Jazzutazás a Dunán

„Folyam, kebled hányszor repeszti meg
Hajó futása s dúló fergeteg!
Mégis, ha elmegy fergeteg s hajó:
A seb begyógyul, s minden újra jó.”

COL LEGNO magyar zeneszerzőt a Hajléktalanopera ötletgazda-zeneszerzőjeként ismerhette meg a Civil Rádió hallgatósága és a szélesebb közönség. Az opera 2015-ös premierje óta a szerzőnek több zenei projektje is volt.
A legutóbbi egy jazz nagyzenekari mű, ami 19 hónapos felkészülési szakasz után jutott el az ősbemutatóig. A DUNÁ-ról komponált művét…

Forgószínpad, 2019. július 13, szombat, 20-21h.

Baján a vízi színpadon hallhatta a nagyközönség először 2019. június 15-én. Hazánk egyik legjobb jazz bigband-je, a Budapest Jazz Orchestra játszott a premieren.

Baján a vízi színpadon hallhatta a nagyközönség először 2019. június 15-én. Hazánk egyik legjobb jazz bigband-je, a Budapest Jazz Orchestra játszott a premieren.

Col Legno elmondta, hogy dr. László Enikő fotós kollégájával bejárták a teljes magyar Duna szakaszt (kb. 400 km), ahol csodálatos felvételeket készítettek. Ezek a fotók inspirációt adtak a zeneszerzőnek a komponáláshoz, és később színesítik majd a koncerteket.

Col Legno az alábbi Forgószínpad műsorunkban személyesen osztott meg néhány történetet a Civil Rádió hallgatóival a Dunáról szóló jazz opus egyes részeinek keletkezéséről. Beszélt a tételek komponálása során felmerült érdekességekről, és mesélt nekünk a számára nélkülözhetetlen inspirációkról is – mielőtt megszólaltak az egyes tételek.

Néhány hónappal ezelőtt, amikor a mai műsor szerkesztője összefutott a zeneszerzővel és ő mesélt nekem legújabb projektjéről, egy komoly nagyzenekari mű jelent meg előttem.
Most, hogy a műsorban hallottam az egyes tételek játékos, változatos hangulatát és keletkezésük történetét, úgy vélem, a mű sokunk kapcsolatát, érzéseit tükrözi folyónkkal, a Dunával.
A komponista jelezte, hogy még számos Dunával kapcsolatos téma van a tarsolyában, amelyek még kidolgozásra várnak. Kíváncsian várjuk a folytatást.

A műsornak elkészült egy angol nyelvű pandant-ja is remélve, hogy más Duna menti városok fesztiváljain is elhangzik majd. Így a Civil Rádió Danube Streamwaves partnereihez is eljut majd: a németországi Ulm-ba, az ausztriai Linz-be és a szerbiai Novi Sad-ra.

COL LEGNO műve, a DUNA című jazz nagyzekari kompozíció a bajai bemutató után a rádiók közül elsőnek a Civil Rádióban hangzik el.

Forgószínpad, 2019. július 13, szombat, 20-21h.

Szerző: Géczi Gábor

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .