EU-s partner találkozó – Dublin, Írország. 2015. július 05-10

smart.radiotraining.org

Két éve 2013-ban indult el a SMART EU-s projekt és ennek utolsó előtti találkozója volt Dublinban.

A SMART mozaikszó jelentése:

Specific Methodologies And Resources for Radio Trainers, azaz

Módszerek és forrásanyagok trénereknek speciális rádiós képzésekhez

A SMART rádiós képzési tanfolyamok összeállításában nyújt segítséget, elsősorban közösségi rádiósok számára. Azokat a képzési gyakorlatokat gyűjtöttük össze, amelyek a közösségi rádiók számára lehetnek jók. Ezeket a képzési egységeket a későbbiek során a különleges, speciális igényű csoportok képzési igényeihez alakítottuk, éppen ezért gyakorlataink felhasználhatóak a vakok és gyengénlátók, a tanulási nehézségekkel küzdők, valamint a migráns nők médiaképzésében is.

https://smart.radiotraining.eu/

A fenti weboldalon lesz elérhető az a keresőmotor funkció, aminek segítségével különböző gyakorlatokból egy-egy csoportra szabott képzési tanmenetet lehet majd  összeállítani.

Attól függően, mi a képzés célja, mennyi résztvevőnk van, mennyi idő áll rendelkezésünkre, hol szervezzük, milyen tárgyi feltételek adottak – a keresőmotor lehetőséget nyújt a különböző igényeknek megfelelő gyakorlatok, modulok kiválasztásában, hogy képzésünk illeszkedjen az elvárásokhoz és a kitűzött célokhoz. A gyakorlatokat, képzési egységeket nemzetközi, a médiaképzésben járatos szakemberek állították össze, tesztelték és adaptálták különböző csoportok igényeinek megfeleltetve azokat.

német, angol, francia, baszk és magyar –

A tananyagok a fenti nyelveken lesznek elérhetők, de csak 2015.szeptember 2-a után, mert az anyagok fordítása most zajlik.

A projektben az alábbi partnerek vesznek részt:

  • COMMIT, Ausztria (közösségi rádiós képzéssel foglalkoznak)
  • Radio School klipp+klang, Svájc, főleg közösségi rádiós képzéseket szerveznek
  • Civil Rádió, Magyarország
  • Antxeta Irratia, baszk nyelvű közösségi rádió Baszkföldön (Hendaye)
  • Near Media Co-op, ír nonprofit média intézmény, amely a médiumokra a közösségfejlesztés eszközeként tekint
  • Radio Corax, közösségi rádió, Halle, Németország

2015.07.06, hétfő

QQI: QUALITY & QUALIFICATIONS IRELAND

Behan House, 10, Lower Mount Street, D2, Dublin

A fenti szervezet az írországi képzések minősítésével foglalkozik. Két munkatársa tartott nekünk egy rövid beszámolót arról, hogy miként funkcionálnak jelenleg és hogy miként hangolják össze tevékenységüket az Európai Unió irányelveivel.

Nem csupán a képzési tanfolyamokon szerzett bizonyítványok elismeréséért felelősek, de ugyanők végzik ezen tanfolyamok minőségbiztosítását is. (Ez utóbbi kettőt a legtöbb EU-s országban két külön szervezet végzi, kivéve Írország és Lettország.)

Ők határozzák meg a képzési szinteket, és bármilyen tanfolyamnak ezekehez a szintekhez kell magukat mérniük, amikor kérik a tanfolyamok minősítését.

Az ő weboldaluk: https://www.qqi.ie/

Ennek európai megfelelői: https://ec.europa.eu/ploteus/

https://www.ehea.info/

Mi is beszámoltunk nekik röviden a SMART projektről.

2015.07.07, kedd

Egy napos kirándulást tettünk Észak-Írországban, BELFAST városában.

Meglátogattuk a Belfastban 2006 óta működő ír nyelvű közösségi rádiót. (Előtte kalóz rádióként működtek.)

Raidió Fáilte (jelentése: „Welcome Radio”)

FM 107.1

https://www.raidiofailte.com/

(Ott mondták, hogy összesen 3 ír nyelvű rádió van a világon. Az egyik Belfastban, a másik Dublinban, Raidió na Liffe, 106.4 FM – náluk korábban, 2011-ben rövid látogatást tettünk Ákossal – és az írországi közszolgálati rádió adása.)

A Station Manager, FERGUS tájékoztatott bennünket a rádió történetéről, jelenlegi működéséről. 8-10 fizetett alkalmazottjuk van és kb. 50 önkéntesük.

Nem könnyű ír nyelven jól beszélő rádióst találniuk, annak ellenére, hogy az általános iskolákban már jó néhány éve tanítják a nyelvet. Olykor 1-1 osztály tanulói meg is látogatják őket.

Korábban az Ír Kulturális Központban (Cultúrlann) voltak, de ma már a Falls Road-on a Twin Spire Centerben bérelnek helyiségeket.

Van reményük, hogy most ősszel indul egy saját épületük építése, ami 2018-ban készül el.

Műsoraikkal az ír nyelvet beszélő közösséget célozzák meg. Zenei spektrum: Indie, rock, világzene, tradicionális ír muzsika. A sport eseményekről beszámolnak és vannak beszélgetős műsoraik is. A római katolikus és a presbiteriánus felekezetek istentiszteleit is olykor közvetítik.

Célközönségük 70 %-a, kb. 40 000 ember hallgatja őket rendszeresen. De az interneten keresztül sok elvándorolt ír hallgatja őket. (Volt, hogy egy reggeli hírműsor ismétlését az amerikai kontinenes időeltolódásához igazították, kérésükre.)

Egy komoly archiválási programot is elkezdtek, hogy később is lehessen műsoraikat pl. oktatási célokra használni.

Az ír nyelvű adót igyekszenek felhasználni, hogy hidat építsenek az írül beszélők és más közösségek tagjai között, akiknek nem volt alkalmuk az ír nyelvvel ismerkedni korábban. Ilyenek pl. a protestáns/unionista közösség, de a nemrég érkezett bevándorlók is.

Eddigi sikereik ellenére van 1-2 terület, ahol tudnák javítani a szolgáltatásukat:

5 km-es sugarú körben adhatnak. Most igényelték az angol médiahatóságtól (OFCOM), hogy kiterjeszthessék, mert sokan laknak kisebb településeken Belfast körül.

Az Ír Köztársaság intézménye ( Broadcast Association of Ireland, BAI) csak akkor támogat pénzzel északon készült műsorokat, ha a készítő talál megfelelő partnert az Ír Köztársaság területén. Ezen jó lenne változtatni.

https://www.culturlann.ie/

 

A fönti weboldal a belfasti Ír Kulturális Központé. Itt meg is tudtunk ebédelni.

 

Délután két ún. politikai idegenvezetői túrán vettünk részt. 2×1.5 óra volt. Az elsőn az IRA egyik volt tagja , a másikon az unionisták egyik volt híve idegenvezetett. Mindkettő hosszú éveket töltött börtönben terrorcselekményekért. (ide vonatkozó hallgatnivaló a Crumlin Road Jail az ír börtöndalok közül…)

Nehéz felfogni és megérteni azt, amit 1974-1993 között sűrűn lehetett hallani a rádióban és TV-ben, hogy ha mindkét csoport tagjai írek, akkor miért gyilkolják egymást ilyen vadul. (nyilván nem vallási, talán inkább hatalmi ügy…)

Sok emlékmű van mindkét városrészben, amelyeket még ma is magas falak választanak ketté. Hallottaikra emlékeznek, akik ártatlanul vagy hősi harcban estek el. A házak falán sok ún. mural, falfestmény van róluk és az eseményekről.

2015.07.08, szerda,09, csütörtök

Az EU-s partner találkozókat Dublin belvárosában az ún. THE TEACHERS’S CLUB-ban tartottuk, tőlük béreltűnk helyiséget.

Ez egy szép György korebeli ház, amiben 1923 óta működik ez a szervezet. Úgy működik, mint egy továbbképző intézmény és egyben kulturális központ programokkal.

Tudomásom szerint – sajnos – Budapesten nem működik hasonló. Talán a Fáklya klub volt ilyen, de ma már az is lelpusztult. Bár vidéken lehetnek ilyenek.

Az utolsó napon tettünk egy nagy gyalogtúrát a HOWTHS félszigeten (12-15 km, fárasztó, de nagyon megéri a látvány miatt…), ami Dublin külső részén található, és az ír tenger öbleire nyit fantasztikus kilátást.

Sokaknak ismerős lehet James Joyce Ulysses-éből, de a költő Yeats is lakott ott egy darabig.

És persze esténként az ír pub kultúra, a kiváló félbarna sörök, az ír népzenéről, kocsmai muzsikáról nem is beszélve.

A beszámolót készítette:

Géczi Gábor és Cserháti Ákos

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.