Egy lapon említve

Idén december 21.-én lesz 100 éve, hogy megszületett Heinrich Böll. Elsőre furcsán hangozhat, hogy az évforduló kapcsán Németországban egy zöldpárt közeli politikai alapítvány is számos eseményt rendez. De nem meglepő mindez ha tudjuk, hogy a demokrácia megerősítésén munkálkodó, zöld ötleteket közvetítő szervezet neve Heinrich Böll Stiftung.

Az 1997-ben létrehozott alapítvány névadójának a Nobel-díjas írót azért választotta, mert az író határozottan kiállt olyan értékek mellett, melyek iránt az alapítvány is elkötelezett. Úgymint a szabadság, a művészet és a kultúra védelme, állampolgári öntudatosság, civil kurázsi, kritikai attitűd és tolerancia. Böll elképzelése a politikába beavatkozó állampolgárokról modellként hat az alapítvány munkájára. Reformpoltikai jövőműhelyként definiálják magukat és zöld politikai szervezetként a demokrácia és az állampolgári részvétel megerősítésén dolgoznak, fő feladatuknak a politikai oktatást tartják, az ökológia, a szolidaritás, a demokrácia és az erőszakmentesség jegyében. Közel száz projektjük van, 60 különböző országban vannak partnerkapcsolataik, és világszerte 30 országban képviselik magukat saját irodával.

https://www.boell.de/ 

Az Alapítvány által szervezett tanulmányút résztvevői október végén Budapesten járva ellátogattak hozzánk is, Cserháti Ákos bemutatta nekik a Civil Rádiót és mesélt a történetéről majd hosszasan válaszolt a felmerülő kérdésekre. Láthatóan tényleg mindenki kíváncsi volt.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.