SZERKBIZ 2013.05.30

SZERKESZTŐBIZOTTSÁGI ÜLÉS
2013. május 30., 18:00-20:30
Fonó Budai Zeneház

Jelenlévők: Bányay Géza, Brüll Edit, Cserháti Ákos, Ezüst Horváth Kálmán, Görög Mária (az ülés első felében), Nagy Helga, Péterfi Ferenc, Pogány György, Ruzsa Viktor, Szabó András, Tóth Móni.
További jelenlévők: Elekes Irén, Szabari Zoltán.

Napirendi pontok
Az újonnan indult délutáni magazinműsor kiértékelése, az elmúlt adásnapok tapasztalatainak átbeszélése.
További felvetett témák
A Neston-féle műsor véleményezése.

I. Az újonnan indult délutáni magazinműsor értékelése

Pogány György összefoglalta a műsor elindulásának körülményeit. A délutáni magazinműsor (117 perc) egyes rovatelemeit, a műsor címét első körben az induló csapat találta ki.
A műsor nagyon rövid idő alatt állt fel, szinte egyik napról a másikra gördülve fejlődik, de ennek ellenére a műsorban a műsorvezetők és a szerkesztők nagyon jól teljesítettek, a szpotkészlet hamar elkészült és dinamizálja a kétórás magazint, a behozott anyagok jól sikerültek, a témák változatosak voltak. Összességében elmondható, hogy egy könnyedebb, a hallgatói preferenciáknak jobban megfelelő, izgalmas magazinműsor indult el.
Egyelőre vannak gyenge pontok – a hírek, a zene – de az állandó elemekből épülő magazin-felépítés olyan közös és rendszeres szerkesztőségi munkát, folyamatos egyeztetéseket kíván meg, amely a gyenge pontok kiküszöbölését is könyebbé teheti. Így rendkívül fontos lenne ennek a közös, szerkesztői munkának a kereteit minél előbb kitalálni és elindítani.

Szerkesztői vélemények a magazinról
Tóth Móni – nem tetszenek neki a szpotok, leginkább a megszólaló férfihangot tartja kevésbé markánsnak. A zenéket ért kritikákkal nem ért egyet – nem feltétlenül kell idomolnunk a Neston zenei világához, hiszen a Neston sem veszi figyelembe a mi hangzásvilágunkat.
Görög Mária – szerinte sem kellene teljes mértékben a zenei hangzásvilágunkat a Nestonhoz igazítani, és nem kell mindenáron csak a dinamikus, magas tempójú zenéket erőltetnünk. Jó lenne, ha a hét embere rovat kiválasztása a szerkesztőség közös munkája lenne, és az első hetek kényszeréből adódó kézivezérlés közös munkává és döntésekké alakulna át. A rovatelemeket és hosszúságukat lazábban kellene kezelni. Összességében egy nagyon érdekes új színfolt a magazin.
Bányay Géza – nagyon fontos lenne azt érezni, hogy az egyes rovatok, műsorelemek esetében is megmutatkozik a műsorkészítők személyisége. A hallgató minden nap hasonló dolgokra számíthat, de a napok közötti különbség izgalmas lehet, ha az a szerkesztők és a műsorkészítők személyiségének különbözőségéből fakad. A zenék nem rosszak, de a keverésben van valami régi közsszolgálati jellegű stíl – szünetek vannak a megszólalások, zenék, szpotok között, amely a mai hallgatói preferenciától eltérnek. Nagyon jó a magazin, de nem lenne szabad a többi műsorsávot sem elhanyagolni, muszáj folytatni a többi műsor folyamatos monitorozását is.
Péterfi Ferenc – a magazin egy nagyon izgalmas kísérlet a közös munkára, nagyon jó volt hallgatni ezeket a műsorokat. Az egyes rovatokra szánt 10 percet még néha soknak is tartotta, számunkra az lenne fontos, hogy a rövid műsorelemekben is meg tudjuk találni a mélységet – és erre képesek vagyunk. A Papp Tibi által készített anyag is pontosan ezt mutatja.
A vélemények alapján három témát emelt ki a szerkesztőbizottság, amellyel az elkövetkező napokban érdemes intenzívebben foglalkozni:
· Zene, hangkép
· Hírek
· Szerkesztői munka

Zene, hangkép
Pogány György – a zenék ne álmosító, jellegtelen dalok legyenek, hanem dinamikus, impulzív zenék, de még ennél is fontosabb, hogy ebben a magazinban ne önálló szerepe legyen, hanem kitöltő jellege. Nagyon mesterkélt és erőltetett a mi esetünkben, ha a szövegre rímelő zenéket választunk. Mindemellett a zenék túl hosszúak – rövid, dinamikus zenék kellenek, de a hosszabb dalszámok is lekeverhetőek.
Péterfi Ferenc – a szignálokból, ajánlókból kimaradtak a rádió és az adó azonosítói.

Hírek
A hírblokkok túl hosszúak és az egyes hírek is túl hosszúak. Nehéz megtalálni a jó forrásokat – számunkra például az MTI nem megfelelő.
Alternatív és megbízható forrásokat kellene találni. Bányay Géza két forrást említett példaként, amelyekről tallózni lehetne, de ezeket is kellő kritikával és óvatossággal kell használni (www.cink.hu és www.444.hu).

Szerkesztői munka
A magazinműsor az állandó rovatokkal lehetővé teszi a szerkesztőségi munkát, ezért fontos lenne a szerkesztőségi munka kereteit minél előbb megteremteni. Első körben jó lenne egy olyan internetes felületet létrehozni, amelyre a minden nap kikerülhetnek a magazinműsorok aktuális adásmenetei. Továbbá a „a hét embere rovat” elnevezésű rovatot a készítők hetente közösen találhatnák ki.

II. A Neston-féle műsor véleményezése

A hétenn elindult a Neston műsora, de még korai lenne véleményt alkotni arról, hogy a műsoraik hogyan illeszkednek a mi programunkhoz. Általános vélemény volt azonban, hogy a Neston még mindig különálló rádiós sávban gondolkodik, és az együttműködés egyelőre döcögősnek tűnik. Ezért is szükségszerű lenne egy rendszeres egyeztetési folyamat kereteit kitalálni és elindítani.

Budapest, 2013. május 30.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .