RÁDIÓZÁS ’90


90 éve, 1925. december 1-én indult el a MAGYAR RÁDIÓ rendszeres műsorsugárzása.


Erről az időről és az utána következő néhány évtizedről szól az a zenés irodalmi összeállítás, amelyet Radó László kollégámmal készítettünk (felhasználva pár éve elhunyt Kalmár László kollégánk korábbi anyagait is). Benne magyar írók és költők publicisztikai írásai adnak képet arról, milyen érzésekkel kötődtek ők és általában az emberek, a rádióhallgatók a technikai fejlődés akkori legújabb vívmányához.

Akárhányszor változtatják meg a magyar közszolgálati rádió nevét – mint legutóbb, amikor 2015. június 30-án a MAGYAR RÁDIÓ, ezen a néven önálló intézményként megszűnt – mindig érvényes lesz, amit Babits Mihály, Bálint György, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond írásaikban a rádióról elmondtak. De vajon felolvasnák-e, felolvashatnák-e a mai közszolgálati rádióban?

Nagy kérdés, hogy „Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság” elnevezéssel egyesített és az adófizetők pénzén működtetett négy közszolgálati médiaszolgáltató mikor szabadulhat fel a politika rabigája alól, és válhat az objektív, valóban közszolgálati tájékoztatás, szórakoztatás eszközévé.

A legtöbb ember rádióhoz való érzelmi kötődése erős. Hiszen a mindennapi életéhez kapcsolódik és annak fontos momentumaihoz. Zenei környezetként is működik számára.

2003-ban a Közösségi Rádiók indítottak egy „Vissza a rádióhoz” mozgalmat. Miért? Mert fontos eszköznek tartották/tartják a tájékoztatás, ismeretterjesztés, szórakoztatás területein. Igen, még ma is, az internet és az okos telefonok korában is, és a törvényi szabályozás illetve gyakorlat nehézségeivel szembeszegülve korunkban is olyan lelkesedéssel készítik műsoraikat, amellyel annak idején 1925-ben az úttörők elindították Magyarországon a rádiózást.

„Ezzel bevonult a magyar művelődés rendszerébe egy új,  jelentős tényező, amely nagy feladatokra hivatott, egyrészt népünk oktatása és kulturális emelkedése terén, másrészt a magyar műveltségnek, kivált a magyar zenének és általában a magyar névnek a külföldön való megismertetése terén. Midőn, mint a Magyar Királyi. Postának vezérigazgatója, ezennel szívből s hazafias örömmel üdvözlöm a magyar rádió-vevőkészülékek közönségét, mint mindazokat, akik hallgatják a mi szolgáltatásainkat, egyúttal a Mindenható áldását kérem a magyar broadcasting intézményére és annak jövő fejlődésére.”

Demény Károly államtitkár,
a Magyar Királyi Posta vezérigazgatója, 1925, december 1.

A jubileum előtt tisztelgő műsor 2015. november 21-én, szombaton 20-21 óra között kerül adásba a Civil Rádióban, az FM 98-as frekvencián, vagy ezen a helyen is meghallgatható.

Géczi Gábor

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.