A JÖVŐNKRŐL…

A múlt hónapban – június 12-én – sikerült beadnunk a frekvenciapályázatunkat, amely a Ti támogatásotok, segítségetek és összefogásotok nélkül nem sikerülhetett volna. Ismételten nagyon köszönjük hozzájárulásaitokat, segítségeteket!

A Médiahatóság egyelőre az alaki vizsgálatot végzi, és elképzelhető, hogy szeptemberre már eredményt is tudnak hirdetni, bár a Klubrádió jelenlegi ügye számtalan olyan frekvenciapályáztatással kapcsolatos hibára is rámutat, amelynek kimenetele sajnos a mi helyzetünket is befolyásolhatja.

Viszont ezektől a külső körülményektől függetlenül is több olyan átszervezésre váró feladat áll előttünk, amelyeket nagyon jó lenne mielőbb meglépni.

Bár önmagában is óriási siker, hogy a pályázatot sikerült beadnunk és a pályázati díjat előteremtenünk, azonban a finanszírozással és a fenntarthatósággal kapcsolatos problémák továbbra sem oldódtak meg. Új forrásokat alig sikerült bevonnunk – továbbra is olyan pályázati alapoknak vagyunk kiszolgáltatva, amelyek minimális pénzeket osztanak, és a létük is bizonytalan. A Civil Rádió számára is csak a nyár végéig látszik biztosítottnak a finanszírozás – nincs sok időnk, nagy lendülettel kell nekifognunk a jövő megtervezésének, a feladatok kiosztásának.

A frekvenciapályázat kapcsán elindult jó néhány olyan folyamat, amelyeket nagyon fontos lenne továbbvinni – szponzorok keresése, az egyéni felelősségérzet/felelősségvállalás megerősítése a saját köreinkben, a közösség erősítése – és még sok-sok olyan dolog, amelyek egy fenntarthatóbb szervezetet és rádiót eredményezhetnek.

A frekvenciapályáztatást megelőző nagygyűléseken több jó gondolat merült fel a szervezet átalakításával és fenntartásával kapcsolatosan. Néhány alternatíva már akkor is kirajzolódott, de akkor nem volt igazán lehetőség és idő mindezek részletesebb végiggondolására – a pályázatra kellett koncentrálni.

Viszont ezeket a változásokat már nem lehet tovább halogatni – ha ősszel egy stabilabb és életképesebb rádióval és szervezettel akarunk nekiindulni az előttünk álló éveknek, akkor el kell indítani ezeket a folyamatokat.

Kérünk Titeket, hogy osszátok meg velünk véleményeteket, ötleteiteket, írjatok és keressetek minket! Induljon meg a közös gondolkodás a remélt elkövetkező 12 évről!

Nagyjából szeptember végéig, nagyon szeretnénk mindenkivel személyesen találkozni, beszélgetni arról, hogy mit gondoltok a szervezet átalakításáról, hatékonyabbá tételéről, és arról, hogy ezekben a változásokban Ti, személy szerint, milyen szerepet tudtok vállalni.

Az átalakulással kapcsolatosan az alább felsorolt alternatívák merültek fel, rajzolódtak ki az utóbbi időkben a leggyakrabban. Persze számtalan más lehetőség is előfordulhat még – nagyon fontos, hogy tudjuk, Ti mit gondoltok minderről.

Kérünk Titeket, osszátok meg velünk gondolataitokat, de mi is személyesen keresni fogunk Titeket.

 Alternatívák

1.    A Civil Rádiózásért Alapítvány mellett létrejön egy fenntartó, működtető egyesület. Ennek az egyesületnek a feladata, hogy a Civil Rádió működését és fenntartását segítse. Ebben az önkéntesek mellett rádióhallgatók is részt vehetnek.

2.    A Civil Rádiózásért Alapítvány mellett létrejön egy olyan belső csapat, esetleg formális egyesület, amelynek résztvevő tagjai a Civil Rádió legaktívabb, a szervezeti működést is segítő emberek. Ennek a csapatnak a legfontosabb funkciója, hogy egyfajta tanácsadó testületként tevékenységével, aktivitásával, tagjai lobbytevékenységével segítse a rádiót. Ez az egyesület vétójoggal rendelkezne, a legfőbb döntéseket igénylő kérdéseket az egyesülettel kellene elfogadtatni.

3.    Bárki, a Civil Rádiótól és az Alapítványtól függetlenül, létrehozhat egy egyesületet, amelynek meghatározott célja a Civil Rádió működésének, fennmaradásának és fejlődésének segítése. (Az önkéntesek és a hallgatók is tagjai lehetnek.) Ennek az új egyesületnek a tagságára és a működésére a Civil Rádiózásért Alapítvány természetszerűleg nem lehet közvetlen befolyással.

4.    A Civil Rádiózásért Alapítvány jelenlegi szervezeti felépítése változatlan marad, azonban 2-3 jelenlegi kuratóriumi tag befejezi munkáját a kuratóriumban. A Civil Rádiósok új tagokat jelölhetnek, akik választás útján, megfelelő számú szavazat megszerzése után, a kuratórium tagjai lesznek.

5.    A Civil Rádiózásért Alapítvány kuratóriumának összes tagja befejezi a kuratóriumi munkát, és a Civil Rádiósok új tagokat választanak.

6.    A Civil Rádiózásért Alapítvány kuratóriuma további jogokat delegál a Szerkesztőbizottsághoz, amelynek tagjait a közösség választja. Tehát ezen a szinten valósul meg a választás, jelölés, küldés demokratikus aktusa a rádióban dolgozó önkéntesek révén. A Szerkesztőbizottság gyakorolná a legfontosabb szervezetirányítási jogokat, csak azon jogok maradnának formálisan az alapítvány kuratóriumánál, amelyekről nem tud lemondani (például munkáltatói jogok).

 

A Civil Rádiózásért Alapítvány kuratóriuma

Pogány György főszerkesztő

Cserháti Ákos ügyvezető igazgató

 

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .