SZERKBIZ 2013.04.17.

SZERKESZTŐBIZOTTSÁGI ÜLÉS
2013. április 17., 18.15-20.30

Jelenlévők: Cserháti Ákos, Demeter Judit, Géczi Gábor, Hajós Vera, Péterfi Ferenc, Pogány György, Ruzsa Viktor, Szabó András, Zalka Ica.
Vendégek: Dukán András, Elek Mátyás

I. MONITOROZÁS (Gondolkozda)
II. AKTUÁLIS ÜGYEK
III. A CIVIL RÁDIÓ PÉNZÜGYI HELYZETE
IV. JAVASLATOK A KÖVETKEZŐ ÜLÉS IDŐPONTJÁRA, NAPIRENDJÉRE

Felvetett napirend: Péterfi Ferenc kérte az új néprajzi műsor elindulása körüli félreértések tisztázását.
Emellett többen kérték, hogy a hét végére tervezett takarításról is essen néhány szó az ülés végén.

I. MONITOROZÁSOK
A jelenlegi ülésen egy műsor került monitorozásra Görög Mária felvetése alapján. A Gondolkozda című műsorunk több éves múltra tekint vissza, a műsort elindító eredeti csapat már nincs jelen a Civil Rádió életében. A műsor két szerkesztője-műsorvezetője Dukán András és Elek Mátyás jelen volt a megbeszélésen.
A monitorozásra került három műsor előzetesen meghallgatására Görög Mária, Pogány György és Cserháti Ákos lett felkérve. Sajnos Görög Mária az ülésen nem tudott részt venni.

Cserháti Ákos – nagyon különleges és a közösségi rádiózás formai elemeit tökéletesen megvalósító műsorról van szó (alternatív, személyes, ugyanakkor intellektuális beszédstílus, a tömegmédiumok sablonjait tudatosan kerülő hangzásvilág, stb.). A műsor – ahogyan neve is mutatja – nem filozófiai ismeretterjesztő műsor, hanem egy gondolkodásra invitáló beszélgetés, amelynek befogadásához egyszerre szükség van humorérzékre, intellektusra, nyitottságra és a gondolkodás szeretetére és vágyára. Talán emiatt is egy nagyon speciális célcsoportot céloz és tud elérni. A műsor asszociációs sziporkák folyamatos áramlása, amelyekben sokszor a közélet, vagy személyes életünk témái fonódnak össze a klasszikus és modern filozófia alaptételeivel, finom humorral és a megértéshez műveltséget igénylő áthallásokkal. A két műsorvezető remekül rezonál egymásra – a folyamatos áramlás a műsor egyik sikerének a kulcsa, de egyben a kudarca is: amikor csak az egyik műsorkészítő van jelen a stúdióban, a műsor már kevésbé élvezhető, nem működik.
Pogány György – a műsor elindulásakor jelezte, hogy legyenek többen, soha ne egyedül beszéljen valaki a stúdióban. A két műsorkészítő tökéletesen kiegészíti egymást, ragyogó intellektussal bírnak, igazi tehetséges rádiósok, akik folyamatosan képesek magas színvonalon beszélni, beszélgetni. A kettejük párosa tökéletesen kiegyensúlyozott. Amikor csak egyedül van valamelyik műsorkészítő, akkor viszonylag gyengébb a színvonal, ráadásul az olyan megjegyzések, mint a „szabadulnék a műsortól…”, „alig várom már a végét…” egyáltalán nem hatnak jól. A műsornak jót tenne, ha szerkesztettebb lenne, de a műsorfolyam jobban mederben lenne tartva, de így is ez egy nagyon különleges, nagyon élvezetes műsor, amelyet rendkívül tehetséges fiatalok készítenek.

Géczi Gábor – a műsort nagyon kevéssé tudja megérteni és élvezni, nagyon éles a váltás az eredeti, évekkel ezelőtt elindult műsor és a jelenlegi műsor között. A felolvasások színvonaltalanok, a beszélgetések alig követhetőek, a felkészültségnek nyomát sem érzi. A szignál lendületes és izgalmas is, de a műsorvezetés és szerkesztés nem illik a Civil Rádióba – gyaníthatóan a műsorkészítők nem ismerik a Civil Rádió Kiskátéját, talán még önkéntes szerződésük sincs. Ezért javasolná a műsor felfüggesztését, azzal a kitétellel, hogy a műsorkészítők benyújthatnak új szinopszist és három próbaműsort, amelyet a szerkesztőbizottság újból értékelhet.
Tóth Móni (felolvasva) – teljes mértékben egyetért Gábor szavaival, ő is javasolná a műsor felfüggesztését.
Ruzsa Viktor – a műsorban nincsenek rádiós elemek, a beszélgetések túl tömények, értelmezhetetlenek, a felolvasások követhetetlenek és a hallgatók számára nem informatívak, és nem megjegyezhetőek. A műsorkészítők hadarnak és ilyen formában ennyi mennyiségű információ befogadhatatlan.
Bara Péter (felolvasva) – sokszor követhetetlen a műsor folyama, pontosan ez a szépsége és egyben nehezen emészthetősége is a műsornak – pontosan olyan, mintha az ember egy szabadversben áramlana.
Hajós Vera – azt nagyon szereti ebben a műsorban, hogy ő, mint hallgató, nincs kirekesztve a műsorfolyamból, gondolkozásra van késztetve, és részesévé válhat a műsorkészítők asszociációs folyamának, „bakugrásainak”. A műsorkészítők nagyon tehetségesek, azonban hajlamosak sokszor a puszta mikrofon mögötti jelenléten kívül érdektelenné válni.
Szabó András – a műsor esetében nagyon fontos az interaktivitás – vendég, téma és műsorkészítő között. E műsor esetében ő sokszor úgy érzi, hogy nem részese ennek az interaktivitásnak, nem tud bekapcsolódni, nem is hagyják őt bekapcsolódni, kívül reked.

Mivel többen jelezték véleményükben, hogy az egyedüli műsorvezetés kevésbé volt élvezhető – és a műsorkészítők ezt saját időbeosztásukkal magyarázták, a szerkesztőbizottság felajánlotta, hogy a műsort megpróbálná egy másik időpontban elhelyezni. A műsorkészítők azonban jelezték, hogy ez jelenleg nem lenne szükséges, azonban, ha valamelyikőjük időbeosztásával tartósan ütközne, jelezni fogják azt a szerkesztőbizottság felé.

II. NÉHÁNY FÜGGŐBEN LÉVŐ ÜGY

Pogány György beszámolt arról, hogy sikerült felvennie a korábban felfüggesztésre került „Meghökkentő dalszínház” című műsor szerkesztőjével, Nyerges Tamással, a kapcsolatot, aki megértette a műsorral kapcsolatos kifogásokat és maga is a műsora szüneteltetését kérte. Valamikor a nyár után szeretne új műsort indítani, így szeptember körül fog jelentkezni az új műsor koncepciójával.
Péterfi Ferenc kérte a néprajzi műsor elindulása körüli helyzet tisztázását. A műsor készítői anélkül indították el a műsort, hogy arról a szerkesztőbizottság előzetesen dönthetett volna. Folyamatos személyes félreértések vezettek oda, hogy a szerkesztőbizottság bevonása nélkül is el tudott indulni a műsor, de egy későbbi ülésen a műsor monitorozásra kerül majd.
III. AKTUÁLIS ÜGYEK

Péterfi Ferenc bemutatta azt a két együttműködési lehetőséget, amelyek hatással lehetnek a Civil Rádió életére. Az egyik ilyen potenciális együttműködés a Pro Deo State University magánegyetemmel kötendő szakmai együttműködés, amelynek keretében az egyetem hallgatói gyakorlati képzési helyként számíthatnának a Civil Rádióra.
A másik ilyen együttműködés a Neston elnevezésű internetes rádióval jönne létre, amely műsorsáv átalakításokat is eredményezhetne. A PDSU-val történő szerződéskötés már elindult a Kuratórium döntésének értelmében, a Nestonnal történő megállapodás a szerződés végleges formába öntésénél tart, amelyről majd a Kuratórium dönt, várhatóan április utolsó napjaiban.

IV. JAVASLATOK A KÖVETKEZŐ ÜLÉS IDŐPONTJÁRA, NAPIRENDJÉRE

A következő ülésen monitorozásra az újonnan elindult néprajzi műsor ajánlotta Pogány György, valamint Ruzsa Viktor a hírműsorok általános monitorozását. Ez utóbbit a szerkesztőbizottság elvetette, mivel a hírműsoroknak nincs felelős gazdája.
A következő ülés időpontja: május 2, csütörtök 17:30.

Budapest, 2013. április 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .