pusztán a többszörös figyelemfelkeltést szolgálja.
A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .