Károlyi Csaba: Civil

Károlyi Csaba: Civil
LIX. évfolyam, 5. szám, 2015. január 30. (Civil Rádió, FM 98.)

Több műsort is érintő, elemző írás jelent meg a Civil Rádióról az Élet és Irodalomban.
Az írás a civilség megragadásával indít és ebben a vonatkozásban mutatja be a Civil Rádiót – annak sajátos médiajellemzőit.
„Ha akarom, persze, minden viselkedésmód „civil”, ha civilekhez kötődik. A logikai buktató az, hogy ha mindenki civil, akkor mi nem civil viselkedés? Ez a rádió azt képviseli: lehet a sportról, a filozófiáról vagy az irodalomról is „civil” szemszögből beszélni, bár néha nehéz megmondani, miben is más ez a szemszög…”
Bemutat, kicsit elemez, ajánl több műsort, a Demokrácia MOST! című sorozat új részprogramját (Civil Világ), a Keménykötést, a Tükörcserepeket és szól a rádió zenei karakteréről is.
„A 117 perc című magazin igazi szolgáltatást nyújt (vezeti: Szabó Zoltán). 23-án például Horn György az iskolai felvételik körüli felfordulást értelmezte mértéktartóan és szakszerűen, Pintér Andrással elemezték, hol a határ valláskritika és vallásgyalázás között, és ha létezik vallásgyalázás, olyankor hol van a szólásszabadság, Gallyas Lászlóval pedig az egyházi iskolák előretöréséről beszélgettek. A múlt hét vendége Tóth Zoltán választási szakértő volt, aki 23-án a politikában való általános csalódottságról beszélt, de arról is, hogy akik civilként változást, „valódi” demokráciát akarnak, ám közben azt mondják, hogy ők nem politizálnak, azok önáltató módon viselkednek, mert hiszen ők is politizálnak. Szerinte a mai civil szervezeteknek, ha komolyan gondolják fellépésüket, előbb-utóbb párttá kell válniuk. Befejezésül, Szabó Zoltán kérdésére, hogy milyennek találja ezt a rádiót, Tóth Zoltán joggal válaszolta azt: „Önök a demokráciát támogató média.”
Nem esett még szó a sokféle zenéről. Van retro magyar rock is – idősebb civileknek – LGT, Illés, sőt Fonográf. Talán a fiatalok kevesebb érdekességet találnak. De van itt világzene, jazz, modern, komoly, afro, indiai, latin, arab, folk, blues, rock (sőt külön egy óra elképesztő orosz rock!).”
A kritikai észrevételt sem mellőzi, de elismerően szól a fennmaradásért való múlt évi küzdelemről.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

One Response to Károlyi Csaba: Civil

  1. Nagyon szépen köszönjük a cikk írójának az elemzést!

    Ez talán egy jó referencia is lehet nekünk. Én a magam részéről osztani is fogom ezt az írást, ahol csak lehet. Egy következő elemzésében pedig érdemes lenne a szöveges-, így a szociális-, életmód-tematikájú műsoraink is elemezni. Úgy, mint A kanál forradalma vegetáriánus életmód-magazin, a Handycap, a Filagória című műsoraink is, de érdekes lehet még a nem rég indult Civil sport című hétfő délutáni műsorunk is, a hétfő esti Gondolkozda, vagy – ha már demokrácia -, akkor a szerda délelőtt 10 órakor hallható önkormányzati műsorunk is.

    Remélem, előbb-utóbb ezen műsorok elemzésére is sor kerül majd.

    Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .