“A dán ágyúk rézből voltak.”

“…Újabb probléma bukkan fel Horatio szavaiban, amikor arról szól, hogy a szellem talán kárt tehet Hamletben:

“De hátha kísért: a folyamba csal,
Vagy borzadályos sziklacsúcsra, mely
Tengerbe bókol, talpánál kiebb?
S ott más iszonytatóbb alakra válva,
Eszétől fosztja meg fönségedet,
És őrületbe ránt? Gondold meg ezt!
Kétségbeejtő már a hely maga,
Bősz képzetet szül attól minden agy,
Látván a tengert oly sok ölnyire
S hallván alatta zúgni.”

A kételkedők rámutatnak, hogy Helsingör környékén mégcsak távolról sem hasonlít semmi se egy sziklacsúcsra. A legközelebbi sziklaszerű topográfiai képződmény Helsingörtől 80 km-re délre, a seelandi partokon található. Más kommentártorok arra gondolnak, hogy a sziklacsúcs kifejezést nem kell szó szerint venni, és felemlítik azt a lehetőséget, hogy Shakespeare talán látta Braunius és Hohenbergius rajzait a várról, amelyeken a rámpákat félelmetesen magasnak, megmászhatatlannak tüntették fel, arra hivatkoznak, hogy a tengerészek, amikor a hajóval elhaladtak a helsingöri vár előtt, a falakat sziklaszerűnek látták. És mi több, a várból magából is letekintve, ha valaki fenn állt a bástyán, megijedhetett, ha letekintett látván a tengert oly sok ölnyire. Talán egy hajó fedélzetén utazott arra Shakespeare, vagy esetleg ő maga is ott állt a bástyán, és megrettent az alanti sziklákon dörgő hullámoktól?

Tóth Zoltán, minden hétfőn este nyolckor kezdődő, Olvasókor című irodalmi műsorában legutóbbi alkalommal David Hochnen Hamlet vára Shakespeare Helsingöre című könyv került a középpontba, amelyben az író arra keresi a választ, járt -e Shakespeare Helsingörben. Közreműködött

Tölgyesi Zoltán színművész.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .