Jazz zenészek a Civil Rádióért

JÖJJÖN EL ÖN IS SZEPTEMBER 17-ÉN A FONÓ BUDAI ZENEHÁZBA A CIVIL RÁDIÓ MEGMENTÉSÉÉRT TARTANDÓ JAZZ KONCERTRE!

 

Civil Rádió FM98

Lehet, hogy nem sokan tudják, de a pártpolitikától teljesen független Civil Rádió az egyik „legmagasabb komoly jazztartalmú” adó az országban.

Számos élvonalbeli jazz-zenész (Deseő CsabaFriedrich KárolyGayer FerencJuhász Gábor,Matthew MitchellSárközy FanniSzalóky BélaSzendőfi Balázs) és jazz-szakértő vagy kritikus (Kerekes GyörgyPallai PéterZipernovszky Kornél) készített vagy készít mindmáig műsort ennek a közösségi rádiónak. Sőt,  jazzműsorokat készít ott a kiváló hangmérnök Honéczy Zoltán és érdekes módon a Bach szakértő Tallér Gábor is.

A hangsúlyosan non-profit Civil Rádió jóformán nem kap már támogatást a fennmaradáshoz, továbbá a jövő évben lejár a frekvencia engedélye, melynek megújítását nagymértékben megkérdőjelezné, ha már annak előtte – anyagi okokból – megszűnne sugározni. Amikor ennek az áldatlan helyzetnek híre ment, megmozdult a magyar jazzvilág, hogy kisegítse a bajba jutott rádióadót. 

Eddig már a következő nagyszerű zenészek ajánlották fel, hogy ingyen játszanak egy, a Civil Rádió javára szervezendő jótékony célú koncerten:

Fabrice Alibaux ♦ Babos Gyula ♦ Bágyi Balázs ♦ Balázs Elemér ♦ Balázs József ♦ Berkes Balázs ♦ Borbély Mihály ♦ Csuhaj Barna Tibor ♦ Hajdú Klára ♦ Horváth Balázs ♦ Lakatos Ágnes ♦ Oláh Kálmán ♦ Pecek Lakatos Krisztián ♦ Rozsnyói Péter ♦ Soós Márton ♦ Szabó Dániel ♦ G. Szabó Hunor ♦ Szakcsi Lakatos Róbert ♦ Szendőfi Balázs  ♦ Szőke Nikoletta ♦ Vig Tommy ♦ Vukán György

A lista még nem teljes.

A Civil Rádió a Fonó Budai Zeneházból működik, amely a magyar etno-jazz egyik szentélye. A Fonó többségi tulajdonosa, Lukács József – aki mindig is nagyon sokat tett és tesz a zenéért – bérmentesen felajánlotta a Fonó koncert termét szeptember 17-re, egy szombati napra.

A szombati nap általában a jazz zenészek legjobb kereseti lehetősége a héten. Ennek jegyében még inkább értékelhető a felajánlás. Még sokkal többen jöttek volna, ha aznapra nincs már előre lekötött fellépésük. Baló István, a világhírű Dresch Quartet dobosa az utóbbi kategóriába tartozik, de ő mindenképpen akart segíteni a Civil Rádión és 10.000 forintot utalt át a küszködő közösségi adónak.

A támogatók pártállása, világnézete javarészt ismeretlen a nyilvánosság előtt és ez magánügyük kell hogy maradjon. De jó néhányukról szűk körben tudni, miként látják a világot és az a szívderítő, hogy minden féle és fajta felfogású művész vállvetve tevékenykedik a Civil Rádió megmentésén. Mint ahogy az évek során a Civil Rádióban is a több száz, gyakran egymásétól eltérő, sőt  egymáséval szögesen ellentétes nézeteket valló munkatárs is megtanult együtt dolgozni a közös cél, a hallgató kiszolgálása érdekében. A rádió, nevéhez híven, a civil társadalom régóta hangoztatott és óhajtott kifejlődésének egyik csírája. Ezt tanúsítja az ott és érte dolgozók sokszínűsége is.

Pallai Péter

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.