Karcoljuk a felhőket?

“1160-ban, amikor megindultak a párizsi Notre-Dame székesegyház építésének munkálatai vajon gondoltak-e a tervezők, a kivitelezők és a megrendelők arra, hogy milyen változásokat hoz majd az épület a város látképébe, hogy illeszkedik e majd a környezetébe? Hogy a tér kialakítása megfelel e majd a funkciójának? Hogy az épület használói kellemesen, kényelmesen érezzék majd benne magukat? Hogy minden a kornak megfelelő technikai megoldás, innováció érvényesüljön? Hogy olyan kivitelezési eljárásokkal dolgozzanak, ami a földrajzi elhelyezkedés szempontjából megfelelően alkalmazza a helyi nyersanyagokat, erőforrásokat? Gondoltak-e rá, hogy az épületnek még 2018-ban is állnia kell? Egyáltalán mióta figyelünk a tér-, épület- és a városhasználat közösségi szempontjaira?
A Civil Rádió új műsorában a kortárs építészettel kapcsolatban vetnek fel hasonló kérdéseket és keresnek adekvát válaszokat a műsorkészítők, Kohári Edit és Fázold Helga keddenként délelőtt 11 órától.”

Ezekkel a sorokkal indítottuk útjára 2018 novemberében az új, kortárs építészettel foglalkozó Aula című műsorunkat. Akkor még nem tudhattuk, hogy áprilisban leég az említett székesegyház nemes egyszerűséggel Az Erdő-nek nevezett tetőszerkezete, melynek újjáépítése kapcsán is számtalan technikai, építészeti kérdés vetődött fel érintve a környezeti, környezetvédelmi, kulturális nézőpontokat. Azt eredeti állapotok helyreállításához 13000 többszáz éves tölgyfa lenne szükséges…
Az építkezésekkel járó környezeti terhelés problémája – eddig a szakma perifériáján létező téma – most a világ szeme elé tárult.
Építészek, ne építsetek! címmel megjelent cikkében Bojár Iván András, művészettörténész, építészkritikus nem is erre, hanem nagyobb léptékben, a fenyegető globális klímakatasztrófára reagált. Fázold Helga interjúja az Aulában.
Civil Rádió, 2019.05.15.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .