„Próbáltam súgni, szájon és fülön, Mindnyájatoknak a szót, a titkot, a csodát”

Rácz Dani ezután állt elő azzal az ötlettel, hogy miért nem csinálunk egy Latinovits-Viszockij műsort, mert a két színész sorsa, művészi pályája itt Kelet-Európában tanulságos hasonlóságokat mutat. Mindketten kitűntek tehetségükkel, szenvedélyességükkel, játékosságukkal, kísérletező kedvükkel, ember-szeretetükkel, esendőségükkel, végzetükkel. Mindkettőjük művészete és személyisége szétfeszítette a hagyományos kereteket. A legtöbbször megnemértés és irigység vette őket körül, s ezen akadályokkal dacolva mégis részük volt megbecsülésben és szeretetben is.

A lelkesedés vitt bennünket, emiatt végül egy Trilógia lett a dologból, ami Latinovits és Viszockij önálló műsorai mellett az egyedi, új Latinovits-Viszockij műsort is magába foglalta. Ez utóbbi műsorban alkalmaztuk az akkoriban egy újságíró tanfolyamon tanult VOX-POP módszert, amikor ugyanazt a kérdést tesszük fel több az utcán találomra kiválasztott embernek. Az ő válaszaikra fűztük fel aztán az egyes hangképeket.

Sokat beszélünk hagyományaink, kultúránk megóvásáról, miközben hajlamosak vagyunk elfelejtkezni példával szolgáló óriási művész-egyéniségeinkről.

Mi biztosak vagyunk abban, hogy színészetük, előadóművészetük, közéleti gondolataik és költői írásaik ma is képesek megszólítani bennünket, gazdagítani érzelmeinket, gondolatainkat, belső világunkat.

Aktualitást ad a műsornak, hogy 40 éve hunyt el Vlagyimir Viszockij és 30 éve kapott posztumusz Kossuth-díjat Latinovits Zoltán.

Forgószínpad, 2020. augusztus 1, szombat 20-21h

Latinovits-Viszockij Hangképportré.

Szerkesztette, rendezte és közreműködik: Járvás Katalin, Radó László, Géczi Gábor. A műsor az Éter Lovasai Szellemi Műhely munkája.

Szerző: Géczi Gábor

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

2 Responses to „Próbáltam súgni, szájon és fülön, Mindnyájatoknak a szót, a titkot, a csodát”

  1. Bara Péter szerint:

    Augusztus 9-én vasárnap, délután háromtól Viszockijról szól a Scherzo műsora. Egykori tolmácsa, rádiós kollégánk, Demeter Judit, és szintén rádiós kollégánk Thuróczy „Túró” Gergely lesz műsorom vendége.

  2. Elekes Irén Borbála szerint:

    Emlékezetes, kiváló műsorok születtek!
    Néha elhangzásuk idején is tudtam reagálni rájuk, van (több is), amit kimásolva máig őrzök és így utólag is gratulálok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .