Velünk maradó ifjúságunk – Kassák Klub a hetvenes években

A Kassák Klub az, amiről azt gondolom, elégedett lehetek vele… Közösség volt, és a saját arculatunkra készítettük a Kassák Klubot. Természetesen falak között tudtunk cselekedni, akkor is és mindenütt, ahogy Kovács András filmjében, mindenütt falak voltak, és mi megpróbáltunk elmenni abszolút a falig…

„Senkinek a feje nem tört be ezen a falon…. Tény, ami tény, hogy Halász Péterék színjátszó köre ott volt, és elzavarták őket, éppen akkor, amikor odamentem. – Aztán még az országból is. – És voltak mások is, akik megjárták a börtönt a véleményük miatt, és néha feltűntek a Kassák Klubban. De a Kassák Klub el tudott menni a falig. És más üzenete, fontosabb üzenete talán nincs is. Hogy öreg, menj el, menj el a falig, mert aztán nagyon fogod bánni hetvenhat évesen, hogy nem mentél el. És így saját magadnak sem feleltél meg.”

„Ahogy a hangyák tudod a faszerkezetet a házban szétszedik, úgy tulajdonképpen minden egyes társadalom a mélyben olyasmit cselekszik, ami lassan szedi szét a diktatórikus jellegűt vagy diktatúrát vagy autonóm vezetést. Szedi szét. És amikor jön egy vihar (mondjuk Gorbacsovnak hívják, tök mindegy, hogy minek hívják), akkor borzasztó könnyen, egy pillanat alatt, összeomlik az egész.”

Velünk maradó ifjúságunk – Kassák Klub a hetvenes években – Nógrádi Gáborral és Péterfi Ferenccel – Kiss András, Korpás Márta és Kiss Judit közreműködésével – az egykori Kassák Klubra emlékeztünk. A műsort Szabó András készítette.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .