Hogyan ültessünk fát?

A ti utcátokban vannak fák? Mit tehetünk mi, városlakók a környezetünk szépítéséért, zöldítéséért? Ültethetünk mi magunk fát a házunk elé, ablakunk alá? Ez már gerillakertészetnek számít? Kell engedély a köztéri faültetéshez? A közterületfenntartó kivághatja a “gerillafákat”? Feljelenthet a szomszéd ha a játszótér szélére napraforgókat ültetek? A kerületek által felügyelt, megrendelt “zöldítések” kapcsán fiatalítás címszóval egész lombkoronákat fűrészelnek le, vagy egy idős fát vágnak ki és helyére több kaspóban kis facsemetéket raknak sorba. A lakossággal való egyeztetés néhol a protokoll részét képezi, egy-egy tájékoztató séta formájában bemutatják az eljárást és az okokat is megismertetik az érdeklődőkkel, de a fák ápolása, ültetése továbbra is az önkormányzatok illetve az általuk megbízott szakemberek feladata, a döntéshozatalba és a gondozási feladatokba nincsenek bevonva az ott élők.
Óbuda azonban másképp gondolja és idén elkezdte a közösségi faültetési programját. A lakosok bevonásának fő célja, a közösség építése mellett, az esemény oktató, ismeretterjesztő funkciója is nagyon nagy hangsúlyt kap. Az Óbudai közösségi fatelepítésről Lukácsházi Gergely az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. kommunikációs vezetőjével Kazinczy Bálint készített rövid interjút. http://fa.obuda.hu
Civil Rádió 2018.10.01.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .