Mit üzen a rádió?

„Sokan emlékeznek, ez volt a címe a hajdani és népszerű Kossuth rádiós műsornak, ahova nagyon sokan beírtak különféle problémáikról, s a szerkesztőség jó néhánynak utánajárt, elrendezte azokat. A  RÁDIÓ akkori tekintélye megolajozta azokat az ügyeket, amelyekhez a kisembereknek nem volt ereje, kapcsolata, befolyása, tudása. Amolyan elintéző műsor volt ez. Igazából kicsit a „gőz kieresztését” is szolgálta.

De mit üzen a mai hallgatóknak a Civil Rádió?

Szerda délelőtt délelőtt például az Őrkutyák Civilben című műsor debütált – un. wathcdog szervezetek révén érdekvédelemmel kapcsolatos jelenségekre, esetekre hívja fel a figyelmet a sorozat. Ma éppen a korrupció – sőt a mindennapi korrupció volt a téma, az Átlátszó és a Transparency International szervezetek szakértőivel.

Aztán koradélután a „Foggal és örömmel” című állatvédelmi műsort hallhattuk, amelyben az Eb Óvó egyesület vezetője a Városliget megújítása, a változások során felmerülő kutyás érdekek megfogalmazásáról és érvényesítéséről beszélt. Nagyon plasztikusan érzékeltette, hogyan sikerült az érdekvédelem megteremtésére az érintettek megszerveződő csoportjának az itten terveket alakító kerekasztalba bekerülniük. Ennek érdekében hogyan végeztek felmérést a kutyatartók körében, ezeket hogyan alakították és használták érvekként a tervezési folyamatokban. Persze vannak ügyek, amelyekben kompromisszumokra kényszerülnek a többi érdeket képviselőkkel szemben, de ekkor jön a párbeszéd értelme – ez így normális.

Aztán a Délutáni Magazinban több olyan téma is szerepelt, amely az öntevékenységhez, a közösségi érdekvédelemhez kapcsolódik: a Közmunkás Mozgalom a Jövőért koalíciója (amely éppen 5 éves) például a közfoglalkoztatásban lévők érdekeinek összefogását vállalja az érintettek bevonásával. De szó volt a Vallások az elnyomottakért című vallásközi expóról (párbeszéd, szolidaritás, érdekvédelem az itteni fő témák), vagy éppen a KÁVA Részvételi Színházáról, amely a produkciókon túl, bevonja és aktivizálja a nézőket, felkészíti a fiatalokat arra, hogy szembe nézzenek a jövőjükkel – amelyben jórészt önmagukra és egymásra számíthatnak. Az öntevékenységet helyezik előtérbe.
„Szerintem is ez a részvétel kora” – ez a mondat már a KÁVA Színházi Műhely legfrissebb szlogenje.
Szerintünk is az, a részvétel korát éljük. Éppen most.
Ezt üzeni ma a Civil Rádió!”

Péterfi Ferenc

Civil Rádió 2017.11.29.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.