HÍRLEVÉL 2013.01.23

Ahogy ígértük, januártól igyekszünk rendszeresen beszámolni a legfőbb Civil Rádiós történésekről, az elmúlt időszak tevékenységeiről és dilemmáinkról is.

Az új összetételű kuratórium decemberi üléséről már tájékoztattunk Benneteket. Azóta újra ülésezett a kuratórium és a Szerkesztőbizottság is – kiegészülve új tagokkal. Aláírtuk a szerződést a frekvenciahasználatról a következő hét évre, pályáztunk a médiahatóság működési költségekre kiírt felhívására, s ahogy várható volt, elutasították a decemberi pályázatunkat. Ezt most hónapról – hónapra megismételjük – amíg pozitív döntés nem születik ügyünkben (ez a packázás havonta 550 ezer Ft veszteséget jelent nekünk).

Továbbra is legnagyobb gondunk – éppen az előzőek miatt is – a forráshiány, már a múlt évben hozott „karcsúsítással” sem tudunk működni. Januári ülésén is ezzel foglalkozott a Kuratórium elsősorban – tárgyalásokat kezdeményezünk, mindenféle lépéseket keresünk az egyre szűkülő forráspiacon, s támogatókat keresünk. Ezen túl, felkértük a szerkesztőbizottságot, hogy tegyen ajánlatot „Az év Civil Rádiósa” díjra.

Több helyre is benyújtottunk pályázatokat, ezek legkorábban szeptemberben, októberben jelenthetnek konkrét pénzbefolyást. Nemzetközi kapcsolatainknak köszönhetően több pályázati programban is partnerek lettünk – ezek jelentős források lehetnek, de konkrét segítséget csak az év második felében jelenthetnek majd.

Decemberben-januárban több olyan munkacsoport is megkezdte működését, amelyek a rádió valamilyen hiányait igyekszenek orvosolni. A kuratóriumon és a szerkesztőbizottságon túl, tovább működik a Lázár Ervin baráti kör és új produkcióra készül. Elkezdte munkáját a marketingcsoport, amely alternatív pénzforrások keresése mellett igyekszik stratégiát kidolgozni az arculatunk megújítására is.

Beindult a hírcsapat is – többnyire a reggeli stáboknak köszönhetően elindult folyamatos hírszolgáltatásunk, amely a médiatörvény és a médiaszolgáltatási szerződésünk műsorkvótája miatt fontos. Ahogyan többször említettük is, a magyar zenei kvóta mellett számtalan olyan kötelezettségünk van, amelyek elmulasztása miatt szankcionálhatnak minket – ezek nagy részét teljesíteni tudjuk, de például a rendszeres napi friss hírek szolgáltatása hiányzott. Köszönet a hírcsapatnak folyamatos munkájáért és Tóth Mónikának a csapat megszervezéséért és koordinálásáért.

A meghatározott műsorarányokat egyébként a Civil Rádió mindig teljesíteni tudta, a magyar zenék arányában vannak folyamatos elmaradásaink. Ezért szeretnénk kérni mindenkit, hogy keressétek a módját minél több hazai zene sugárzásának.

Decemberben elkezdtük áttekinteni műszaki állapotunkat, amely sajnos ezer sebből vérzik. Nagyon sok berendezésünk felújításra, cserére szorulna, de jelenlegi pénzügyi helyzetünk nem teszi lehetővé a nagyobb javításokat. Nagyon szeretnénk olyan embert/embereket találni közösségünkben, akik szívesen foglalkoznának rendszeresen a rádió műszaki feltételeivel: a berendezéseink áttekintésével, karbantartásával, ötleteket adnának, hogy hol lehet olcsón fülhallgatót, mikrofont, állványt, stb. venni., akik gondoznák a műszaki körülményeinket.

Elég nagy fejtörést okoz számunkra a médiahatóság adatszolgáltatási kötelezettsége, amelynek technikai megoldásával folyamatosan próbálkozunk. Ebben az ügyben a hatósággal most harc folyik, de még fogunk e kötelezettség részleteire visszatérni.

Bár az adóbevallás legnagyobb rohama május közepén-végén várható, már februárban is van egy adózói kör, akik 1%-os felajánlásaikat akár a Civil Rádiónak is adhatnák. Nagyon fontos lenne, hogy mindannyian műsoraitokban ajánljátok a hallgatóinknak a rádiót, s így minél több 1%-os felajánlást kapjunk (Civil Rádiózásért Alapítvány; adószám: 18048023-1-41).

Januárban is megrendezzük a szokásos újévi bulit is, ahol átadásra kerül az Év Civil Rádiósa cím is. A buli január 29-én kedden, 18 órától lesz a Fonóban. Gyertek, koccintsunk az óévre, beszélgessünk a Civil Rádió 2013-as évéről!

Ha bármivel kapcsolatosan kérdésetek lenne, szívesen csatlakoznátok valamelyik munkacsoportunk munkájához, lennének, akik a műszaki kérdések gondozását vállalnák, , írjatok nekünk, keressetek minket!

Üdvözlettel

Péterfi Ferenc és  Cserháti Ákos

 

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .