Világforradalom a valódi demrokráciáért

Május közepén egy békés tüntetéssorozat indult Sapnyolországból és terjed azóta is egész Európában és néhány esetben a kontinensen kívül is. Békés térfoglalással egybekötött eszmecserék ezek az események, ahol a demokráciáról beszélgetnek mindazok, akik úgy érzik a demokrácia mai európai felfogása távol áll a valódi részvételtől.

 

“Egészen professzionális módon elhallgatja a hazai és a nemzetközi média is azt az eseményt, ami májusban Spanyolországban elindult” – kezdte Péterfi Ferenc a Civil Rádió Demokrácia MOST! című műsorának vezetője múlt szerdai adását, melyben a Világforradalom (World Revolution) nevű nemzetközi térfoglaló akcióról beszélgettek.

Valóban nehéz dolga van annak, aki a Facebookon már magyar nyelven is megtalálható kiáltványról szeretne olvasni. Az egyetlen hely – a közösségi oldalon kívül -, ahol magyarul is lehet olvasni az eseménysorozatról a GlobalVoices oldal magyar nyelvű kiadása. A vezető nemzetközi hírportálok közül a Guardian számolt be részletesebben is a tucatnyi spanyol nagyvárosban zajló megmozdulásokról.

Miről van szó?

“Ezrek vonultak utcára Spanyolországban tiltakozva a korrupció, a munkanélküliség, a megélhetés bizonytalansága és a kétpártrendszert előnyben részesítő politikai struktúra ellen” – olvasható a GlobalVoices oldalon. Május 15-én kedődött a tüntetés a spanyol fővárosban, néhány nappal az ottani regionális választások előtt. A demonstráció a következő napokban ülősztrájkként folytatódott Madrid főterén, a Puerta del Solon. A résztvevők itt vertek először tábort, amit aztán először több más spanyol, később más európai nagyvárosban is követtek.

Madrid, Puerta Del Sol
Tüntetés Madrid főterén a Puerta Del Solon (forrás: globalvoicesonline.org)

A tereken kialakuló spontán beszélgetésekből mostanra már szervezett gyűlések és megfogalmazott célok lettek. E célok már sokkal általánosabbak, mint a korrupció és a munkanélküliség elleni harc. Mindezek feltételéül mára már a valódi demokrácia megteremtésének lehetőségeiről folyik a párbeszéd. A táborokban és gyűléseken kisebb csoportokban mindenki elmondhatja, mit jelent neki a demokrácia. A már megfogalmazott gondolatok szerint az, amit ma Európában demokráciának hívunk voltaképpen minimalizálja a társadalmi folyamtokban való állampolgári részvételt. A demokrácia reprezentatívabb formájának elősegítését követelik, és a hatékonyabb állampolgári részvétel eszközeinek támogatását. Mindezzel pedig a politikai átláthatóság megteremtését, a korrupció felszámolását és a hatalmi ágak hatékony szétválasztását szeretnék elérni. Céljuk végül feladni a leckét demokráciából a vezető politikai hatalomnak: egy megvalósítható alternatíva felmutatása a jelenlegi rendszerrel szemben.

Spanyolországban a tüntetők ellen már május 16-án kivezényelték a rendőrséget, miután az ország választási hatósága kijelentette, hogy a tüntetés sérti a spanyol választási törvényeket és felszólította a kormányzatot az intézkedésre – olvasható a Guardian oldalán. A GlobalVoices egyik magyar fordításban is megjelenő írása pedig arról számol be, hogy május 27-én “a barcelonai tüntetők üzeneteiben az állt, oszlatják őket” A hivatalos kommunikáció szerint azonban ez nem oszlatás volt, csupán a közterület-fenntartók munkájának biztosítása érdekében ürítették ki a teret.

A világszerte megrendezésre kerülő békés demonstrációkra felhívó vagy azokat megörökítő bejegyzések, videók a legkülönbözőbb tag-ekkel jelentek meg a közösségi és megosztó oldalakon, ami megnehezíti az események nyomon követését. A GlobalVoices oldal egyik írásában összegyűjtötte leggyakoribb tag-eket. Hasonlókról olvashatunk ugyanitt egy magyar nyelvű írásban is.

A mozgalom Magyarországra is eljutott

Az Új Szemlélet szociális szakmai műhely és akciócsoport vállalta fel hazánkban a katalizátor szerepet. A csoport június 9-ére szervezett a külföldi, főleg spanyol minták alapján egy úgynevezett non-wild action jellegű demonstrációt a hazai párbeszéd elindítása érdekében. Az összejövetelre a Szabadság téren került sor néhány száz résztvevővel, a sajtó teljes hallgatása mellett.

A magyar esemény a Térfoglaló – Valódi demokrácia most! nevet kapta. Felhívása szerint mindenkit vártak, akinek elege van a röghöz kötésből – “30 évre lakáshitellel vagy 30 évesen is anyádéknál?”; a kényszerkivándorlásból – “külföldre melózni, pedig inkább itthon boldogulnál?”; abból, hogy a mai fiataloknak sem munkájuk, sem lakásuk, sem gyerekük nincs, mert nincs rá lehetőség; abból, hogy a rólunk való döntések nélkülünk születnek.


A Szabadság téri térfoglalás június 9-én

A Civil Rádió Demokrácia MOST! című műsorának múlt szerdai egyik vendége az Új Szemlélet csoport kapcsolattartója, Bende Anna volt. Mint a térfoglalásról mesélte: ahogy gyűltek az emberek, úgy kezdődtek a párbeszédek is, majd kicsoportokat alakítottak és úgy osztották meg egymással gondolataikat a demokráciáról. Az így megfogalmazottakban a közös nevező: a valódi demokráciára való vágy. A műsor másik vendége, Varga Máté a Civil Kollégium Alapítvány igazgatója úgy fogalmazott: az egyik legnagyobb baja a jelenlegi kapitalista rendszernek, a piac és a politika összefonódása. A demokráciákban a valódi részvételnek is komoly teret kellene adni, ezt viszont néhány erős – főként gazdasági – érdek egyelőre nem engedi. A június eleji térfoglalást értékelve még elmondta: nem egy-egy helyzet megnyerése a cél, hanem egy tartós, folyamatos párbeszéd kialakítása a demokráciáról. Az egész kezdeményezés a jelenlegi gazdasági és politikai paradigmát kérdőjelezi meg és próbál alternatívát nyújtani – tette hozzá.

Világforradalom

Néhány hete megjelent a Facebookon egy esemény World Revolution for Real Democracy néven, melyet az azonos nevű szervezet oldala hozott létre. Az eseményt október 15-ére hirdették meg azzal a céllal, hogy ezen a napon az egész világon egyszerre vonuljanak az emberek utcára, hogy visszaköveteljék a közéletet maguknak. Reformistákat és konzervatívokat, jól deffiniált ideológiával rendelkezőket és apolitikus beállítottságúakat egyaránt várnak, hogy együtt fejezzék ki mindannyian közös felháborodásuk oktát: a jelen gazdasági és társadalmi környezetet, amelyben “a korrupt politikusok, üzletemberek, bankárok tehetetlenségben, szavak nélkül hagyják” a többséget.

Az eseménynek bő egy hete már magyar nyelvű változata is megjelent a közösségi oldalon, az eredeti kiáltvány fordításával. Az esemény legutóbbi bejegyzése szerint a szervezők pénteken 20 ország részvételével megtartották az első online találkozójukat, melynek részleteiről hamarosan beszámolnak.

Szabó Zoltán

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .