Nosztalgia a szabad, független, nonprofit közösségi rádiók után


A közösségi rádiózás magyarországi helyzetéről
szervezett a 20 éve sugárzó Civil Rádió sajtó-nyilvános beszélgetést szeptemberben 21-én. Az esemény az Állampolgári Részvétel hete rendezvénye volt.
Kb. 45-en voltunk, a Civil Rádió aktivistáin kívül, a meghívottak közül eljött Auer János a Médiatanács egyik tagja, Papó – a Tilos Rádió vezetője és több hazai szabad rádió képviselője is. A szakmai találkozót követően lecsóparti zárta az estét.

Részletek az alakomra készült sajtóanyagból:

20 éve kezdte meg közösségi rádióként folyamatos sugárzását a Civil Rádió az FM98MHz-en, Budapesten. Azóta sokféle változás történt a társadalomban, a médiában és a média szabályozásában, amelyek sokféle módon érintették – egyebek között a rádiókat is.
Ezek a főként független, nonprofit jelleggel működő szabad, közösségi rádiók ma a korábbitól teljesen eltérő feltételek között működnek. A 90-es években Magyarországon elindult valódi közösségi rádiózás – ami erőteljesen szociális/társadalmi jelenség is –, ma is nagyon fontos műfaj a világban. Az EU-ban és Magyarországon is fontos szerepe van az önszerveződés, az aktivizálás/bevonás/részvétel megteremtésében, a demokrácia erősítésében, a szubkultúrák és lokális kisközösségek életében.
Ezekben a hagyományos, nagyrádiókhoz képest sokkal szélesebb a tematika. Olyan ügyek – témák kerülnek rendszeresen napirendre, amelyek a nagy médiumokban nem szerepelnek, és olyan szereplők szólalnak meg, akik más médiumokból rendre kimaradnak.
A 2010-ben életbe lépett médiaszabályozás következtében a szabad rádiókat egy kategóriába olvasztották össze a korábban helyinek nevezett, valójában megyei és regionális kereskedelmi adókkal. Ezek egészen más célokkal, szervezeti formákkal és működési modellel rendelkeznek, de az idetartozás számukra a sugárzási díjtól való megszabadulást jelentette. Ám ez sem lenne akkora baj, ha ez a szabályozás nem teremtett volna egy méltatlan versenyhelyzetet a valóban közösségi módon működő, jórészt nonprofit formát választó rádiós műhelyek számára. Egészen más erősségei és gyengeségei vannak az utóbbiaknak, miközben kénytelenek olyan feltételeknek is megfelelni, amelyek számukra szinte teljesíthetetlenek.

 

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.