Lélegzetvétel – Ács József Műsora

„A Civil Rádióban legalább húsz esztendeje készítek műsorokat, a Lélegzetvétel pedig 2000 óta két hetente folyamatosan adásban van. A kezdőlökést Abelovszky György adta, aki a kilencvenes években – még a Corvin téri stúdióban – kitalált egy műsort MOHA-zene néven. A cím a MOdern HAngszeres muzsikára utalt, így a műsorba belefértek a kortárs komolyzene irányzatai, a jazz, a rock, a világzene legkülönbözőbb stílusrétegei – a változatosságot az garantálta, hogy többen szerkesztettük.                                                  Ebből nőtt ki önálló műsorom, a Lélegzetvétel. Ez a szó azt ígéri, hogy a hallgató egy órára fellélegezhet: töprengésre is alkalmas pihenőt ajánl a városi létben ránk zúduló fullasztó kép-hang-áradatban. Célja, hogy az irodalom és a zene köcsönhatását segítségül híva a minket körülvevő látható és láthatatlan betonfalaknál valamicskét magasabbra emelje a tekintünket.
A műsorban többek közt Apollinarie, Babits, Baka István, Baudelaire, Bernhard, Brasnyó, Dylan Thomas, Gulyás, Hamvas, Illyés, Kassák, Kálnoky, Krasznahorkai, Krúdy, Kosztolányi, Lackfi, Musil, Nietzsche, Pessoa, Pilinszky, Platón, Szabó Lőrinc, Spengler, Szentkuthy, Reményik, Rumi, Tandori, Tolnai Ottó, Tóth Árpád, Weöres verseiből vagy prózai alkotásaiból hangzottak fel részletek.
Költészettel és írással is foglalkozom, 1993 óta négy, verseket és rövidprózákat tartalmazó kötetem jelent meg az Orpheusz Kiadó illetve a Liget gondozásában.”                                  Ács József

A március 31-i műsorának témája a Mese és Árnyjáték – Ezúttal Tigran Hamasyan, a jazz-zongorázás örmény származású csodagyerekének zongora szólóalbuma, A fable (2011) és egy változatosan hangszerelt kamarazenei lemeze Shadow Theater (2013) került terítékre.
A 2007 óta elhangzott műsorok témái megtekinthetőek a Civil Rádió fórumai közt a Lélegzetvétel topikban.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .