SZERKBIZ SZABÁLYZAT

CIVIL RÁDIÓ SZERKESZTŐBIZOTTSÁG
működési szabályzata

A Civil Rádiózásért Alapítvány által működtetett Civil Rádió műsoraival kapcsolatos hosszabb távú döntéseket előkészítő bizottság.

A BIZOTTSÁG TAGJAI

A szerkesztőbizottságba azok kapnak meghívást, akik a műsorkészítésen túl további gondolkodást is vállalnak a Civil Rádió érdekében. A bizottságba az alapítvány elnöke és a főszerkesztő közös, egyhangú elhatározással hívhat meg új tagokat, akiknek erre javaslatot bármely Civil Rádióban tevékenykedő ember tehet.

A bizottságnak automatikusan tagja:
     
a kuratórium elnöke,
     
a főszerkesztő,
     
az ügyvezető igazgató.

A bizottság tagjainak szavazati joga van. Minden személy egy szavazatot jelent.

A bizottság tagjainak visszahívására indokolt esetben a kuratórium jogosult.

Automatikusan megszűnik a szerkesztőbizottsági tagsága annak, aki három egymás követő alkalommal nem vesz részt a munkában. (2009. 11.17-i módosítás)

A BIZOTTSÁG MUNKÁJA

A szerkesztőbizottság tevékenységét a főszerkesztő szervezi. Feladata:
     
a bizottság legalább havonkénti összehívása
     
negyedéves előzetes napirend készítése
     
a fő napirendi pontokhoz előzetes anyag készítése (vagy annak szervezése)
     
az ülések vezetése.

A bizottság napirendjére bármely tag tehet javaslatot. A következő ülés napirendjét a bizottság szótöbbséggel határozza el.

A bizottság üléseinek  dokumentálásáról, az emlékeztetők és határozatok  megfogalmazásáról az ügyvezető igazgató  gondoskodik.

A bizottság szükség esetén elektronikus levelezés útján is hozhat döntést, amennyiben ezt egyik bizottsági tag sem kifogásolja.

A bizottság munkája nyilvános, abban bármely Civil Rádióban tevékenykedő személy – konzultációs joggal – részt vehet.

A BIZOTTSÁG JOGKÖRE

A bizottság alapvető feladata a műsorokkal kapcsolatos hosszabb távú döntések előkészítése, részben meghozatala. A Civil Rádió stábja és főszerkesztője ezen döntések alapján végzi a munkáját.

A bizottság döntést hozhat a következő esetekben:
     
a műsorokkal kapcsolatos, de a műsorszolgáltatási szerződés módosítását nem igénylő kérdésekben,
     
a műsorokkal kapcsolatos olyan kérdésekben, amelyek a rádió alapvető anyagi kötelezettségvállalásait (pl. reklám, szponzoráció stb.). nem érintik.

A fentiekkel ellenkező esetekben a bizottság döntési javaslattal élhet a kuratórium felé.

A szerkesztőbizottság joga, hogy az induló műsorokat elfogadja, véglegesíti. A  főszerkesztőnek vagy más, a szerkesztőbizottság által erre előzetesen felhatalmazott bizottságnak lehetősége az induló műsorok első három adásának struktúrába állítása, engedélyezése.

A szerkesztőbizottság joga a műsorok megszüntetése. A főszerkesztő ideiglenes intézkedésként felfüggeszthet műsorjogot, a szerkesztőbizottság döntéséig.

HATÁROZATHOZATAL

A bizottság akkor határozatképes, ha a tagok fele +1 fő véleményt nyilvánít (elektronikus formában vagy jelenlétével). A határozat akkor érvényes, ha a jelenlévők  fele +1 fő véleménye megegyezik (a tartózkodás nem minősül egyetértésnek).

A bizottság működési szabályzatát a Civil Rádiózásért Alapítvány kuratóriuma hagyja jóvá vagy a bizottság javaslata alapján módosítja.

A bizottság emlékeztetőit és határozatait elektronikus formában minden civil rádiós megkapja, és azok a Civil Rádió faliújságján kinyomtatva elérhetőek, megtekinthetőek.

A bizottság tagjainak névsorát a melléklet tartalmazza.

Budapest, 2009. április 15.

Brüll Edit
a kuratórium elnöke              

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .