A Civil Rádió állásfoglalása

A Civil Rádió reggeli adásainak keretében közel két éve hallható Fiala János „KeljFel Jancsi!” című műsora. Ennek része, hogy a műsorvezető szerződések keretében szólaltat meg kerületi polgármestereket, más fővárosi közszolgáltatókat, több ismert politikust és politikai elemzőt is. Tudósít a kerületekben megvalósuló rendezvényekről, a városrészekben történő változásokról, helyi konfliktusokat igyekszik bemutatni, azokra válaszokat keresni. Mindez valós, közszolgálati tartalmú kommunikációs teljesítmény.
Fiala János szerződéses kapcsolatban van a felsorolt szereplők közül többekkel. Az adásokban hol szignállal, hol szóbeli bejelentéssel a műsorvezető jelzi a támogatottságot, erre a jövőben még inkább figyelni fogunk.

Fiala János természetesen hozzájárul a Civil Rádió működési költségeihez, amivel segíti az önkéntesek által működtetett közösségi rádiót.
Jelezni kívánjuk, hogy a tartozások követelésére nem tartjuk megfelelő eszköznek a probléma műsorban történő „megjelenítését”.

Kiemelkedőnek tartjuk Fiala Jánosnak azt az elszánt magatartását, amellyel a hazai médiában szokatlan következetességgel különböző politikai oldalaknak, továbbá a helyhatóságok, közszolgáltató szervezetek és a civilek álláspontjainak egyidejűleg igyekszik felületet adni.

KeljFel Jancsi! című műsora, a műsorvezető pontos kérdései, reagálásai, az itt elhangzó beszélgetések meggyőződésünk szerint a magyar média legizgalmasabb értékeit jelentik.
A Civil Rádióban ezt az arányosságra törekvést, s általában Fiala János izgalmas műsorvezetői teljesítményét különleges értéknek tartjuk – kiemelten ajánljuk hallgatóink figyelmébe!

Azzal is tisztában vagyunk, hogy ez a politika egyes résztvevőinek és a média különböző elköteleződésű orgánumainak, szereplői egy részének a nemtetszését, támadásait válthatja ki. Így tekintünk a mostani „ügyre” is.

A Civil Rádiózásért Alapítvány kuratóriuma

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

3 Responses to A Civil Rádió állásfoglalása

 1. bpXIII. nő 52 szerint:

  OKé, hogy FJ, hozzájárul a rádió működéséhez,

  „… a hazai médiában szokatlan következetességgel különböző politikai oldalaknak, továbbá a helyhatóságok, közszolgáltató szervezetek és a civilek álláspontjainak egyidejűleg igyekszik felületet adni.

  KeljFel Jancsi! című műsora, a műsorvezető pontos kérdései, reagálásai, az itt elhangzó beszélgetések meggyőződésünk szerint a magyar média legizgalmasabb értékeit jelentik…”
  ezek egyszerűen nem igaz.

  ezek politkai PR interjúk, amiket illene szignállal elválasztani a műsor többi részétől,
  pl
  miközben a ligetben civileket (civilrádió?) vegzálank heti rendszerességel megy a ligetprojekt hazug prozása, de a mélypont a vércinikus L. Simon interjú-sorozat az konkrétan mérgező,

  ezekben a fizetett interjúkban egy kínos kérdés nem szerepel, Kossuth rádiós, (ezen mai Orbán iterjúkra gondolok) színtű alákérdezés és udvarolgatás megy, a kvázi kényes kérdések is csak ugródeszkának szolgálnak egy újabb cinikus hazugságra.

  mint a mai reggelen a Gyurcsányné, vs L Simonné kérdésben, és ha ez nem elég utánna az udvarlás. (GY F politkai ellenfeleként azért az Dobrev Klára nem fitneszedzőként nem kapott többszázmilliós agrártámogatást, nem húzta be a fél velenceitavat és így tovább)

  az meg különösen hátborzongató, hogy a soros-plakáttal, Takaróval, Döbrenteivel, Csurka szellemiségével sunyin, de okosan burkoltan és folyamtosan zsidózó fidesz fő kultúrpolitikusa a mazsihiszt, mazsikét Füst Milánt! vádolja antiszemitizmussal és kettős mércével – nahát a jobbik jobbszéle csont nélkül csúszik be a fideszbe,

  értem van az a pénz, de könyörgöm, akkor ezt illene jelezni. most fizetett politikai interjú következik.

  az egy valíd kérdés, hogy ha valaki csak fideszpénzből tud szabad? műsort csinálni, akkor kell e műsort csinálni, és vagy mennyire lesz szabad a műsorfolyam egésze, az L simoni lázári cinizmus milyen mélységig hat mérgezően.

  ha le kell nyelnem hetente a Liget projekt PR-t hol van az egyidejű civilműsor, oké értem, hogy ők nem tudnak fizetni,

 2. Hegyi Zsolt szerint:

  A rádió FB oldalán ezeket a kérdéseket tettem fel:

  1. Tudott-e a Civil Rádió arról, hogy Fiala János a Keljfel Jancsi! műsorában pénzért PR beszélgetéseket ad adásba úgy, hogy a hallgatók nem tudják, hogy reklámanyag hangzik el?
  2. Mi az álláspontja a Civil Rádiónak mindarról, amit a 444 cikkében olvashatunk és hallhatunk?
  3. Mennyiben tartja a Civil Rádió összeegyeztethetőnek a nevében szereplő civil fogalomkörrel az ilyen politikai PR ügyeket?
  4. Tervez-e bármilyen lépést tenni annak érdekében, hogy ez a helyzet a jövőben ne fordulhasson elő?
  5. Vannak-e, voltak-e más olyan műsorok is, amik hasonló konstrukcióban pénzért, vagy szolgáltatásért vásárolt politikai PR beszélgetéseket, álinterjúkat tartalmaztak, és ha igen, melyek voltak ezek?
  6. Összességében mennyiben bízhatunk abban, hogy ami épp az adásukban elhangzik, az nem álcázott reklám?
  7. Mikor, milyen módon fognak reagálni a 444 cikkben elhangzottakra?

  Nos, a kérdésekből egyre, az 5-ösre nem kaptam választ. Van más műsoruk is, ahol úgy hihetjük mi, hallgatók, hogy valós, téttel bíró beszélgetés folyik, miközben az is fizetett reklám?

  És az is érdekelne, amit Fialától is kérdeztem a FB-n, hogy hogyan tud a közszolgálatiság érvényesülni egy fizetett reklámbeszélgetésben, és hogy ez mennyiben csinosabb, mint mikrofonállványnak lenni.

 3. Európai szerint:

  Először is szükség van a Civil Rádióra, mert egyre kevesebb a fórum, ahol a civilek megjelenhetnek! De mindenáron? Az utóbbi időben nagy divat az elvek feladása arra való hivatkozással, hogy valamiből meg kell élni, meg kell maradni, hogy hallathassuk a hangunkat, stb. Legalább 15 éve hallgatom FJ különböző műsorait. Elképesztő változáson ment át ez az ember. Jó lenne, ha visszahallgatná régi adásait, amikor még meg voltak a tökei és azt mondta, amit gondolt, nem amit a megbízója megengedett. Szörnyű ez a rendszer, ami csak azoknak ad lehetőséget és főleg pénzt, akik igazodnak a rendszerhez. De aki igazodik, az vajon nem maga is hozzájárul a rendszer túléléséhez és mások megnyomorításához?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .