Ciki kőművesnek lenni? Az építőipari munka presztízse…

Az építőipar a rendelkezésre álló és folyamatosan fejlődő technológiák nyújtotta lehetőségei révén szó szerint az egekig szárnyal. Menő építészirodák, világhíres építészek, funkcióban és megjelenésben is tökéletesen önazonos épületek, lenyűgöző látványosságok, trükkös mérnöki megoldások, és tendenciáiban egyre inkább környezettudatos fenntarthatóság. Lehet így is jellemezni a 21. század építőiparát. Mindehhez biztos szaktudás kell minden szinten, folyamatos készségfejlesztés, tanulás, rugalmasság, alkalmazkodóképesség és gyors problémamegoldás.

De ha csak annál a földhözragadt elképzelésnél maradunk, hogy a házat, amiben az lakunk, valakik felépítették – falat húztak, festettek, burkoltak, tetőt ácsoltak, szereltek, kalapáltak, fúrtak, kopácsoltak, méregettek – akkor is értékeljük ezt a munkát, hiszen az otthonunknak ad keretet, és a csapatmunka, alkotás, „létrehozás” egyik legjobb példája.

Ehhez képest a magyar helyzet eléggé kritikus, a munkaerő szükséglet, utánpótlás oktatás, társadalmi megítéltség és a bérek tekintetében is. Tóth Istvánnéval, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének alelnökével Görög Mása beszélget az érzékelhető tendenciákról, a szakképzés átalakításának lehetséges irányáról.

Civil Rádió 2017.10.13.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.