Itt, ahol a part szakad

Bizonyára évezredes történelme van azoknak a összetűzéseknek, amelyek a közvetlenül folyók mellett, azzal együtt élők, és a folyót, egyben a vízi közlekedést és árvízvédelmet szabályozni szándékozó hivatalnokok és gazdasági érdekcsoportok között zajlik. A különböző víztározók, vízerőművek, folyószabályozások világszerte a vízparton élő emberek kitelepítésével, áttelepítésével, egyben hagyományos életmódjuk, tradicionális megélhetésük megszakításával járnak együtt.

A jelenleg folyó Római-parti gáttal kapcsolatos vita csupán egy periférikus eset lesz ebben a globálisan hömpölygő történetben. Ebben az esetben nem megélhetési, helyi, törzsi, etnikai hagyományok ellehetetlenítéséről, pusztán a rekreációs, a nagyvárosi ember kikapcsolódási lehetőségeinek megcsonkításáról van szó.

…És a demokratikus alapelvek és állampolgári jogok megcsonkításáról, a részvétel és a helyi lakosok érdekérvényesítési lehetőségeinek megfosztásáról. Bár a Fővárosi Önkormányzat október 18-án, határozatával elodázta a döntést az árvízvédelmi gát elhelyezésével kapcsolatban, ezzel egy civil ellenállási folyamatot és egy határozottan körvonalazódó vízügyi szakmai párbeszédet szakított meg.

Gadó György Pállal, a Greenpeace Magyarország Zöldterületkampány-felelősével Szabó András beszélt.

Civil Rádió 2017.10.18.

 

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.