“Próbáltam súgni, szájon és fülön, Mindnyájatoknak a szót, a titkot, a csodát”

Rácz Dani ezután állt elő azzal az ötlettel, hogy miért nem csinálunk egy Latinovits-Viszockij műsort, mert a két színész sorsa, művészi pályája itt Kelet-Európában tanulságos hasonlóságokat mutat. Mindketten kitűntek tehetségükkel, szenvedélyességükkel, játékosságukkal, kísérletező kedvükkel, ember-szeretetükkel, esendőségükkel, végzetükkel. Mindkettőjük művészete és személyisége szétfeszítette a hagyományos kereteket. A legtöbbször megnemértés és irigység vette őket körül, s ezen akadályokkal dacolva mégis részük volt megbecsülésben és szeretetben is.

A lelkesedés vitt bennünket, emiatt végül egy Trilógia lett a dologból, ami Latinovits és Viszockij önálló műsorai mellett az egyedi, új Latinovits-Viszockij műsort is magába foglalta. Ez utóbbi műsorban alkalmaztuk az akkoriban egy újságíró tanfolyamon tanult VOX-POP módszert, amikor ugyanazt a kérdést tesszük fel több az utcán találomra kiválasztott embernek. Az ő válaszaikra fűztük fel aztán az egyes hangképeket.

Sokat beszélünk hagyományaink, kultúránk megóvásáról, miközben hajlamosak vagyunk elfelejtkezni példával szolgáló óriási művész-egyéniségeinkről.

Mi biztosak vagyunk abban, hogy színészetük, előadóművészetük, közéleti gondolataik és költői írásaik ma is képesek megszólítani bennünket, gazdagítani érzelmeinket, gondolatainkat, belső világunkat.

Aktualitást ad a műsornak, hogy 40 éve hunyt el Vlagyimir Viszockij és 30 éve kapott posztumusz Kossuth-díjat Latinovits Zoltán.

Forgószínpad, 2020. augusztus 1, szombat 20-21h

Latinovits-Viszockij Hangképportré.

Szerkesztette, rendezte és közreműködik: Járvás Katalin, Radó László, Géczi Gábor. A műsor az Éter Lovasai Szellemi Műhely munkája.

Szerző: Géczi Gábor

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

2 Responses to “Próbáltam súgni, szájon és fülön, Mindnyájatoknak a szót, a titkot, a csodát”

  1. Bara Péter szerint:

    Augusztus 9-én vasárnap, délután háromtól Viszockijról szól a Scherzo műsora. Egykori tolmácsa, rádiós kollégánk, Demeter Judit, és szintén rádiós kollégánk Thuróczy “Túró” Gergely lesz műsorom vendége.

  2. Elekes Irén Borbála szerint:

    Emlékezetes, kiváló műsorok születtek!
    Néha elhangzásuk idején is tudtam reagálni rájuk, van (több is), amit kimásolva máig őrzök és így utólag is gratulálok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .