WORLD MUSIC EXPO, BUDAPEST 2015

Az évente megrendezésre kerülő Világzenei Fesztiválnak, a WOMEX-nek, az idén először, 2015. október 21 és 25 között Magyarország fővárosa, Budapest adott otthont. Ez volt a 21. alkalom és egyben az első, hogy Kelet-Európába látogatott a rendezvény.

A WOMEX a világzene legnagyobb szakmai eseménye. Egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek fesztiválja és díjkiosztó ünnepség, esti Dj programokkal kiegészülve. Új tehetségek és új trendek mutatkoznak be. Barátságok, projektek és üzletek születnek. Lokális és globális esemény a legjobb értelemben.

Az évente megrendezésre kerülő WOMEX, világzenei fesztivál története egészen 1991-ig nyúlik vissza. A Berlini Függetlenség Napja rendezvény indie zenei szekciójában kezdődött és 94-ben indult el hivatalosan Berlinből. Az elsődleges cél az volt, hogy összehozzák a világzenei műfaj meghatározó szereplőit. A Womex számára magától értetődő a kulturális sokszínűség támogatása.

A világzenei fesztivál, a Womex helyszínének kiválasztásában szerepet játszik az adott város sokszínűsége, a helyszínek minősége és persze az anyagi szempontok.

A munka nagy részét a német Piranha Arts cég végzi. Ők foglalkoznak az év közbeni teendőkkel, és a legtöbb programot, a konferenciát és a zsűri által kiválasztott ún. showcase-eket is ők állítják össze.

Mindig együtt dolgoznak az adott város egy szervezőcsapatával, a lokális partnerrel, amely 2015-ben a magyar Hangvető Zenei Terjesztő Társulás volt. Az ő feladatuk volt az – évente változó – itteni regionális színpad és a nyitóünnepség megszervezése, ami idén a Roma Gála, a Hungarian Heartbeats volt.

A WOMEX 2015 világzenei fesztiválnak volt egy Nulladik napja, október 20-án a Fonó Budai Zeneházban. A magyar együttesek Showcase napján 10 együttes lépett fel, akiket a Fonó, a Hagyományok Háza és a Womex helyi partnere, a Hangvető közös pályázatának szakmai zsűrije választott ki 95 jelentkező közül.

Az események 3 budapesti helyszínen zajlottak:

– A MÜPA-ban, korábbi nevén Művészetek Palotájában (KONCERTEK);
– A Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrumban (KIÁLLÍTÁSOK, konferenciák, filmek és Daycase koncertek) illetve
– az A38-as koncerthajón és kulturális központban (esti DJ programok).

Az idei Womex öt színpada közül egy kimondottan a kelet-európai régió előadói számára volt fenntartva (A MÜPA _Fesztivál Színháza: a Duna színpad), akik Lettországtól Boszniáig és Koszovóig sokfelől érkeztek.

A Womex koncertekről és a kiállításról részletes beszámolót készített Rácz Mihály, Civil Rádiós kollégám (Ritmikus Kerék), akinek cikkét ezen linken lehet elolvasni.

Rácz Misinek az eseményt mérlegét megvonó utolsó bekezdését ide is idézem:

„A WOMEX minden évben kiváltja a résztvevőkből az addikciót, mint minden jó hangulatú rendezvény és már 2015. október 25-én, vasárnap a www.womex.com főoldalán a résztvevőknek való megköszönésen és a díjak említésén kívül (idén Cheikh Lo lett életműdíjas, a legjobb lemezkiadó címet pedig már másodjára a Glitterbeat kapta) úgy zárták a rövid üdvözlést, hogy

– Nagyszerű és gyümölcsöző időt töltöttünk együtt, és már alig várjuk, hogy újra üdvözölhessünk 2016-ban a 22. WOMEX-en, Santiago de Compostelában.”

Azok, akik a Womex 2015 Fesztivál valamelyik eseményén ott voltak, érezhették, hogy különleges hangulatú rendezvény részesei lehettek. A külföldi részvevők egybehangzóan állították, hogy az eddigi egyik legjobb hangulatú Womex volt Budapesten.

—————————————————

Az összeállítást készítette: Géczi Gábor

Az alábbi linkeken meghallgatható a Civil Rádió Hangképcsarnok c. műsorában készült két műsor

Hangképcsarnok , október 19.
Hangképcsarnok, november 2.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.