SZERKBIZ 2013.03.11.

SZERKESZTŐBIZOTTSÁGI ÜLÉS EMLÉKEZTETŐJE
2013. március 11., 17:30-20-30

Jelenlévők: Cserháti Ákos, Demeter Judit, Géczi Gábor, Horváth Ezüst Kálmán, Németh Péter, Pogány György, Romsics Balázs, Ruzsa Viktor, Szabó András

Vendégek: Horváth Rudolf, Szabari Zoltán

Előzetes napirendi pontok:

1. Monitorozás – Éhes disznó – a korábban a szerkesztő bizottsági ülésen hozott jegyében, Demeter Judit, Ruzsa Viktor és Tóth Móni véleményével

2. Monitorozás – Déli szél (szerb nemzetiségi műsor) – átbeszélése Demeter Judit, Pogány György és Tóth Móni véleményével

3. A Civil Rádió Kiskátéjának véglegesítése. A napirendi pont előadói: Pogány György, Géczi Gábor

4. Aktuális ügyekről, a korábbi üléseken elhatározottak megvalósításáról

5. Tájékoztatás a CR aktuális anyagi és szervezeti helyzetéről. A napirendi pont előadója: Cserháti Ákos

Az ülésen nem merült fel újabb téma, amit a tagok kértek volna napirendre tűzni.

I. Monitorozás – Déli szél (szerb nemzetiségi műsor)

Mivel a műsort eredetileg monitorozó személyek még nem voltak jelen az ülésen, a szerkesztőbizottság praktikus okokból az újonnan induló Déli szél című műsor megbeszélésével kezdett. A Déli szél című műsor elsősorban a Magyarországon élő szerb kisebbségnek szól, párhuzamosan – más tartalommal – hallgatható a szentendrei helyi rádióban is. A műsor előzetes monitorozását Demeter Judit, Ruzsa Viktor és Tóth Móni vállalta.

Pogány György szerint a műsor dinamikus, jó ritmusú, jó szerkesztettségű. Géczi Gábor szerint inkább kereskedelmi rádiózásra emlékeztető pörgős stílus jellemzi a műsort, ugyanakkor nem kommersz, jók az ajánlók, és teljes egészében passzol a Civil Rádió műsorstruktúrájához. Gábor egyetlen javaslattal élt – a műsor közepén is hangozzon el adóazonosító, illetve a műsor végén lehetne visszakonferálás – összefoglalóként az elhangzott témákról.

Tóth Móni nem tudott az ülésen személyesen részt venni, ezért írásban küldte el véleményét. Móni külön kiemelte a műsorvezető karakteres hangját. Véleménye szerint a műsorban elhangzó zenék hiánypótlóak, azonban kicsit „hagyományosabbak”, amelyeknél lehetne modernebb hangzásvilágú zenéket is választani.

Demeter Judit szerint a műsor jó szerkesztettségű, dinamikus. Véleménye szerint lehetne a műsorban rövid magyar nyelvű összefoglaló is, illetve lehetne magyar nyelven olyan magyarországi szerb rendezvényeket is ajánlani, amelyek segítik a szerb kisebbség kultúrájának megismerését.

Szabó András, hasonlóan Judithoz, a magyar nyelvű, szerb programok műsorba szerkesztését ajánlotta, kíváncsian várva azt, hogy a műsor milyen kapcsolati tőkét és újabb hallgatókat hozhat majd a rádiónak. Megjegyezte, hogy a műsor dinamikus hangzásvilágot képvisel, és nagyon jól szerkesztett.

A szerkesztőbizottság egybehangzó véleménye szerint a műsor véglegesítésre került.

II. Monitorozás – Éhes disznó

A műsort indulása előtt már véleményezte a szerkesztőbizottság, akkor az ambivalens vélemények miatt a tagok kérték a műsor ismételt monitorozását. Az utolsó műsorok meghallgatását Demeter Judit, Ruzsa Viktor és Tóth Móni vállalta.

Demeter Judit véleménye szerint a műsor alapvetően szórakoztató, humoros, sok információt is tartalmaz, de alapvetően jobban kellene törekedni a műsoron belüli tartalmi egyensúlyra. Sokszor nagyon „intimpistáskodó” a műsor, kevésbé jól jönnek ki poénok, erőltetetten laza a stílus.

Tóth Móni leírása alapján a műsor sokat fejlődött, tetszett neki, hogy nem csupán wikipédia infók hangzanak el, valamint örül, hogy a műsor szubjektuma megmaradt. A hangnemen és a humoron még lenne mit csiszolni.

Szabó András véleménye szerint a műsor leginkább a SportTv„harmadik félidős” műsoraihoz hasonlít, amelyben lazán és humorosan akarnak szórakoztatva beszélni. Azonban ez egy nagyon nehéz műfaj, amelyre rákészülni, beletanulni szinte lehetetlen – nehéz meghatározni, hogy az ilyen műfajú jó műsorokat mi különbözteti meg a rosszabb minőségűektől. A műsoron még sokat kell dolgozni, folyamatosan kell csiszolni és a Civil Rádión belül is segíteni kell nekik.

Ruzsa Viktor szerinta műsorban pozitív irányban történtek változások, így további teret kell adnunk a műsor kibontakozásának.

Géczi Gábor véleménye szerint a próbaműsorok élénkebbek és eredetibbek voltak. Az irodalmi vonatkozások jók, a piaci-bolti helyzetjelentés rovat pedig nagyon élvezetes. Talán az állandó hölgyvendég hiányzott az élő műsorokból, és a zenék kiválasztása kezdetben igényesebb volt.

A tagok döntése alapján a műsor folytatódhat, azonban folyamatos mentorálásra, reflektálásra szorul, ezért hozzávetőlegesen másfél hónapon belül ismételten véleményezésre kerül majd a műsor. A tagok ajánlották a jelenlévő Szabari Zolinak, a műsor egyik szerkesztőjének, hogy hallgasson bele több Civil Rádiós műsorba is.

III. A Civil Rádió Kiskátéjának véglegesítése

A Civil Rádió Kiskátéját a szerkesztőbizottság több alkalommal tárgyalta miután Géczi Gábor és Pogány György átdolgozta, aktualizálta azt.

A Kiskáté jelenlegi állapotában elfogadásra került azzal a megjegyzéssel, hogy Géczi Gábor fogalmazza bele az önkéntes szerződésre való utalásokat. A Kiskáté jelenlegi szövegének módosítását bármikor bárki javasolhatja.

IV. Aktuális ügyekről, a korábbi üléseken elhatározottak megvalósításáról

Az előző szerkesztőbizottsági ülésen Pogány György vállalta, hogy Nyerges Tamással beszél a „Meghökkentő dalszínház” című műsor folytatásának lehetőségéről. Gyuri Tamást semmilyen módon elérni nem tudta, így a szerkesztőbizottság úgy döntött, hogy a műsort átmenetileg felfüggeszti mindaddig, amíg Tamással kommunikálni nem lehet.

Demeter Judit vállalta, hogy a Nemzeti Galéria önkéntes szerződését elküldi majd a szerkesztőbizottság tagjai számára.

Más függőben maradt ügy nem volt. Több szombati szerkesztő kérte, hogy Almay Péter és Nachtmann Richárd munkájuk elismeréseképpen részesüljön dícséretben. Továbbá a szerkesztőbizottság elbúcsúzott Romsics Balázstól, aki angliai távolléte idejére szünetelteti tagságát, hazaérkezése után azonban a szerkesztőbizottság számít további munkájára.

V. Tájékoztatás a CR aktuális anyagi és szervezeti helyzetéről

A Civil Rádió jelenlegi anyagi helyzetéről Cserháti Ákos tartott rövid tájékoztatót. A Rádió számláján továbbra sincs pénz, adósságai enyhe mértékben halmozódnak, azonban több olyan tárgyalásba kezdtünk és több olyan folyamat indult el, amelyek hosszútávon biztosíthatják a Civil Rádió fenntartását. Ezekről a kuratórium dönt majd.

Javaslatok a következő szerkesztőbizottsági ülésre:

Monitorozás –
Tóth Lajos „After Eight” című műsora. A műsor meghallgatását Pogány György, Ruzsa Viktor és Cserháti Ákos vállalta.

Újonnan induló műsorok – ezekről Pogány György ad majd tájékoztatást.

Ruzsa Viktor „Filagória” című műsora – de ez csak a következő ülés utáni ülésen kerül majd monitorozásra.

A következő szerkesztőbizottsági ülés időpontja: március 27., szerda 17:30

Budapest, 2013. március 11.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .