Veszélyben egyik testvérrádiónk – a szlovén Radio Student!

A Radio Student Európa egyik legelső közösségi rádiója, amelyet 1969-ben alapítottak, az akkori Jugoszláviában, a ljubljanai egyetemen. A nagy múltú rádió fennmaradása komoly veszélybe került, mivel az egyetem az egyébként is évről évre csökkenő támogatást végleg meg kívánja vonni a rádiótól. Ezzel egy olyan intézmény szűnne meg, amely nem csupán a szlovén demokrácia és sajtószabadság egyik fontos őrzője, hanem olyan képzőhely és kreatív műhely is, amely nagy mértékben hozzájárult a közösségi rádiózás és demokráciafejlesztés múltjához és jelenéhez. Csak remélni tudjuk, hogy jövőjéhez is képes lesz hozzájárulni – amennyiben ezt hagyják neki. A Radio Studentnek és az egyetem vezetésének küldött levelünket alább olvashatják:

Aggodalommal és féltéssel figyeljük az elmúlt napok történéseit, amelyek a Radio Student létét és megmaradását veszélyeztetik. A Radio Student számunkra több, mint egy egyetemi rádió – jelképe és esszenciája annak a törekvésnek, amely a közösségi rádiókat életre hívta a világ megannyi részén: a demokratikus részvételen és a megszólalás szabadságán alapuló, a társadalom peremére szorított embereket bevonó, valódi közösségeket létrehozni kívánó gondolat.

A Radio Student egy szabadnak egyáltalán nem nevezhető korszakban jöhetett létre, 1969-ben Jugoszláviában. Még Nyugat-Európában is csak évtizedekkel később születhettek meg olyan közösségi rádiók, amelyek a szabad rádiózást képviselő, a „hangtalan társadalmi csoportok” megszólaltatását célzó műhelyekké váltak. 2021-ben az ilyen közösségek felszámolása érthetetlen és elfogadhatatlan tett.

A Civil Rádió 1995-ben jött létre Budapesten, a Radio Student-tel azonos célok és értékrend alapján.

2011-ben egy új médiatörvény lépett életbe Magyarországon, amely mindazon értékeket, amelyeket mi eleminek tartunk egy demokratikus létforma kialakításában, ellényegtelenített. Ennek következtében az egykor gazdagnak, színesnek és változatosnak nevezhető közösségi rádiózás kihalt Magyarországon. A Civil Rádió frekvenciáját a médiahatóság 2019-ben, 25 év folyamatos sugárzás után, elvette.


A magyarországi közösségi rádiózás ezen döntések és folyamatok révén rosszabb helyzetbe került, mint amikor 1969-ben Ljubljanában a Radio Student megkezdhette működését.
A Radio Student, mint az európai közösségi rádiózás legfontosabb szereplője, számtalan Európai Uniós szervezet és rádiós számára közvetíti a szlovén kulturális értékeket, amelyek különböző nemzetközi együttműködéseket generálva nagy mértékben hozzájárultak az Egyetem ismertségéhez és egyben finanszírozásához is.


Kérjük Önöket, hogy mindezek alapján ne vonják meg a Radio Student támogatását, legyenek büszkék arra az értékre, amelyet birtokolnak, s amely rendkívüli szerepet tölt be a társadalmi fejlesztésben és az eljövendő generációk demokratikus oktatásában.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .