SZERKBIZ 2013.01.07

Kedves szerkbiz tagok,

remélem, valahogy eltelt az ünnep első része, a hátralévő már nem olyan vészes…

Ahogyan azt olvashattátok, a kuratórium meghívta a szekesztőbizottságba teljes jogú tagként a választáson szavazatot kapott valamennyi jelöltet, így öt új tagunk van:

Görög Mária
Horváth Ezüst Kálmán
Kelemen Gábor
Romsics Balázs
Tóth Móni

Így a szerkbiz teljes létszáma 21 fő, ami már-már működésképtelen lenne, ha mindenki eljönne… De a tapasztalatok alapján azért, ez a veszély nem fenyeget…
Az új tagok kedvéért mellékelem a szerkbiz működési szabályzatát, talán a régieknek sem árt…

A következő szerkesztőbizottságit január 7-én 17:30-kor tartjuk a Fonóban, ha lehet, tegyétek szabaddá magatokat.

Fő témakörünk a szerkbiz munkamódszerének, hatékonyságának növelése, változtatása. Ezt részben indokolja, hogy a főszerkesztő munkakörét több részre szeretnénk felosztani, aminek egy lehetséges részlete, hogy a szerkesztőbizottság egy szervező (titkár) vezetésével működjön a továbbiakban. Gondolkozzatok ezen..


 

Viktor beszámolója

Azok kedvéért, akik nem voltak jelen a január 7-i hétfő esti Szerkesztőségin.

Jelen voltak (és most elnézést kérek, nem a hölgyekkel fogom kezdeni, hanem a tőlem balra esőtől a jobb felemen ülőig körben, ülési sorrendben, mert így egyszerűbb): Pogány Gyuri, Romsics Balázs, Péterfi Feri, Hajós Vera, Demeter Judit, Tóth Mónika, Cserháti Ákos, Szabó András, Kelemen Gábor, Görög Marcsi, Bányai Géza, Géczi Gábor, Zalka Ica.

Nagyjából végigvettük a Gyuri által leírt napirendi pontokat, illetve azon témákat, amelyekről korábbi mellékletében írt. A leginkább kiemelhető dolog, változás, ami történt: Szabó Andris vállalta a Szerkesztőbizottsági titkár szerepét, ami azt jelenti, hogy ő hívja össze, és koordinálja a következő ülést, amely a kiadottól eltérően nem 22-én lesz, mert akkor neki élő műsora van (Kapocs), és ehhez ragaszkodik, hanem 23-a, szerda. A kezdési időpont természetesen nem változott: 17:30. Pogány Gyuri pedig segíteni fogja a munkánkat, mint hozzáértő, aki rengeteg szakmai tapasztalattal, nagy szakmai múlttal rendelkezik.

Én vállaltam Andris segítője szerepét, ami – többek között – emailben történő kapcsolattartás jelent a – főképp – meg nem jelent tagokkal, hogy tudnak-e jönni legközelebb, van-e valamilyen konkrét elképzelésük, javaslatuk a Szerkbiz. további működésével kapcsolatban, műsorokkal kapcsolatban, stb. Ide tartozik még a rendelkezésre álló helység kérdése is, tehát egyeztetés a Fonóval, hogy az adott időpontban hol tudunk ülésezni.

A hétfő reggeli Hangképcsarnokos incidens – ami ugye már a harmadik volt – kapcsán részemről született egy olyan javaslat, még az ülés elején, hogy az előző napi (tehát, mivel vasárnap zárva vagyunk, a szombati) technikus, ill. minden esetben az előző napi délutános technikus mielőtt bezárná éjszakára a Rádiót, készítse be a következő nap délelőtti műsorokat, legalább a 13:00 óra után indulóig, amíg Marci és Ádám meg nem érkeznek. Romsics Balázs – nem ehhez kapcsolódóan, de számunkra mindenképp szomorúság – bejelentette, hogy március végétől az Egyesült Királyságba költözik, ott fog dolgozni, így tagsága és nyílván munkája is addig tart nálunk. Így ezt már csak én teszem hozzá, hogy mivel személyének távozása nagy veszteség nálunk mindenféle szempontból, technikusi szempontból is, a következő ülések valamelyikén arról sem ártana beszélnünk, hogy esetleg akinek van ismeretsége, hírdetheti a Civilt, hogy akinek van kedve hozzánk jönni önkéntes technikusnak, jöjjön, mert kevés az ember.
Balázs a fenti javaslatom – miszerint az előző napi technikus készítse be a következő délelőtti műsorokat – ugyan elutasította azzal, hogy a reggeli technikus tanulja meg a műsorrácsot, azonban Gyuri és még jónéhány tag mellette foglalt állást, így marad ez, de természetesen ettől függetlenül, vagy emellett azért nyílván a reggeles (így a Hétfő reggeli) technikusnak is meg kell tanulnia a műsorrácsot, legalább annyira, hogy az utánuk következő műsorokat megfelelő módon, sorrendben tegye be.

Nagyjából ez volt az érdemi rész, emellett persze számtalan apróbb vita, párbeszéd is kialakult, az ülés végén ismét előtérbe került a magyar zenék aránya. Az ülés végén Ákos ismertette a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság tavaly szeptemberi felmérésének eredményét, amikoris egy héten keresztül monitorozták műsorunk. Remélhetőleg néhány órán belül mindenki megkapja az eredményről szóló adatokat, mivel nem szeretnék pontatlanul idézni, ezért inkább rábízom, tehát beszéljen majd az általa küldött anyag. Tulajdonképpen amit kifogásolt a Médiahatóság, az a magyar zenék aránya, általuk 34 százalékosnak mért eredményt Ákos azzal egészítette ki, hogy de volt 11 százalék, ami azonosíthatatlan zenei anyag volt, de magyar, így 45 százalék a magyar zenei arány, de ez még így is kevés. A Médiahatóság e hét szerdán tárgyalja az ezzel kapcsolatban a Civil Rádióval szembeni szankció kérdését, de állítólag szankcionálni fogjnak minket. Említésre került az adások menetének rögzítése, adattovábbítás, Gyuri elmondta, hogy jelenleg kidolgozás alatt van egy automatizált számítógépes rendszer, azonban nagy dilemma az előre elkészített zenei műsorok esete, tehát ha valaki egy egész műsort összefűzve lead, akkor hogyan lehet automatikusan kigyűjteni a benne hallható zeneszámokat. Én erre javasoltam az m3u kiterjesztésű listába rendezést, tehát, hogy az egyes műsorkészítők ne fűzzék össze a trrackeket, hanem úgy tegyék be a lejátszóba, hogy gyűjtsék össze m3u listába.

Ha a jelenlévők közül valakinek van még kiegészítenivalója, amiről én most elfeledkeztem, köszönöm, ha megírja.

Továbbá mindenki jelen nem lévő hozzászólását, érdemi javaslatát várom, várjuk, és remélhetőleg január 23-án szerdán este mindenkivel találkozunk.

Tisztelettel,

Viktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .