KURATÓRIUM 2014

 

A kuratórium összejöveteleinek dokumentumai, idő szerinti sorrendben.

 


EMLÉKEZTETŐ 2014. október 13.  17:30 kuratórium

Jelen vannak: Görög Mása, Szabó András, Hajós Vera, Pogány György, Géczi Gábor tagok és Cserháti Ákos ügyvezető

 

Tervezett napirend:

 1. Szedjük össze, hogy a pályázatokon kívül milyen anyagi forrásaink lehetnek, és milyen lépéseket tegyünk;,
 2. Döntsük el, milyen műsorokra koncentrálva indítsuk el a CR-részvény programunkat;
 3. Hogyan alakítsuk a műsorszerkezetet ebben az időszakban;
 4. Hogyan indítsuk el az új önkéntesek szervezését – területek (kiemelten a technikusok) – feladatok – határidők;
 5. Pályázat: https://www.tarsadalmiinnovacio.hu/#plyzat – nézzük meg;
 6. Közös üzemeltetésre felajánlották nekünk a Licitszalont – https://www.licitszalon.hu/ – akarunk és tudunk-e vele valamit kezdeni?

 

Napirend előtt

01. Gyuri jelezte, hogy a CR Krónika oldalán elkészített egy ún. deszkamodell szoftvert, ami a CR weboldalának funkcióit transzferálja a Krónika oldalra.

02. Mása jelezte, hogy jó lenne a CR internetes hallgatását egyszerűbbé tenni. Gyuri szerint amúgy is aktuális a szerverünk cseréje, és akkor egy új stream, esetleg egy mobil stream is bevezetésre kerülhet.

03. Szintén Mása jelezte, hogy a Skype telefonon készített interjúk igen drágák kezdenek nekünk lenni. Mása küldött egy másik, olcsóbb lehetőséget. (Én nem kaptam meg – GG megj.) Gyuri is jelezte, hogy egy 15 ezer Ft-os egyszeri beruházással és/vagy regisztrációval jóval olcsóbbá tehető.

04. Harle Tamás 2 hét múlva kezdi a sport műsorát, ezért a Civilsport-nak más helyet kell találni. Cs. Ákos fog emiatt beszélni Preznánszky Dittével.

05. A jelenlévő tagok közül négyen (H. Vera kivételével) amellett voltak, hogy a Gombapresszó ilyen formában ne legyen tovább. Szabó Andris leül a két műsorvezetővel és megbeszéli velük.

 

Anyagi források:

A norvég pályázatot Ákos újra be fogja adni 2014. október 15-e a határidő. Sz. András jelezte, hogy a TÁMOP a régi formában lezárul, és új rendszer indul, amelyet tanulmányoznunk kell.

Mása javasolta, hogy ajánlatokat adhatunk különböző civil szervezeteknek, és csökkentett áron PR csomagok összeállítására vállalkozhatnánk.

Megerősítettük, hogy bármilyen SPOT-ot, ami pénzt hoz a CR-nak, a műsorkészítők kötelesek befogadni (eltűrni) a műsoraikba(n).

Mása kérte, hogy jelöljük ki azokat a CR-ós műsorokat, amelyeket ajánlhatunk „lobogtatásra” a CSR-nak.

Péterfi Feritől a következő kuratóriumi ülésre várjuk az állatvédő (Eb-óvó) és környezetvédő egyesületektől a javaslatokat. És a Mérő Mátyással a felekezeti adások ügyében folytatott megbeszélésének eredményeit is.

A műsor szerkeszet átalakítása

H.Vera kérdései. Mi lesz a régi műsorok és új műsorok dologgal? Azaz az egyes műsorsáv koncepciókba fogjuk beszuszakolni a régi és az új műsorokat is? A többség válasza: igen, erre fogunk törekedni, reménykedve, hogy élő műsor esetén minden műsorkészítő éppen akkor ér rá, amikor a sávjában a műsora van.

Az 5-ös és 6-os pontokkal kapcsolatban Mása kérte, hogy nézzük meg a weboldalakat, és jelezzük, ha van ötletünk, mire lehetne pl. a CR esetében licitálni.

A 4. napirendi pontról nem beszéltünk részletesen, de az új technikusokkal már fogunk tudni foglalkozni. Annál is inkább, mert a Kuratórium elmúlt heti határozatával összhangban P. Gyuri a jövő hét hétfőre megírja a CR félállású műszaki vezetőjének munkaköri leírását, és jelezte, hogy el is vállalja ezt a posztot.

Az október 17-i Civil Kávéházra Mása kiküldi a meghívást a yahoo-s levelezőlistára is. (Én megkaptam a 2014. szeptember 30-án kiküldött meghívását is, ami szintén a yahoo-s címre ment. – GG megj.)

Ahogy az előző ülésen elhatároztuk, az új Civilesek fogadásának szisztémáját ismerteti majd pénteken Szabó Zoli. Addig elkészül az anyag 3. változata, ami a Krónikán elérhető lesz.

P. Gyuri, kérte, hogy jelezzük a Kávéház részvevőinek, illetve minden kollégának, hogy szükségünk van tartalomkészítőkre a CR javuló weboldalához.

 

Következő kuratórium: október 20. 17:30

 

Az emlékeztetőt készítette: GGábor

 


A következő kuratóriumi ülést október 13-án, hétfőn, 17:30-kor tartjuk a Fonó Budai Zeneházban.


A tervezett napirendek:

–           Szedjük össze, hogy a pályázatokon kívül milyen anyagi forrásaink lehetnek, és milyen lépéseket tegyünk;

–           Döntsük el, milyen műsorokra koncentrálva indítsuk el a CR-részvény programunkat,

–          Hogyan alakítsuk a műsorszerkezetet ebben az időszakban;

–          Hogyan indítsuk el az új önkéntesek szervezését – területek (kiemelten a technikusok) – feladatok – határidők

–          Pályázat: https://www.tarsadalmiinnovacio.hu/#plyzat – nézzük meg,

–          Közös üzemeltetésre felajánlották nekünk a Licitszalont – https://www.licitszalon.hu/ – akarunk és tudunk-e vele valamit kezdeni.


EMLÉKEZTETŐ 2014. október 6.  17:30 kuratórium

Jelen vannak: Görög Mása, Szabó András, Péterfi Ferenc, Hajós Vera (19:15-ig), Pogány György, Szabó Zoltán (18:30-tól) tagok és Cserháti Ákos ügyvezető

 

Tervezett napirend:

 1. Ákos anyaga alapján a CR anyagi helyzetének áttekintése és a következő év tervezésének elindítása,
 2. Döntsük el, milyen műsorokra koncentrálva indítsuk el a CR-részvény programunkat,
 3. A sportműsorokról pár szó Harle Tamással való beszélgetésünk után;
 4. Hogyan indítsuk el az új önkéntesek szervezését – területek – feladatok – határidők,
 5. 17-én újra Civil Kávéház – milyen témában szervezzük, hogyan kommunikáljunk.

 

Napirend előtt

Feri jelezte, hogy a Meztelen ügynök műsora vállalható és érdekes volt, viszont nyomatékosan kéri, hogy a műsorajánlóját szüntessük meg, alakítsuk át, mert ízléstelen és fájóan bugyuta. Ákos vállalata, hogy egy újabb szignállal helyettesíti az eddigit.

 

Ákos jelezte, hogy a Gombapresszó pénteki adása emlékezetes volt, Gyuri szerint viszont vállalhatatlan, már nemcsak egy kocsmai beszélgetés, hanem közben tényleg le is ittasodnak a részvevők.

 

Mása és Gyuri néhány mondatban beszámolnak Harle Tamással történt megbeszélésükről (3. napirendi pont). Tamás előző héten leadta az elképzeléseit (a Nemzeti Sporttal együttműködésben hétfőn egy visszatekintő, pénteken egy előrenéző műsor, szombaton élő közvetítés, és a későbbiekben egy rendszeres sport-hírszolgáltatás). A megbeszélésen megállapodás született arról, hogy október végi határidővel a hétfői műsor elindítását megkezdjük: 14-16 óra között élő bonyolítású, sportösszefoglaló lesz. Erről Tamás készít egy rövid szinopszist, ahol kitér a megvalósításra is (pl. technikus!)

A fentiek kapcsán felmerült, hogy ismét kevés a működő fejhallgató. Ákos vásárlást ígért, Mása és Gyuri hoznak be fejhallgatókat.

Az új műsorok kapcsán Ákos megfogalmazta, hogy nincs elég technikus, inkább szűkíteni kényszerülünk az élő adásokat, pedig több szöveges műsort vállaltunk a frekvenciapályázatban. Feri javasolta, hogy legalább egy fizetett technikusa legyen a rádiónak. A kuratórium úgy döntött, hogy keresünk egy olyan embert, aki félállásban a rádió műszaki vezetőjének feladatát ellátja, aki felel a karbantartásért, a fejlesztésekért, ha szükséges kever is. Gyuri megfogalmaz egy lehetséges munkaköri leírást, amire keresünk embert.

A következő év tervezése kapcsán (1. napirend) elakadtunk ott, hogy Ákos nem látja januártól a rádió helyzetét, és a saját feladatkörét. Az NMHH pályázatot kiírták, rövidesen beadjuk a pályázatot, ez lehet a jövő év finanszírozásának alapja. A Norvég pályázaton elindulunk ismét, ha nincs új ötlet, akkor valami hasonlóval, mint tavaly.

Ismét megállapítottuk, hogy a rádió belső kommunikációja nem működik, és a külső is siralmas. Mása követeli, hogy a web oldal elején lévő grafikát végre alakítsuk át, ezt jelenleg Gyuri tudja megoldani. Gyuri javaslata: a web oldal nyitó elérése legyen a krónika, ami legalább néha tartalmaz új információkat. A kuratórium elfogadja a megoldást, Gyuri feladata, szükség van hozzá egy-két hétre.

A forrás-szerzéssel kapcsolatban Feri ismét felveti a Globoport, Libri, Kultúrpart projekteket, valamint az egyházakkal elindult (vagy el nem indult) megbeszéléseket. Gyuri nem lát esélyt a Globoport, Libri projektek folytatására, Feri felveszi a kapcsolatot ismét Mérő Mátyással az egyházak témájában.

Október 17-én a Civil Kávéházban (5. napirend) az új Civilesek fogadásának szisztémáját ismerteti Szabó Zoli. Addig elkészül az anyag 3. változata, ami a Krónikán elérhető lesz. A meghívó megfogalmazása Mása feladata, kiküldi Ákos.

A 2. és a 4. napirendről nem esett szó.

Következő kuratórium: október 13. 17:30

117 perc tréning október 15. 18:00, a hírszerkesztés apró fogásai.

 

 

Az emlékeztetőt készítette: pgy


2014. szeptember 29.

jelen vannak: Géczy Gábor, Görög Mária, Hajós Vera, Péterfi Ferenc, Pogány György, Szabó András, Szabó Zoltán. Cserháti Ákos ügyvezető

 

 1. Harle Tamás műsorterve.
 • Géczy: a szombati 4 óra sok, mit kapunk a műsoron kívül;
 • Görög: a Nemzeti Sport oldalán több 100 ezer ember fordul meg naponta. Ismertségünk nő és ezáltal a potenciális reklám lehetőségeink is.
 • Hajós: felelősek vagyunk azért, hogy a működésünkhöz aaz anyagi hátteret biztosítsuk.
 • Le kell ülni Harle Tamással beszélni ezekről. Felelősek: Görög Mása és Pogány Gyuri.

 

 1. Szabó Zoli írásos tervezete az új csatlakozók és az őket segítő mentorok anyaghoz. Arról kell beszélni, hogy kiket kérjünk fel mentornak és az újak milyen műsorokhoz tudnak kapcsolódni.
 • Géczy: Önkéntes szerződést alapvetően fontosnak tartja. Rég, vagy új? A kettőből Szabó Zoli újat ír.
 • Szabó Z.: A mentornak legyen műsora, hogy legyen terepe a gyakorlásra az új embernek.
 • Szabó A.: a sávok logikája szerint kéne mentort találni.
 • Szabó Z.: Ahhoz, hogy egységes legyen a képzés, a mentorokat is képezni kellene. Ezt ő vállalja
 • Akik mentornak fel kellene kérni: Frank Iván, Görög Mása, Papp Tib, Péterfi Feri, Szabó Andris, Tóth Móni, Bányai Géza, Hajós Vera, Géczy Gábor, Tengerdi Tibi, Várhegyi András, Elekes Irén, Nagy Helga, Berek Péter, Silvius (Dabis Balázs)
 • Szabó Zoli felkéri azokat, akik a listából nem kurátorok.

 

 1. Frank Iván az év végéig nem ér rá sem a 117 perc, sem az esti két órás sáv szerkesztésére. Szabó Andris egyeztet Frank Ivánnal és 2 hét múlva (októbet 13-ára) írásos anyagot készít a javaslatával.

 

 1. A problémás műsorok:

Nagyon nehezen megfogalmazhatók objektív módon azok a kifogások amik felmerültek. Az ízlés nem lehet ebben vezérlőelv. (? ) Hallgatható rádiót szeretnénk. Péterfi megpróbál ehhez néhány kritériumot leírni a következő alkalomra.

 

 1. Csütörtökön lesz egy adományozó konferencia, ahol le lehet tenni ingyenesen bemutatkozókat. Mása összeállít erre egy anyagot és odaviszi.

A következő héten a jövő évi gazdasági helyzetről fogunk beszélni, amihez Ákos készít egy írásos anyagot.


2014. szeptember 22.
1. Határoztunk, hogy a Krónika oldalra feltesszük a legfontosabb munkaanyagokat, amelyeket az elmúlt két-három hónapban összeállítottunk Pl. a műsorszerkezettel, a marketinggel, az új jelentkezők fogadásával, az új műsorok elfogadásával-adásba kerülésével, az alapértékekkel (talán ebben volt a zenei világ, a célcsoport, a közösségi munka vállalása és hasonlók).

2. Ugyanide feltesszük a kuratóriumi emlékeztetőket – s ha én ezt előre megkapom, abból kiemelem a leginkább fontos határozatokat-állásfoglalásokat is.

3. Abban maradtunk, hogy nem látunk egy főszerkesztőre lehetőséget – esélyt mostanság, ezért a sávoknak lesznek felelős főszerkesztői, ilyeneken gondolkodunk legközelebbi alkalomig. Ami adott: Zoli és Iván (?) a 117 perc, Szabó Andris: az esti két órás sáv, Géczy Gábor a zenei , Vera: a Disputa. Kellene még a reggelre, délutánra, hétvégére

 


2014. május kuratóriumi ülés
Szándékosan nem esett szó a Libriről és az előttünk álló hibrid időszakról, mivel azt gondoljuk, hogy a Civil Rádió megújulásáról beszélgetni csak akkor van értelme, ha a most következő időszakot átmenetinek tekintjük, és van egy olyan jövőképünk, ami a saját önálló fejlődésünkről, és az általunk elképzelt rádióról szól.

 

 1. Gyuri felvetette, hogy határozzuk meg a célcsoportunkat, és javasolta, hogy fogadjuk el azt a tényt, hogy a hagyományos rádiózás, amit mi is képviselünk, főleg a 40 éve felettiek hallgatási szokásira építhet, mert a fiatalok már nem így rádióznak. Hagyjunk fel azzal a törekvésünkkel, hogy folyamatosan azzal küszködünk,  hogy lehetne a fiatalokat leültetni a rádiókészülékek elé, hanem kezdjünk el a 40 fölötti, fővárosi, érdeklődő és gondolkodó, értelmiségiféle vagy olyasmi célcsoportnak műsort csinálni. Ezt alapvetően elfogadtuk, és ez az azt jelenti, hogy ennek megfelelősen lehet a műsorok szöveges tartalmát  és zenei világát meghatározni. Ez persze nem jelenti azt, hogy az online csatornákat nem kell fejleszteni – újakat létrehozni, de azok stílusát és megvalósulásuk fontossági sorrendjét a  célcsoport igényei és jellemzői szerint tudjuk meghatározni. Ez a célcsoport meghatározás fontos lehet a hirdetőknek – szponzoroknak – támogatóknak egyaránt.
 2. A szöveges tartalmak és témák meghatározásánál egyetértettünk abban, hogy a civil tartalmaknak – az öntevékeny és önszerveződő civilségnek, a társadalmi és szociális kérdéseknek meg kell jelenniük a Civil Rádióban, csakúgy mint a kultúrának és művészeteknek, környezetvédelemnek, szükségünk lenne gazdasági műsorra, vitaműsorokra, és a szakpolitikai megnyilvánulásoknak helyük van a CR-ben.
 3. A napi politikának a Civilben való megjelenése újra felmerült – szükség van-e rá avagy sem, ha igen, akkor milyen feltételekkel. Az, hogy ki mit gondol erről, azzal szerintem mindannyian tisztában vagyunk, nem írom le. Új, hogy a saját önkontrollunkat is elkezdtük elemezni – figyelme venni, hogy mi maradt ki eddig emiatt a szempont miatt. Gábor felvetette, hogy határozzuk meg azokat a kereteket, amiket betartva lehet napi politikai eseményekkel kapcsolatos vitákat, elemzéseket, beszélgetéseket, stb. folytatni. Vera javasolta, hogy határozzuk meg, hogy kik azok, akik ezekkel a témákkal foglalkozhatnak. Bár nem született egyetértés, de  már eltávolodtunk a „nem, nem, soha” állásponttól.
 4. Az, hogy mindenképpen megújult formában kell az új műsorokat megvalósítani a  megújuló CR-ben, azt senki nem vitatta. Amiben egyetértettünk, hogy meg kell határozni egy olyan „intellektuális minimumot”, ami biztosítja a műsorok egységes színvonalát. Vagyis már induláskor csak olyan színvonalú műsorokat lehet elindítani, ami meghatározott kritériumoknak megfelel, és folyamatos monitorozással tudjuk követni, hogy a műsorok színvonala megmaradjon (min.) A Libri és a „hány percig hallgat egy hallgató” téma kapcsán felmerült, hogy szükség van-e egyáltalán egyórás műsorokra, illetve milyen szerkezetű műsorokkal tudjuk megnyerni és fenntartani a hallgathatóságot. Gyuri javasolta, hogy az egyórás műsorok nem egy témát járjanak körül, hanem inkább a műsorvezető személyére és az általa meghatározott témákra épüljenek, egy-egy területet 10 – 15 percben körüljárva. Itt megjelenhetnének egy-egy személy szemüvegén keresztül bemutatva a gazdasági, kulturális, zöld, szociális, stb. témák magazin formában. Ebben a formában nagyon jól megvalósítható az egyes civil témák feldolgozása is, hiszen ezzel kiküszöböljük azt a problémát, hogy maguk a civilszervezetek nem képesek önmaguk műsorok folyamatos előállítására. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek többé egyórás beszélgetős vagy portré műsorok, de azt, hogy a műsoraink többsége egyórás beszélgetés egy adott témában, nem tudjuk tovább tartani.
 5. Ezzel kapcsolatban Vera felvetette, hogy legyen egy teljes tabula rasa, amit végül abban a formában fogadtunk el, hogy mindenkinek – régi és új műsorkészítőknek egyaránt be kell nyújtaniuk egy új műsortervet (ami persze lehet a régi is, ha valaki elégedett vele és meg is tudja védeni), és a kuratórium által meghatározott néhány ember eldönti, hogy a meghatározott műsorstruktúrában hol és milyen helye van az adott műsornak, van-e egyáltalán, vagy milyen módosításokkal. Szóval vége a parttalan demokráciának (amiről már eddig is tudtuk, hogy a művészet halála, de úgy látszik a rádiózásé is), és jóval irányítottabb és a személyi felelősségre épülő rádiót rakunk össze. Én legalábbis így értelmezem. Persze erre az átmenetre adunk magunknak és a többieknek 1 – 2 hónapot.
 6. A célcsoporthoz, a hallgatottság emeléséhez szükséges, hogy olyan legyen a zenei világunk, hogy azonnal felismerhetőek legyünk általa – s emiatt a 60 – 70 – 80-as évek zenei világára lapoznánk, s a későbbi időszakok stílusában ideillő számaiból Itt a Pacsirta tapasztalatára alapoztuk a döntésünket. Gábor elvállata, hogy Gyurival összeraknak egy zenei alapot, amiből a rendszer véletlenszerűen válogatja a zeneszámokat a műsorokhoz. A zenei rétegzenék egy külön sávba kerülnének, vagyis a megcélzott vájt fülűek is jobban járnak, mert tudják mikor számíthatnak kedvenc műfajukra.
 7. Azt hiszem, azzal is mindannyian egyetértettünk, hogy a Pacsirtából szívesen látunk nálunk rádiós öreg rókákat )vagy kialakítunk egy Pacsirta sávot, vagy a 117 perc megújításában, vagy…). Ákos szerint egy ilyen sáv beleférhet már akár a Libri idejébe is.

Azt hiszem ennyi. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .