Akiket még a börtönben sem akarnak látni

Most akkor ki vannak tiltva vagy nincsenek kitiltva?

Az utóbbi időben nagy sajtófelületet kapott a hír, miszerint kitiltották a civil szervezeteket a börtönökből, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága egyoldalúan felmondta velük a megállapodásokat. Magyar Vöröskereszt, Helsinki Bizottság, Adj Hangot Egyesület. Általában ezt a három szervezetet említik a cikkekben, mint kitiltott, kirúgott civileket.

De mit is kerestek a civilek a börtönökben?

Helyi szinteken és országosan is számos civil szervezet vesz részt a fogvatartottak életében, programjaikkal a társadalomba való reintegrációt segítik elő, támogatják. Hallottunk már munka és művészetterápiáról, az önszerveződést, önfejlesztést lehetővé tevő projektekről.

Ezek közül egy volt az Adj Hangot Egyesület kezdeményezése, a Börtönrádió. Sokoldalú készségfejlesztésre adott ez lehetőséget, hiszen a technikai ismeretek mellett, az egyes adásokra folyamatosan készülni kellett, megfogalmazni a mondandót, témákat keresni, utánajárni, közösen tervezni, szervezni, felelősségteljesen dönteni. S közben a médiumokkal szembeni helyes kritikai attitűd elsajátítása is lehetséges, szinte észrevétlen eredménye lehetett a folyamatnak. Az Adj Hangot Egyesület alelnökével, Hajdú Judit pszichológussal és Makáts Istvánnal, a Börtönrádió egyik munkatársával Dózsa Mariann beszélgetett.

A Helsinki Bizottság szükség esetén ellátta a fogvatartottak jogi képviseletét. Emellett a folyamatos börtönlátogatások során rendszeres visszajelzést, visszacsatolást adott a megfelelő szervezetek felé a börtönhelyzetről, esetleges problémákról. Ezek szükséges információk az európai országok mindegyikében, hogy tisztán láthatóvá váljanak a ráfordítások, hogyan hasznosul a társadalom anyagi  hozzájárulása a börtönök fenntartásában, a fogvatartottak reintegrálásának elősegítésében.

Sok elítélő vélemény látott napvilágot a kitiltásokkal kapcsolatban, de a BVOP reagálása szerint a felmondott megállapodások egy részében folyamatban van az együttműködés tartalmának megújítása, aktualizálása. Szabó András a Helsinki Bizottság munkatársát, Zádori Zsoltot kérdezte a körülményekről.

Civil Rádió 2017.10.20.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.