SZERKBIZ KIALAKULÁSA

A Civil Rádiózásért Alapítványt 1993-ban hozta létre négy szervezet egyrészről a közösségi rádiózás segítésére, másrészt a Civil Rádió működtetésére. Az alapítvány nem azonos a rádióval. Az egy törvény szerint működő szervezet, amely az alapítók szándékai szerint dolgozik, tagsága nincsen, vezetését a kuratórium végzi a törvényi keretek között. A kuratórium tagjait az alapítók jelölik.

Miután létrejött a Civil Rádió, önálló szervezetként kezdett el működni. Nem önálló alapítvány, nem egyesület, hanem a rádió működtetésére létrehozott szervezet. Ily módon nincs törvényi szervezeti kerete, a szabályokat a kuratórium szabhatja azt meg. A kuratórium döntheti el, hogy milyen funkciók vannak, van-e főszerkesztő vagy nincsen, van-e szerkesztőbizottság vagy nincsen.

A kuratórium kezdettől fogva azt képviselte, hogy nem akar a Civil Rádió életébe, a napi döntésekbe belefolyni, azt a formálódó közösségre bízza, csak a hosszabb távú, stratégia döntéseket tartja meg magának (pénzügyekkel kapcsolatos döntések, arculattal, a teljes rádió alapelveivel kapcsolatos döntések). Valamennyi egyéb jogot a vezetésnek és a szerkesztőbizottságnak  delegálta.

A bizottság kb. három éve jött létre, akkor ad hoc módon: azok az emberek kerültek bele, akik vállalták, hogy közösen gondolkodnak a Civil jövőjéről, és ezt a helyzetet a kuratórium utólag szentesítette. Kezdettől fogva volt arra szándék, hogy kodifikáljuk a működésünket, azzal, hogy túlszabályozni sem akarjuk.

Hallgatólagosan elfogadott, szóbeli megfogalmazások alapján működtünk, majd

2009. áprilisában elfogadtunk egy működési szabályzatot.

 

Azóta ez a működés alapja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .