Harmadik Szektor

A Harmadik szektorról szóló műsorunkban két nemzetközi tapasztalattal bíró vendégünk vázolja fel a civil szervezetek és NGO-k evolúcióját. Hogy mi a különbség a kettő között?..kiderülhet 🙂 Műsorvezető: Zsolt Péter.

„A 80-as 90-es évek a civil társadalmaknak fantasztikus reneszánszát hozta szerte a világban Latin-Amerikától Ázsián át Kelet-Európáig. Megszűnt a bipoláris világ, kinyílt a világ és tér keletkezett gyors reakciójú, intellektuálisan kompetens, öntevékeny, szervezetek, emberek színrelépésére. A 90-es évek egy civil évtized volt és ez nagymértékben hozzájárult a globális problémák felvetéséhez és megoldási kísérleteihez. Ekkor már világos volt, hogy vannak bizonyos planetáris ügyek, melyeket nemzeti kormányok nem tudnak megoldani. Ehhez valamifajta planetáris tudat együttműködés, kooperáció szükséges, az atomenergia biztonságos felhasználásától a környezetvédelemig. És itt léptek színre a civilek, mint egy kormányokon, nemzeteken, szervezeteken keresztül, azokat összekötő, gyors és független mozgású szervezetek. A kormányokkal és vállalatokkal szemben létrejött egy olyan harmadik szektor, amelyet nem kötöttek bizonyos bürokratikus szabályok, az üzleti élet számára kötelező profitkényszerek, hanem színre léphettek és mondhatták a magukét.” (Marshall Miklós)

„Az NGO (Non-Governmental Organisation) kifejezést nem a civil társadalom termelte ki. A nagy nemzetközi szervezetek, az ENSZ, a Világbank, a WTO, kezdte el Nem Állami Szervezeteknek nevezni azokat a civil szervezeteket, nagyobb szervezet együtteseket, akik már nem helyi, hanem globális ügyekkel foglalkoztak és az NGO-k évtizede a 2000-es években jött el.” (Bartal Anna Mária)

Civil Rádió.net 2020.02.05.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .